De 7 beste animatiefilms die niet van Disney zijn

Spider-Man: Into The Spider-Verse

Anders dan je misschien zou denken, is toch echt niet elke animatiefilm er eentje van Disney. Wat heet: er zijn zat schitterende animatiefilms waar het bedrijf niets mee te maken had! Daarom zetten we in dit toplijstje de 7 beste animatiefilms die niet van Disney.

7. Spider-Man: Into The Spider-Verse

Spider-Man: Into the Spider-Verse valt meteen op door zijn unieke animatiestijl. De animatie heeft namelijk een uitgesproken stripgevoel. Die Oscar voor Best Animated Feature is wat ons betreft enorm verdiend. De film staat echter niet enkel voor zijn animaties in ons toplijstje, ook het verhaal is uniek! Miles Morales wordt in deze Spider-Man-film vergezeld door een aantal verschillende versies van de superheld. En dat pakt enorm geinig uit! We zijn dan ook razend benieuwd naar het nieuwe project van de makers van deze animatiefilm.

6. Watership Down (Waterschapsheuvel)

De film die generaties kinderen getekend voor het leven achter heeft gelaten: Watership Down, of Waterschapsheuvel in het Nederlands. De film was baanbrekend in de zin dat de grenzen van wat men dacht dat mogelijk was met animatie verlegd werden. Watership Down is namelijk niet bang om moeilijke thema's als sterfte en onderdrukking te behandelen. De film is gewelddadig, maar ook onmiskenbaar mooi. Bonusfeitje: er is een Netflix-remake gemaakt, die een stuk minder bloederig is.

Watership Down (Waterschapsheuvel)

5. Shrek

We vinden Shrek nog altijd schitterend én hartverwarmend. De film neemt sprookjes op de hak, maar creëert tegelijkertijd een heel nieuw sprookje! Dat is echter niet de enige reden om de animatiefilm een plekje te geven in dit toplijstje met beste animatiefilms die niet van Disney zijn. Het is namelijk ook de film die DreamWorks Animation heeft gered. Dankzij het succes van Shrek kon die studio nog veel meer van onze favoriete animatiefilms maken, zoals Madagascar, Kung Fu Panda en How to Train Your Dragon.

4. The Land Before Time (Platvoet en zijn vriendjes)

We durven te wedden dat jij deze classic op videoband had! We hebben het natuurlijk over The Land Before Time, waarschijnlijk beter bekend als Platvoet en zijn vriendjes. De film is zowel hartverwarmend als hartverscheurend... Tranen met tuiten huilden we iedere keer weer. Zoals de meeste films van Don Bluth durft de film emotionele thema's niet uit de weg te gaan... Denk bijvoorbeeld maar aan een van zijn andere klassieker Ook honden gaan naar de hemel, die we met evenveel liefde een plekje hadden gegeven in dit toplijstje animatiefilms die niet van Disney zijn.

The Land Before Time (Platvoet en zijn vriendjes)

3. Kubo And The Two Strings

Kubo And The Two Strings; deze briljante film van Laika Entertainment is helaas niet bij iedereen bekend... Wij vinden het echter de mooiste animatiefilm uit de recente geschiedenis. De animatie is gewoon ongeëvenaard! Om Kubo And The Two Strings te maken werd gebruikgemaakt van een unieke mix van CGI, 3D-prototyping en stop-motionanimatie. En dat grijpt ons toch net even wat meer aan dan wanneer er enkel voor CGI wordt gekozen, hoe geweldig dat er ook uitziet... Kuch, Lion King...

2. The Secret Of NIMH

We hebben geprobeerd dit toplijstje zo afwisselend mogelijk te houden. Toch kunnen we het niet laten om Don Bluth een tweede keer te noemen. Een van onze favoriete animatiefilms is namelijk zijn The Secret Of NIMH. Ondanks alle bakken met lof, flopte de film genadeloos... Mede door een ingewikkelde legale strijd met Disney. Bluth was het namelijk niet eens met Disney, waardoor hij – samen met nog een paar collega's – besloot een eigen studio op te richten. The Secret Of NIMH is de eerste (en beste!) lange animatiefilm die het team uitbracht.

The Secret Of NIMH

1. Spirited Away

Waarschijnlijk vroeg je je al af waar de films van Hayao Miyazaki en zijn Studio Ghibli bleven. Uiteraard kunnen we (en willen we!) niet om het succes van deze man heen. Zodoende hebben we de nummer 1-positie bewaard voor Oscar-winnaar Spirited Away, dat waarschijnlijk de meest bekende film van Studio Ghibli is. Welke geweldige films de studio nog meer uitgebracht heeft, kun je gelukkig helemaal zelf ontdekken. Ze staan bijna allemaal sinds kort op Netflix!