The Crow, The Expendables 2, The Dark Knight

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The Crow, The Expendables 2, The Dark Knight

De 7 meest tragische ongelukken op filmsets

|
|

Laatste update:

Droevig, maar waar... Spectaculaire Hollywoodstunts lopen niet altijd goed af. Het is daarom belangrijk om zo nu en dan stil te staan bij de grote risico's die stuntmensen nemen en hoe fout dit kan gaan, zoals bij deze 7 stunts met een tragische afloop. 

7. Transformers: Dark Of The Moon (2011)

Behalve gigantische explosies en rondslingerende auto's houdt regisseur Michael Bay er nóg een typisch handelsmerk op na: een ijzeren discipline op de set. Moet je nagaan, dan kan het dus nog stééds misgaan... Tijdens het filmen van deel 3 van Transformers, kwam een hoogspanningskabel plotseling los, waarna deze de voorruit van een auto doorboorde met daarin figurante Gabriela Cedillo. De kabel raakte Gabriela, die daar een blijvende hersenbeschadiging aan overhield, maar het ongeval wel overleefde. Uiteindelijk moest filmstudio Paramount Pictures een schadevergoeding van 18 miljoen dollar betalen. 

De 7 meest tragische ongelukken op filmsets

6. Rust 

Het ongeluk op de filmset Rust staat nog vers in ons geheugen. Acteur Alec Baldwin gebruikte een stuntpistool voor zijn filmscène, dat per ongeluk toch een kogel bleek te bevatten. Cameravrouw Halyna Hutchins werd geraakt. Ze werd meteen naar het ziekenhuis gebracht per helikopter, maar overleed kort na aankomst. Bij het incident raakte ook de regisseur Joel Souza gewond, maar die kwam er bovenop. Wat er precies is misgegaan, wordt nog onderzocht door de politie.

De 7 meest tragische ongelukken op filmsets

5. The Dark Knight (2008)

Er kleeft behoorlijk wat tragedie aan de Batman-uitvoeringen van Christopher NolanBij de eindcredits van The Dark Knight staat niet alleen de naam van Heath Ledger op het scherm ter nagedachtenis - die overleed aan een overdosis medicijnen - maar ook die van Conway Wickliffe. De stuntman werkte aan de scène waarin The Joker het voertuig van Batman - de Batmobile - omverblaast met een raketwerper. Ter voorbereiding moest Conway uit de raam van een auto hangen. Er volgde een botsing met een boom, die Conway niet overleefde. 

De 7 meest tragische ongelukken op filmsets

4. Top Gun (1986)

Top Gun zit vol met vliegtuigen, die helaas niet allemaal veilig zijn geland. Na het uitvoeren van een spinmanoeuvre - zo één waarbij een toestel in een spiraal naar beneden duikt - kwam stuntman Art Scholl in technische problemen. Het vliegtuig verloor hoogte, stortte neer in zee en werd nooit teruggevonden. Art Scholl werkte ook voor films als The Right Stuff, Iron Eagle en Indiana Jones and the Temple of Doom.

De 7 meest tragische ongelukken op filmsets

3. The Crow (1994)

Dit verhaal vertoont gelijkenissen met de gebeurtenissen van Alec Baldwin bij de film Rust. Het ging er sowieso niet al te best aan toe op de filmset van The Crow - er waren al enkele gewonden gevallen op de set - maar het dieptepunt kwam toen acteur Michael Massee per ongeluk zijn collega neerschoot. In de filmscène zou hij Brandon Lee - de zoon van martial arts-filmlegende Bruce Lee zogenaamd moeten raken. Het pistool was niet goed gecheckt, dus in plaats van losse flodders schoot Michael met een echte kogel en raakte hij Brandon Lee in de borst binnen een straal van zes meter, wat de 28-jarige Lee fataal werd. Na het incident was Michael Massee zo ontdaan, dat hij zijn acteerwerk voor een jaar stopzette. 

De 7 meest tragische ongelukken op filmsets

2. The Expendables 2

Tijdens een actiescène met een rubberboot in The Expendables 2 kwamentwee stuntmannen te dicht bij een explosie. Kun Liu verloor het leven en Nuo Sun raakte gewond, hoewel hij sindsdien volledig is hersteld. Het toeval wil, dat dit de tweede keer betreft dat er bij een filmproductie met Sylvester Stallone in de hoofdrol iemand overleed aan een explosie. 25 jaar voordat de The Expendables 2 werd opgenomen, overleed stuntman Cliff Wenger Jr. tijdens de opnamen van Rambo: First Blood Part II. 

De 7 meest tragische ongelukken op filmsets

1. The Twilight Zone (1983) 

Het ongeluk met een helikopter op de set van The Twilight Zone heeft de filmindustrie voorgoed veranderd. Tijdens de opnamen viel een helikopter plotseling uit de lucht, waardoor acteurs Vic Morrow en twee kindacteurs Renee Shinn Chen and Myca Dinh Leom het leven kwamen. Het noodlottige ongeval is bepalend geweest voor de veiligheid op filmsets. Na de productie richtte John Silvia, vice-president van Warner Bros., een commissie op om veiligheidsnormen op te stellen, de Safety Bulletins: leidraad voor alle aspecten van de filmindustrie. Het ongeval zorgde trouwens ook voor een conflict tussen de 'goede vrienden' regisseur John Landis en producer Steven Spielberg. Die laatste was namelijk van mening dat Landis veel te laks was geweest met de veiligheidsvoorschriften.

De 7 meest tragische ongelukken op filmsets

Regisseur Christopher McQuarrie (Mission: Impossible - Rogue Nation, Mission: Impossible - Fallout) vindt dat er een Oscar moet komen voor stuntmensen en daar zijn wij het helemaal mee eens!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder