Beau: Aïcha Marghadi open over misstanden bij NOS Sport

Aïcha Marghadi was het onderwerp van gesprek toen het onthullende Volkskrant-artikel over de misstanden bij NOS Sport verscheen. De journaliste schuift aan bij Beau om haar verhaal te doen. Dat gaat gepaard met veel emotie: "Ik vind dit niet niks."

Beau
© RTL

In Beau doet Aïcha boekje open over haar ervaringen met de misstanden bij NOS Sport. Dat vindt ze best lastig, geeft ze aan. Aïcha voelt de noodzaak om - naast het artikel - ook op televisie haar verhaal te doen, omdat Jack van Gelder en Tom Egbers (die allebei in opspraak raakten) dit ook mogen doen

'Mr. Studio Sport'

Het is altijd haar grote droom geweest: aan de slag als presentatrice bij de NOS. Even leek deze droom in handbereik, legt ze uit. Toch werd ze direct door de directie met haar neus op de feiten gedrukt. Aïcha vertelt dat ze het gevoel kreeg dat ze tegen werd gewerkt, waardoor ze uiteindelijk een mentor is gaan zoeken. De journaliste heeft daarom ooit eens een kop koffie gedronken met Tom Egbers: "Hij was mijn idool. Dat was Mr. Studio Sport. Hij zag het mentorschap wel zitten." Daar reageerde de hoofdredacteur Maarten Nooter (die inmiddels is afgetreden) niet goed op. "Dat lijkt me geen goed idee, vertelde hij me. (...) Hij zou moeite hebben met mooie vrouwen."

In bad

Daarom ging Aïcha op zoek naar een nieuwe mentor: Jack van Gelder. Dat is het desbetreffende bad-moment geweest waar Jack zelf in HLF8 mee naar buiten kwam. "Ik heb hem toen gevraagd of hij mijn mentor zou willen zijn. Toen zei hij vervolgens dat ik dus bij hem in bad moest zitten daarvoor. Ik wist niet goed wat er allemaal gebeurde", zegt ze. Was het een onschuldig grapje? "Nee, ik had toen al verhalen gehoord." Ze gaat verder niet in op dergelijke verhalen. 

'Mijn carrière is verwoest'

Aïcha is niet blij dat Jack en Tom allebei naar buiten treden met de verhalen. "Jullie ontnemen mij mijn verhaal, en die honderden andere mensen die dit overkomen is. Jullie zijn pionnen in een giftig klimaat dat in stand wordt gehouden", zegt ze stellig. Jack gaf destijds de schuld aan de directie van NOS Sport, want die hadden volgens hem geen goed werk geleverd bij dit soort zaken. "Als hij zich had gedragen hadden we dit niet mee hoeven te maken", reageert Aïcha. Ze heeft destijds zeker wel hulp gezocht, maar eigenlijk kreeg ze die helemaal niet. Op wat enkele goedbedoelde, maar dubieuze adviezen na, kwam ze niet verder. Ze vindt het daarom belangrijk dat kinderen leren wat respect en inclusie inhouden, met de hoop dat de nieuwe generatie dit niet mee hoeft te maken. "Het is voor mij te laat, mijn carrière is verwoest."

Beau is iedere werkdag rond 22.00 uur te zien op RTL 4.