Media Inside: Marcel van Roosmalen heeft moeite met artikel NOS Sport

Terwijl de ene na de andere kop rolt bij de NOS sportredactie, nam Marcel van Roosmalen in Media Inside even de tijd om te reageren op de beschuldigingen, die hij toch wel erg vindt neigen naar een storm in een glas water. En dat verdeelde dan weer sommige kijkers.

Marcel van Roosmalen over NOS Sport

Marcel van Roosmalen is niet vies van het delen van z'n mening. In zijn columns, in zijn diverse podcasts én in zijn mediatalkshow Media Inside. En daar werd vanavond uiteraard de situatie bij de NOS sportredactie besproken, die deze week onder vuur kwam te liggen naar aanleiding van een artikel in De Volkskrant. De voltallige hoofdredactie is al opgestapt en Tom Egbers blijft voorlopig even thuis. Marcel voelde de behoefte om de boel even te nuanceren.

Kippenvel

Marcel kreeg een beetje kippenvel van de sfeertekening die in het artikel geschetst werd. En Marcel kent de sfeer daar, want hij was tot voor kort nog columnist bij de sportuitzendingen van de NOS. Al noemde hij dat vanavond niet. Maar hij vond de schrijvers van het stuk, Abel Bormans, Maud Effting en Willem Feenstra, wel héél erg op zoek naar misstanden. Bijvoorbeeld het feit dat de sfeer als grimmig wordt omschreven als fans van bepaalde clubs erg fanatiek voor hun clubje blijken te zijn. Maar er is meer.

Niet iedereen houdt van baksels

Een hoofdpersoon in het artikel is Aïscha Marghadi, die destijds presentatrice was van de sportuitzendingen. In het artikel beklaagt ze zich onder andere dat ze zelfgebakken broodjes en cake meenam naar de redactie en dat niemand die wilde. "Er staan dingen tussendoor in die echt erg zijn. Vrouwen hoer noemen zou ik zelf ook niet doen." Maar het voorbeeld met de broodjes vindt hij niet echt erg.

Onbeantwoorde klachten

Zijn compaan Gijs Groenteman benadrukt dan dat het er vooral om gaat dat er allemaal klachten bij de hoofdredactie binnen zijn gekomen waar vervolgens niets mee is gedaan. Toch vindt ook tafelgast Sophie Hilbrand, die er met collega Khalid Kasem zit, dat Tom Egbers wel erg hard voor de bus wordt gegooid. Al vindt ze het vooral gek dat er met alle klachten niets werd gedaan. De affaire met de cake laat Marcel niet los, dus hij beklaagt zich nogmaals dat er vijftien jaar na dato nog over de ongegeten cake gerept wordt.

100 klachten

Khalid vindt toch dat het moet gaan over de 100 klachten over grensoverschrijdend gedrag die zijn binnengekomen bij de hoofdredactie en niet over cake en broodjes. Hij vindt het moedig dat Aïcha Marghadi na vijftien jaar nog deelt wat zijn toen als heftig heeft ervaren. Maar Marcel vraagt zich vooral af wat er dan zo heftig aan was. Al zou hij het zelf ook heftig vinden om met Jack van Gelder te bellen terwijl die in bad zit. "Voor de rest zie ik in dit verhaal gewoon iemand die eigenlijk niet zo goed functioneert", aldus Marcel. "En daarbij was ze als sportpresentatrice aangesteld, terwijl ze net niets van sport wist", vult Gijs aan.

Argusogen

Toch hekelt Khalid het feit dat ze van het begin af aan de zijkant werd gedrongen. Dat ze niet serieus genomen werd. "Ze had niet eens de kans zichzelf te bewijzen in dat sfeertje." En dan betrekt Marcel Khalid zelf in z'n argument. Want hij vindt het niet zo gek dat als er iemand voor het eerst presenteert er met argusogen naar diegene wordt gekeken. En daarbij denkt hij ook aan Khalid zelf, toen die begon met Khalid & Sophie. "Jullie werden ook met argusogen bekeken. Het was niet zo toen jij begon dat je meteen het stralende middelpunt was. Integendeel.", zegt Marcel tegen Khalid.

Jeugdjournaal cancelt Tom Egbers

Om het item te eindigen kijken ze nog naar de wijze waarop de zaak in het Jeugdjournaal werd gebracht. "Misschien was dit wel de laatste keer dat Tom Egbers te zien was bij NOS Sport", zegt de voice-over. De dramatische manier waarop dat gebracht wordt leidt dan weer tot hilariteit in de studio. "Ik vind het dus echt schandalig hoe hij hier wordt weggezet, in het Jeugdjournaal", vindt Marcel. "Het roestige mes gaat er wel heel diep in."

Op Twitter was niet iedereen het met de visie van Marcel eens, al had hij ook best wat medestanders:

Dit was de voorlopig laatste aflevering van Media Inside. In september zijn de heren weer terug met een nieuw seizoen.