De 10 films van Guy Ritchie gerankt van belabberd tot badass

Veronica Superguide logo
De 10 films van Guy Ritchie gerankt van belabberd tot badass

De 10 films van Guy Ritchie gerankt van belabberd tot badass

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Met de live-action verfilming van de Disney-klassieker Aladdin levert Guy Ritchie alweer zijn tiende film af. Tijd dus om de films die de Britse regisseur tot nu toe heeft gemaakt eens op een rijtje te zetten.

10 - Swept Away (2002)

Ook al draait Guy Ritchie alweer dik 20 jaar mee, toch heeft hij nog weinig Awards gewonnen. Voor Swept Away sleepte hij echter wel twee prijzen in de wacht, dit waren echter wel allebei Razzie Awards. Deze zeperd werd namelijk bekroond met de Razzie voor Slechtste Film en Ritchie zelf werd daarnaast uitgeroepen tot Slechtste Regisseur. Met een rating van 3.6 staat deze duffe romcom met Guy's toenmalige echtgenote Madonna in de hoofdrol ook in Imdb's Top 100 van Slechtste Films ooit. Waarbij wij ons meteen afvragen wat we liever terug zouden kijken: deze film of Madonna’s Songfestival-optreden?

9 - Revolver (2005)

Na de pijnlijke uitglijer die Swept Away was had Revolver de comeback van de Britse gangster-regisseur moeten worden. De hernieuwde samenwerking met de door hemzelf gelanceerde Jason Statham deed veel goeds beloven. Maar helaas; aangezien het verhaal kant noch wal bleek te raken was Revolver een bijna net zo grote teleurstelling als Swept Away. Het enige wat we van deze halfbakken misdaadfilm hebben onthouden is dat Jason Statham met halflang haar er niet uitziet. Sommige kerels zijn nou eenmaal cooler als ze kaal zijn.

8 - King Arthur: Legend of the Sword  (2017)

Met deze zoveelste uitvoering van het verhaal van Koning Arthur dacht filmstudio Warner Bros lekker een winnende franchise in handen te hebben. Dat pakte anders uit; de film werd namelijk hard neergesabeld. Toch is hij bij vlagen zo slecht dat hij weer leuk is. Dit epos staat nu ook op Netflix, dus je kunt 'm nu (al dan niet met de fast-forward knop ingedrukt) zelf kijken.

7 - Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows (2011)

De eerste Sherlock Holmes-film van Guy Ritchie en Robert Downey Jr. was best wel leuk, maar de tweede lijkt verdacht veel op een snel in elkaar geflanste sequel. Het verhaal is immers amper te volgen. Maar met de decors, de setting en de actie zit het allemaal weer best wel snor, dus A Game of Shadows biedt voldoende vermaak.

6 - The Man from U.N.C.L.E. (2015)

Deze filmversie van een oude spionage-versie is zeker niet slecht, maar wel een beetje saai. En dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van een film die een vlotte actiethriller probeert te zijn. Hoofdrolspelers Henry Cavill en Armie Hammer zijn wel oké, maar hebben het allebei nét niet. Hoog tijd dat Guy Ritchie weer eens een film met zijn vaste kracht Jason Statham gaat maken. Is een Hobbs & Shaw-vervolg misschien niet wat voor hem?

5 - Aladdin (2019)

Over deze nieuwe uitvoering van Disney’s animatie-klassieker zijn de meningen uiterst verdeeld, dus daarom zetten wij hem maar heel lafjes in het midden van deze Top 10. Want: hoe minder boze facebook-comments, hoe beter. Ook over de rol van Marwan Kenzari zijn de meningen verdeeld. Waar iedereen het wel over eens lijkt te zijn, is dat de Hollands-Tunesische acteur hartstikke hot is. Dat was ook regisseur Guy Ritchie zelf niet ontgaan.

4 - Sherlock Holmes (2009)

Na het succes van Iron Man wilde Robert Downey Jr er graag nog een franchise bij buiten het Marvel Cinematic Universe om. De vrouw van RDJ kende Guy Ritchie nog van zijn Rocknrolla die zij geproduceerd had, en zo ontstond het plan om Sherlock Holmes in een nieuw jasje te steken. Dit keer geen stoffige pijprokende detective, maar een bikkelharde vechtersbaas die een kei in martial arts blijkt te zijn. Ook al beklijft de film nergens, de actie spat van het scherm.

3 - RocknRolla (2008)

Nadat Guy Ritchie twee keer achter elkaar hard op zijn muil ging met achtereenvolgens Swept Away en Revolver besloot hij gewoon weer te doen waar hij het beste in is: een gangsterfilm maken vol met ongure typetjes met coole namen, en met allerlei verhaallijnen die dwars door elkaar lopen. Het verhaal is warrig, maar deze film heeft wel een topcast met onder meer Gerard Butler, Idris Elba, Ludacris en Tom Hardy.

2 - Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)

Ook al probeert de Britse gangster-regisseur in zijn debuutfilm nog wel heel duidelijk de nieuwe Tarantino uit te hangen, dat neemt niet weg dat deze aanstekelijke misdaadfilm over vier jongens met gokschulden na 20 jaar nog steeds als een huis overeind staat. Ook lanceerde deze film de carrière van actie-icoon Jason Statham, dat alleen is al genoeg reden om Guy Ritchie eeuwig dankbaar voor te zijn.

1 - Snatch (2000)

In zijn tweede film probeert Guy Ritchie niet meer zo sterk Tarantino na te doen als in zijn eerste deel, en het feit dat de regisseur hier meer zijn eigen ding doet maakt deze film sterker dan zijn voorganger. Daarnaast levert Brad Pitt met zijn rol als een onverstaanbare zigeunerbokser hier zijn beste acteerprestatie tot dan toe af. Omdat de plottwists elkaar hier in zo'n rap tempo opvolgen is Snatch ook typisch zo'n film waarvan je na afloop zo weer de helft vergeten bent, gewoon omdat 'ie zo snel is. Daardoor kun je 'm heerlijk om de paar jaar opnieuw kijken.

Lees verder