Blamage Alles is Muziek iets kleiner, maar genoeg voor redding?

Afgelopen week kondigde RTL 4 aan dat het zou gaan ingrijpen bij Alles is Muziek. Geen dubieuze act met Japanners meer en een stuk korter, want het programma duurde toch wel heel erg lang. Heeft het geholpen?

Alles is Muziek
© RTL 4

Terwijl er waarschijnlijk best hard gelachen is bij RTL 4 om het floppen van Avastars op SBS6, blijkt RTL zelf ook prima in staat een enorme mislukking te produceren op de zaterdagavond. Alleen het verschil met SBS6 is dat RTL 4 nog wel even snel de montagekamer in is gegaan om de boel te repareren. Want reperaren is altijd nog goedkoper dan weggooien. Het eerste resultaat was gisteravond te zien, dus dan rijst de vraag: wat deed het met de kijkcijfers?

Doekje voor het bloeden

Het korte verhaal is dat er inderdaad een stijging in de kijkcijfers was. Maar die was nou niet groot genoeg om de champagne uit de ijskast te halen. Want er keken iets minder dan 100.000 mensen meer naar Alles is Muziek dan vorige week. In harde cijfers is dat 365.000 versus 269.000 vorige week. En voor een zaterdagavond is dat gewoon nog steeds abominabel slecht. Zeker als je bedenkt dat de vervangen, want 'slecht bekeken' talkshow soms het dubbele scoorde.

Het oordeel van Tina

Kijkcijfergoeroe Tina Nijkamp zat vanochtend natuurlijk ook weer klaar om alle cijfers in zich op te nemen, met een bijzondere interesse voor Alles is Muziek. Denkt zij dat Alles is Muziek gered is? "Twijfelachtig, gezien de toch nog wel heel lage totaalscore en natuurlijk toch ook veroorzaking imagoschade door het programma voor met name RTL 4, Marieke, Jeroen omdat de show maar belachelijk gemaakt blijft worden. Zeg maar het tv programma equivalent van de Mia en Dion Songfestivalact", schrijft ze op Instagram.

Matig niet rampzalig

En dan is er nog een reden, want Tina constateert ook dat de muziekshow het marktaandeel laat instorten van alle programma's die erna komen. Toch zijn de cijfers in de groep kijkers die voor adverteerders belangrijk zijn weer niet zo verschrikkelijk, waardoor Tina twijfelt wat er gaat gebeuren. "Matig niet rampzalig. [..] Ik denk dus uiteindelijk dat Alles is Muziek toch in het schema blijft staan de komende weken. Nog zes afleveringen te gaan, wellicht dat ze die niet allemaal nog gaan uitzenden in verband met schade imago?"

Bij de buren

Uiteraard was Even tot Hier, dat overigens ook Alles is Muziek belachelijk maakte, weer de winnaar van de avond met meer dan 1,7 miljoen kijkers. De Alleskunner op SBS6 scoorde 606.000 kijkers, terwijl hun 'grote' entertainmentshow Marble Mania weer maar 581.000 kijkers wist te trekken. Om diezelfde tijd deed Carlo Boszhard het beter met Make Up Your Mind 881.000 kijkers, maar ook dat is 50.000 kijkers minder dan vorige week.

Alles is Muziek zie je op zaterdagavond om 22.00 uur op RTL 4.