De 7 meest legendarische komische duo’s

Lolbroeken Eddie Murphy en Jonah Hill zijn vanaf deze week te zien in de Netflix-film You People. Maar zijn films met meerdere komieken in de hoofdrol ook altijd grappiger? We checkten de beste team-ups uit de moderne comedygeschiedenis.

Door Redactie
Legendarische comedyduo's

Wat is er grappiger dan een goede komiek? Twéé goede komieken, natuurlijk! We hoeven niet terug naar het tijdperk van Laurel en Hardy om die stelling te bewijzen. Neem Richard Pryor en Gene Wilder. Deze acteurs hadden allang hun sporen verdiend als komediant voordat ze in 1976 het scherm deelden in Silver Streak. Hierin slaat het tweetal op de vlucht nadat een van hen vals wordt beschuldigd van moord. Ondanks het wat oubollige script smulde het publiek van de chemie tussen de comedysterren. Vier jaar later bereikte hun samenwerking een hoogtepunt met Stir Crazy. Deze misdaadkomedie kostte tien miljoen dollar om te maken, maar leverde ruim het tienvoudige op. Dit maakte Stir Crazy zelfs de op twee na grootste bioscoophit van 1980. 

Damn you, drugsverslaving

Maar de drugsverslaving van Pryor trok een zware wissel op de carrière van het tweetal. Op het dieptepunt was de baanbrekende stand-upcomedian zo high van de cocaïne dat hij zichzelf in brand stak. Dit incident kostte het duo de hoofdrollen in Trading Places (1983), waarin een babbelzieke zwerver en een arrogante investeerder elkaars plaats innemen na een bizarre weddenschap. Deze werden nu gespeeld door Eddie Murphy en Dan Aykroyd. Hoewel het moeilijk is in te schatten hoe de oorspronkelijke cast het had gedaan, staat vast dat Murphy een van de beste rollen uit zijn loopbaan speelt in deze komedieklassieker

Wilder en Pryor werkten later nog samen aan See No Evil, Hear No Evil en Another You, maar het succes van hun eerste lachfilms (dat heette toen zo) konden ze niet meer evenaren. Toen Gene Wilder overleed, schreef de dochter van Richard Pryor op Facebook: “Mensen vragen altijd of Gene en mijn vader bevriend waren. Ik zeg dan altijd: ‘Niet echt, maar ze wisten van elkaar hoe geniaal ze waren. De magie die zij hadden op het witte doek zal nooit meer overtroffen worden.’”

Beste maatjes

Als er één comedyacteur is die het beste in zijn medespelers naar boven haalt, is het wel Steve Martin. Een van de toppers op zijn cv is Planes, Trains & Automobiles uit 1987. Hierin speelt Martin een overspannen reclamebons die op reis wordt opgezadeld met een opdringerige verkoper van douchegordijnringetjes (gespeeld door John Candy). Dankzij het improvisatievermogen van Martin en de veel te jong overleden Candy rijden we nog altijd graag een blokje om voor deze hartverwarmende komedie. 

Ook Bowfinger, een slimme Hollywood-satire waarin Martin wordt gekoppeld aan Eddie Murphy, is een dikke aanrader. Maar de grootste hits scoorde Steve Martin met Martin Short (Saturday Night Live), met wie hij voor het eerst samen te zien was in de westernparodie Three Amigos! uit 1986. Bijna veertig jaar later is het duo nog altijd niet op elkaar uitgekeken: momenteel spelen zij samen met Selena Gomez de hoofdrollen in het eigenzinnige moordmysterie Only Murders in the Building

Anders dan bij Pryor en Wilder is hier wel sprake van echte vriendschap. “Normaal spreek je de acteurs met wie je een film maakt nooit meer”, zei Short hierover in People Magazine. “Maar wij gingen meteen met elkaar op vakantie.” Martin vult aan: “Wanneer ik tijd doorbreng met Marty, besef ik dat ik in maanden niet zo hard heb gelachen.” 

Geen chick flick

Hollywoodfilms met meer dan één vrouwelijke komiek in de hoofdrol zijn een stuk zeldzamer. Gelukkig kwam daar in 2011 enige verandering in met Bridesmaids, met onder meer Kristen Wiig (Saturday Night Live), Maya Rudolph (The Good Place) en Melissa McCarthy (Gilmore Girls). Zoals de titel al weggeeft, volgen we hierin een aantal bruidsmeisjes in de aanloop naar het huwelijk van hun beste vriendin. Dat klinkt misschien als een duffe chick flick, maar dankzij de leeftijdskeuring van 17+ kon de grotendeels vrouwelijke cast alle remmen losgooien. 

Het resultaat is een hilarische en bij vlagen verfrissend ranzige komedie die nauwelijks onderdoet voor The Hangover. Twee jaar later deed Bridesmaids-regisseur Paul Feig het nog eens dunnetjes over met The Heat, een lekker lompe actiekomedie met Sandra Bullock en Melissa McCarthy op het affiche. En van Bullock mogen er best wel wat meer rauwe komedies met vrouwelijke hoofdrolspelers worden gemaakt. “Het is weer eens wat anders dan films waarin vrouwen gaan shoppen voor schoenen”, aldus de Oscarwinnares. 

Succesvol format

Nog altijd verschijnen er genoeg films waarin gerenommeerde grappenmakers de krachten bundelen. Denk aan Will Smith en Martin Lawrence in de Bad Boys-films of Steve Coogan en Rob Brydon in de culinaire comedyreeks The Trip. Daarbij moeten we Spirited ook even noemen, een musicalversie van het aloude Scrooge-verhaal met Ryan Reynolds (Deadpool) en Will Ferrell (Anchorman). Ik heb geen ja gezegd omdat het een kerstfilm is of een musical, maar simpelweg omdat Will Ferrell de film maakt, vertelde de Deadpool-ster onlangs in Veronica Superguide. “Er zijn maar weinig mensen die zo veel hebben bijgedragen aan de moderne comedy als hij.” 

Eerlijk is eerlijk: bovenstaande voorbeelden zijn nog maar het topje van de ijsberg. Wat te denken van John Belushi en Dan Aykroyd in The Blues Brothers, Ben Stiller en Owen Wilson in Zoolander of – waarom ook niet – Mike Myers en Eddie Murphy in Shrek? Met een goede komiek valt er altijd wel wat te lachen, maar met twee goede komieken lig je pas écht dubbel!

Tekst: Eric van der Woude

Je ziet You People vanaf 27 januari op Netflix

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!