De verborgen parel: Ray Donovan

Veronica Superguide logo
De verborgen parel: Ray Donovan

De verborgen parel: Ray Donovan

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Ruben Praster

Naast de talloze aanraders van vrienden, social media-pagina’s en zelfbenoemd serie-experts, ben ook jij vast weleens het overzicht kwijt: welke serie moet ik nou echt gaan kijken? Dit keer: Ray Donovan.

Ray Donovan

De naam Ray Donovan klinkt je misschien bekend in de oren, maar waar heb je hem ook alweer gehoord? Was Ray nou een voetballer of toch een darter? Geen van beiden! Ray Donovan is de fikser uit de gelijknamige dramaserie. Wanneer de rich and famous van Los Angeles in de moeilijkheden komen, bellen ze Ray en hij lost hun problemen direct op. Wanneer zijn vader Mickey uit de gevangenis vrijkomt en het leven van Ray op z'n kop zet, komt hij voor het eerst in een situatie terecht die hij niet kan fiksen. 

Ben je al nieuwsgierig? De eerste drie seizoenen zijn te zien op Netflix en het vierde is terug te kijken op HBO. Wij geven je nog eens acht redenen om meteen Ray Donovan te gaan kijken.

1. Ray Donovan wordt gespeeld door Liev Schreiber, een acteur die je misschien niet van naam kent maar wel van gezicht. Hij staat bekend om zijn sterke bijrollen in films als Scream, X-Men Origins, Spotlight en Defiance. In Ray Donovan heeft hij eindelijk de hoofdrol te pakken en deze rol is hem op het lijf geschreven. Schreiber zet Ray neer als een keiharde fikser met een softe kant en draagt de serie op zijn brede schouders. 

2. Niet alleen Liev Schreiber heeft de rol van zijn leven te pakken, ook Jon Voight is in topvorm in zijn rol als Mickey Donovan. In de jaren '70 was Voight een echte Hollywoodster maar sinds de jaren '90 is hij overschaduwd door zijn dochter Angelina Jolie. In Ray Donovan krijgt de Oscarwinnaar weer de kans om te laten zien wat een goede acteur hij is. Mickey Donovan is in de handen van Jon Voight een vervelende oude man waar je stiekem toch van houdt.

3. De relatie tussen Ray, Mickey en de rest van de familie zorgt voor een flinke dosis drama maar ook voor aardig wat humor. De Donovans kunnen niet met elkaar maar ook niet zonder elkaar. Dat geeft de serie meer diepgang dan je op het eerste gezicht zou verwachten.

4. Het werk van Ray Donovan is niet zo fictief als je zou denken. Hollywood heeft een lange geschiedenis van louche types die hun handen vuil maken om beroemdheden uit de problemen te halen. Ann Biderman, de bedenkster van de serie, heeft zich laten inspireren door beruchte privé-detectives van vroeger zoals Freddy Otash en Eddie Mannix. 

5. Ray Donovan is een van de weinige series zonder intro en daardoor ideaal om te bingewatchen. Omdat iedere aflevering begint met alleen de titel van de serie kan je ze makkelijk allemaal achter elkaar kijken. 

6. De avonturen van Ray vinden plaats in Los Angeles. De stad wordt uitgebreid in beeld gebracht en je voelt je na een tijdje bijna thuis in LA. 

7. Ray Donovan is al meerdere keren genomineerd voor verschillende televisieprijzen en heeft ook al een Golden Globe en Emmy Award gewonnen. Op 18 september kan de serie weer in de prijzen vallen. Dan worden de Emmy Awards uitgedeeld en Ray Donovan is genomineerd in vier categorieën, waaronder Beste Acteur. 

8. Nog een talent om op te letten! In seizoen 3 duikt Katie Holmes op in de rol van miljonairsdochter Paige. Na haar bizarre huwelijk met Tom Cruise leek de veelbelovende acteercarrière van Holmes voorbij te zijn. Maar dankzij Ray Donovan is ze weer helemaal terug. 

Lees verder