Glennis Grace, Songfestival

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Glennis Grace, Songfestival

De 8 beste documentaires over een BN’er

|
|

Laatste update:

Een real-life soap waarin we het dagelijkse leven van een BN'er kunnen volgen (à la André Hazes, Monica Geuze of Nienke Plas) is één ding, maar sommige bekende koppen gaan door voor het echte werk: een documentaire. Wij zochten de beste BN'er documentaires op!

8. Boef

Van zijn eigen hit Habiba tot meerdere succesvolle samenwerkingen met andere bekende Nederlandse rappers, Boef zijn carrière gaat als een speer, maar hoe is het persoonlijk met hem? Dat laat hij zien in de documentaire Gewoon Boef, die sinds vorige week op Videoland staat. In de docu vertelt de rapper over zijn pijnlijke jeugd, waar hij nooit eerder over wilde praten, en zijn confrontaties met de politie die voor veel negativiteit zorgde in de media. Je mag hem of je mag hem niet, maar deze documentaire laat een kant van de rapper zien die we nog niet zo vaak hebben gezien.

7. Christina Curry

Als dochter van Adam Curry en Patricia Paay heeft Christina haar hele leven al te maken met camera's, pers, roddels, fans en haters. In de VICE-documentaire Christina Curry - In Real Life probeert ze de botsing tussen het echte leven en social media weer te geven. Ze mag dan namelijk duizenden volgers op social media hebben, maar ondertussen is ze vaak eenzaam. "Ik kreeg dagelijks berichten van jonge meisjes en jongens die mij volgden op Instagram dat ze mij in de stad hadden gezien. Of dat ze me niet durfden te benaderen, maar graag vrienden zouden willen zijn. Toen dacht ik, blijkbaar denken mensen dat ik heel veel vrienden heb en beseffen ze niet dat ik ook toe ben aan een beetje sociaal contact", zo vertelde ze aan AD.

De 8 beste documentaires over een BN’er

6. Freek de Jonge

De 75-jarige Freek de Jonge komt echt niet alleen maar in het nieuws vanwege zijn uithaal naar Youp van 't Hek, want hij kent een rijke geschiedenis. In de docu Freek onderzoekt maker Dennis Aline hoe de cabaretier, wiens leven en werk hand in hand lijken te gaan, omgaat met zijn houdbaarheid als artiest en als mens. Geconfronteerd met collega's en vrienden als André van Duin, Herman Finkers, Jacques Klöters en naasten zoals zijn vrouw ontstaat er een intieme documentaire over de man die het podium nog lang niet vaarwel wil zeggen. 

5. Ellen ten Damme

Ellen ten Damme zingt en acteert al jaren de sterren van de hemel, maar de zangeres beleefde een aantal jaar geleden een nare periode toen ze op 38-jarige leeftijd te horen kreeg dat ze borstkanker had. Filmmaker Rob Hodselmans kreeg voor de docu Ellen ten Damme: As I Was Wondering Where This Mixed-up Little Life of Mine Was Leading To (2007) de kans om alles vast te leggen: van gesprekken met artsen tijdens de chemokuur, het toeren en de optredens. Het leven van Ellen ging in 2005 absoluut niet over rozen, maar met haar enorme doorzettingsvermogen wist ze zich toch staande te houden.

4. Badr Hari

Vorig jaar kreeg Rico Verhoeven in aanloop naar de wedstrijd een heuse reallifesoap op SBS (die qua kijkcijfers een flop was). Toevalligerwijs werd concurrent Badr Hari op precies datzelfde moment geportretteerd door documentairemaakster Anna van 't Hek. Deze driedelige docuserie, die op Videoland staat, zoomt in op het persoonlijke leven van de 'Golden Boy' die niet alleen bekend staat om zijn gevechten in de boksring, maar ook om de celstraf die hij moest uitzitten vanwege zware mishandeling. Wie is die man die zowel binnen als buiten de ring zijn mannetje staat nu echt (behalve op het moment suprême)? 

3. Lize Korpershoek

Mogelijk gaat er niet bij iedereen een belletje rinkelen als we 'Lize Korpershoek' zeggen, maar deze presentatrice (en vriendin van Tim Hofman) wist vorig jaar behoorlijk wat indruk te maken met haar documentaire Mijn Seks is Stuk. In deze docu vertelt ze waarom haar zin in seks binnen haar relaties altijd verdwijnt na de eerste verliefdheid. Via een persoonlijke zoektocht verkent ze vrouwelijke seksualiteit, probeert ze uit te vinden waarom haar zin in seks verdwijnt, en of dat überhaupt een probleem is. Lize kreeg behoorlijk wat lof door haar kwetsbare en (voor sommige vrouwen) herkenbare docu.

2. Glennis Grace

Je kunt het meisje wel uit Amsterdam halen, maar Amsterdam niet uit het meisje. In 2018 waren we massaal betrokken bij het America's Got Talent-avontuur van Glennis Grace. Uiteindelijk heeft ze het moeten afleggen tegen een illusionist, maar ze wist met haar deelname niet alleen zichzelf maar ook ons land op de kaart te zetten. Wat deed Glennis besluiten om mee te doen, hoe voelde het dat alle gezichten op haar gericht waren (zowel in binnen- als buitenland) en hoe heeft ze deze periode beleefd? Op deze en meer vragen krijgen we antwoord in de documentaire Glennis Grace: Het Meisje uit de Jordaan gemaakt door haar goede vriendin Nada van Nie. 

1. Hardwell

Als we het over muziek hebben, dan kunnen we de documentaire I Am Hardwell over Robbert van de Corput natuurlijk niet negeren. De dj werd in 2013 als jongste aller tijden gekroond tot DJ Mag's nummer-één-dj van de wereld. Hoe werd hij zo jong zo succesvol en welke invloed heeft dat op zijn leven gehad? Die vraag probeerde maker Robin Piree te beantwoorden door de dj maar liefst 2,5 jaar te volgen. Hij was bij optredens in onder meer India, Vietnam en New York, maar hij was ook bij Robberts dieptepunt: het moment dat hij moest besluiten om optredens te cancelen vanwege oververmoeidheid. Wat overblijft is een prachtig geschoten en kwetsbare documentaire, die een 8 op IMDb heeft opgeleverd.

Lees verder