De 11 beste true crime-series op Videoland

Door Alie Sierkstra
beest van harkstede videoland true crime serie

True crime-series zijn een enorme hit! Geen wonder dat de streamingdiensten er vol mee staan. Om je te helpen het bos door al die bomen weer te zien, zetten wij de 11 beste true crime series op Videoland voor je op een rijtje!

11. The Preppy Murder: Death at Central Park

Een paar weken geleden verscheen The Preppy Murder: Death at Central Park op Videoland. In de true crime-serie staat de moord op de 18-jarige Jennifer Levin centraal. Haar zaak is een van de meest beruchte misdaden uit de recente Amerikaanse geschiedenis en alleen daarom al een must see voor fans van het genre!

10. Kemper on Kemper: Inside the Mind of a Serial Killer

Wij zijn dol op Mindhunter! In die Netflix-serie volgen we twee FBI-agenten, die seriemoordenaars interviewen om tot een classificatie te komen. Een van hen is Edmund Kemper. In de documentaire Kemper on Kemper: Inside the Mind of a Serial Killer duiken we nog iets dieper in het zwaar gestoorde brein van deze killer.

9. The Hunt for the Zodiac Killer

Over de Zodiac Killer zijn al verschillende (geweldige!) films en series gemaakt. Geen wonder! De identiteit van de meest roemruchte seriemoordenaars is altijd een mysterie gebleven. Mede omdat niemand zijn cryptische brieven kon ontcijferen… Aangezien je deze documentaire ook terugvindt onder de titel The Zodiac Killer: Case Closed zou het echter zomaar kunnen dat er inmiddels een doorbraak is geweest. Wij verklappen niets...

8. Cold Blooded: The Clutter Family Murders

Heb je het boek Cold Blooded van Truman Capote wel eens gelezen? In dat geval mag je deze true crime-serie niet missen! In Cold Blooded: The Clutter Family Murders komen nabestaanden van deze familiemoord aan het woord over de impact die het drama had op hun leven.

7. Mistakes That Caught A Killer

In Mistakes That Caught A Killer zie je hoe lastig het is om de perfecte moord te plegen. Dankzij rechercheurs, forensisch specialisten en getuigen sluit het net zich gelukkig heel vaak stukje bij beetje rond de daders. Deze insteek maakt van deze true crime-serie een frisse wind door het genre, dat toch wel heel veel vaak dezelfde opzet kent.

5 mistakes that caught a killer true crime serie videoland

6. The Disappearance of Susan Cox Powell

In 2009 verdween Susan Powell op 28-jarige leeftijd spoorloos uit haar huis in Utah. Tien jaar later is de zaak nog steeds niet opgelost… Er zijn echter wel degelijk een aantal rode vlaggen. Neem die verontrustende privéfilmpjes die door Susans schoonvader zijn gemaakt. Meepuzzelen doe je in The Disappearance of Susan Cox Powell.

5. Surviving R. Kelly

Er was tijdenlang van alles te doen rondom r&b-zanger R. Kelly. Seksueel misbruik, mensenhandel… De beschuldigingen waren heftig! Daarom is het ook zo interessant om in Surviving R. Kelly de kant te horen van de vrouwen, die zeggen dat ze zowel seksueel als lichamelijk en mentaal mishandeld zijn door de zanger.

4. The Killing Season

Waarom zijn mensen zo dol op true crime-series? Een van de verklaringen is dat mensen graag willen meepuzzelen. Ben jij ook zo’n detective in de dop? Haal dan je hart op met The Killing Season, waarin de bizarre moord op tien prostituees besproken wordt.

3. Homicide: Hours to Kill

De sleutel tot het oplossen van de ergste moordzaken ligt vaak ergens binnen de laatste 24 uur in het leven van het slachtoffer. Als je vooral meer wilt weten over de werkwijze van rechercheurs dan is deze true crime-documentaire een aanrader! Homicide: Hours to Kill laat namelijk zien hoe zij de gebeurtenissen reconstrueren in dat tijdsbestek.

2. Het Beest van Harkstede

De meeste true crime-series draaien om Amerikaanse misdaden. Hoogste tijd voor een Nederlands tintje! In Het Beest van Harkstede staan de gruweldaden van seriemoordenaar Willem van Eijk centraal, die in de jaren 70 en 90 vijf jonge vrouwen ombracht.

1. Jonestown: Terror in the Jungle

We eindigen deze toplijst met de beste true crime-series op Videoland met Jonestown: Terror in the Jungle. De documentaire vertelt ons meer over de (zelf)moord van meer dan 900 leden van de Peoples Temple-sekte. Hun leider beloofde zijn leden een socialistisch, tropisch paradijs, maar de waarheid bleek anders… Absurder dan dit wordt het niet.

Jonestown: Terror in the Jungle true crime serie Videoland

Op zoek naar nóg meer true crime-series? We hebben eerder al de toppers van Netflix voor je op een rijtje gezet!