De Verborgen Parel: Top of the Lake

Veronica Superguide logo
De Verborgen Parel: Top of the Lake

De Verborgen Parel: Top of the Lake

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Naast de talloze aanraders van vrienden, social media-pagina’s en zelfbenoemd serie-experts, ben ook jij vast weleens het overzicht kwijt: welke serie moet ik nou echt gaan kijken? Dit keer: Top of the Lake.

Zie ook:

Top of the Lake

Als je zin hebt in een goede misdaadserie, maar ditmaal niet van Britse of Scandinavische oorsprong, dan zit je goed met het Nieuw-Zeelandse Top of the Lake. De serie gaat in eerste instantie over de 12-jarige Tui. Wanneer het meisje gevonden wordt terwijl ze een meer in het dorpje Laketop in loopt, blijkt dat ze zwanger is. Detective Robin Griffin wordt op de zaak gezet, maar lijkt haar persoonlijke ervaringen teveel te betrekken wanneer ze Tui probeert te helpen. Langzaam ontvouwen zich meerdere verhaallijnen over verschillende interessante personages, die veel meer met elkaar te maken lijken te hebben dan we in eerste instantie dachten.

Nog meer redenen nodig om Top of the Lake (die overigens op Netflix staat) te gaan kijken? Wij geven je er nog 7.

1. De stijl en sfeer van de serie. De sfeer doet denken aan die in Scandinavische thrillers en misdaadseries. Het verhaal in Top of the Lake wordt langzaam opgebouwd. Het is geen serie waarbij je continu op het puntje van je stoel zit, maar het verhaal is wel onderhoudend en alles wordt goed uitgelegd. Dit resulteert erin dat je aan het eind van elke aflevering heel graag de volgende wilt zien.

2. De acteurs dragen zeker bij aan de kwaliteit van de serie. In de hoofdrol zien we Elisabeth Moss, die we kennen als Peggy Olson uit Mad Men. In Top of the Lake speelt ze detective Robin Griffin, die de enige lijkt te zijn die weet hoe ze met de beschadigde Tui moet omgaan. Of speelt haar persoonlijke verleden een te grote rol om Tui adequaat te kunnen helpen?

Zie ook:

3. Niet alleen Elisabeth Moss, ook Holly Hunter is een bekend gezicht in Top of the Lake. De actrice won een Oscar voor haar rol in The Piano, voor deze film werkt ze samen met regisseuse Jane Campion die tevens een Oscar won voor die film. Campion is overigens ook de regisseuse van Top of the Lake, opnieuw een geslaagde samenwerking van Campion en Hunter. 

4. Top of the Lake is bepaald geen doorsnee misdaadserie te noemen. In het verhaal zitten genoeg absurdistische momenten, die je naarmate de serie vordert, beter gaat begrijpen. Een hoog feminisme- en trailer trash-gehalte lijken in het begin van Top of the Lake de boventoon te voeren, maar later ontdek je dat ook dat soort elementen ontstaan zijn uit persoonlijke drama's.

5. Het prachtige Nieuw-Zeelandse landschap is absoluut nog een reden om Top of the Lake te kijken. Maar vergis je niet, dit adembenemende decor staat in schril contrast met het rauwe leven in het kleine dorpje. David 'Faramir' Wenham mag dan teruggekeerd zijn naar de filmlocatie van Lord of the Rings, in Top of the Lake is het dagelijks leven op zijn zachtst gezegd geen sprookje.

Zie ook:

6. Top of the Lake heeft heel wat prijzen en nominaties in de wacht gesleept. Elisabeth Moss won een Golden Globe voor haar rol en werd genomineerd voor een Emmy en een SAG-award. Ook de serie zelf werd genomineerd voor een Golden Globe, een BAFTA en een ASTA-award.

7. Wellicht worden in het tweede seizoen deze nominaties wel verzilverd. Op dit moment is de nieuwe reeks van Top of the Lake in de maak. Een leuk extraatje: Nicole Kidman krijgt een rol. We zijn benieuwd welk personage zij gaat spelen.

Je bekijkt de eerste zes afleveringen van Top of the Lake nu op Netflix.

Lees verder