Aiaiai... Gruwelijke en grappige outfits uit de Eurovisie-geschiedenis

Veronica Superguide logo
Aiaiai... Gruwelijke en grappige outfits uit de Eurovisie-geschiedenis

Aiaiai... Gruwelijke en grappige outfits uit de Eurovisie-geschiedenis

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Het Eurovisie Songfestival 2019 komt er weer aan. Donderdag is de Nederlandse inzending, Ducan Laurence, aan de beurt om iets te doen met een piano en een lichtgevende bal. Het wordt vast magisch. Natuurlijk gaat het om de muziek in het Eurovisie Songfestival, maar ook niet onbelangrijk: wat voor afgrijselijke outfits gaan we weer zien? Om je in de stemming te brengen voor flink wat trash talk over de outfits van kandidaten doen wij hier alvast een voorzetje. Maar we kunnen ook mild zijn hoor, het is pas ochtend. De meest extreme, fantastische en extreem mislukte outfits van het Eurovisie Songfestival. Go!

Michalis Rakintzis - S.A.G.A.P.O.

Michalis Rakintzis ging voor het Eurovisie Songfestival 2002 voor de postmoderne look. Een soort Daft Punk meets Transformers. Het was ‘m niet helemaal. Of helemaal niet, eigenlijk. Het helpt ook niet dat de beste man a) niet kan zingen en b) op die gast van Clouseau lijkt.  Ergens in Griekenland is een winkel met kniebeschermers die in ieder geval goede zaken heeft gedaan en er waren vast cosplayers die op ideeën zijn gekomen.

Verka Serduchka - Dancing 

Nee, deze outfit doen wij ook niet aan naar de vrijmibo, maar we waarderen het showeffect. En daarbij, hier staat geen band die zelf het idee heeft dat ze in haute couture staan, toch? Precies. Een beetje de spot drijven met het extravaganza van het Songfestival mag best. Daarbij kwam Verka Serduchka uit voor Oekraïne in 2007, en dat land is zo homofoob als de neten. Dus drag is best gewaagd. Het parlement van Oekraïne, die blijkbaar tijd besteden aan hun mening geven over het Songfestival, vond de act vulgair. Dus deze act heeft letterlijk en figuurlijk (glitter)ballen. De zanger is overigens niet (openlijk) homo. Hij trad op als zijn podiumpersoonlijkheid, Verka Serduchka, waarmee hij in Oekraïne beroemd was geworden. Maar eh.. we laten de CD even liggen. Oekraïne doet dit jaar trouwens voor het eerst niet mee, want de artiesten zien het niet zitten...

Moje 3 - Ljubav Je Svuda

In 2013 stuurde Servïe drie cupcakes naar het Eurovisie Songfestival, met het nummer ‘Ljubav Je Svuda’ wat betekent ‘Hadden ze me maar wat anders aangegeven’. 

Zoli Adok - Dance With Me

In 2009 kwam Hongarije op de proppen met Zoli Adok. De hele act doet pijn aan je ogen. Een groene ballenknijper, zwarte legerkisten er onder en een doorzichtig hempje met een glitterpatroon in groen en blauw. Alsof My Little Pony op je shirt heeft gekotst. Drie opgespoten danseressen er omheen om flink aan te tonen dat we hier met een gezonde heteroseksuele man van doen hebben. De vrouwen in jurkjes waar zelfs Jennifer Lopez haar neus voor zou ophalen. ‘The Hunk of Hungary’ werd deze man genoemd, maar misschien bedoelden ze ‘The Hulk of Hungary’ vanwege dat groene broekje, want wildaantrekkelijk is het niet.

Eldrine - One More Day

De Georgische inzending uit 2011 van het Eurovisie Songfestival is ronduit raar. En dan hebben we het vooral over wat er onder de taille allemaal gebeurt. Aan de achterzijde staat de rok wijd, aan de voorzijde zit er een bloem van zulke dikke stof dat je ‘m kan gebruiken als laptoptafel. En de enige die wegkomt met limegroen is Shrek.  One more day? Ja, one more day even terug naar de tekentafel met die outfits.

Rona Nishliu - Suus

Een enorme knot van dreadlocks op een bedje van perfect gekamd haar: hoe weinig snap je van de rastafaricultuur als je een blanke dame uit Albanië dit kapsel aanmeet? En dan nog die jurk. Wat doen die twee punten van schouders achter die arme vrouw? Het lijkt wel alsof ze verlamd is en aan twee ankerpunten is gehangen om overeind te blijven. Je kan twee kratten bier smokkelen in dat gapende gat tussen haar nek en die vullingen. Waar doet deze jurk ons toch aan denken? Oh ja! Maleficent! Die film met Angelina Jolie. Op 18 oktober komt er trouwens een nieuwe, wist je dat? Maleficent: Mistress of Evil. Dus Albanië: Jolie wil haar jurk terug.

Rasmussen - Higher Ground

Noem ons principieel en ouderwets, maar wij van Superguide vinden niet dat je de looks van Game of Thrones moet mixen met  die van een Wookiee. Je gaat ook niet op een podium staan met je jas aan, er staat vast wel een kapstok in de green room. 

Trijntje Oosterhuis - Walk Along

Tuurlijk is deze lijst niet compleet zonder de veelbesproken jurk-broekpak-hobbezak van onze eigen Trijntje. Ayayayay zong ze, en dat was het ook. Ken je van die pakken waarmee je van een gebouw kan springen en dan blijf je vliegen? Daar leek het op. Je kon kitesurfen met die outfit. Gelukkig was Anouk er om haar collega een hart onder de broekpakriem te steken. Of een mes in de rug te steken, welke van de twee was het ook alweer? (Anouk kun je hier nog een paar keer snoeihard uit de hoek zien komen)

Heb jij zin in Eurovisie Songfestival? De eerste liveshow van het Eurovisie Songfestival 2019 is op dinsdag 14 mei, Onze Duncan Laurence treedt op tijdens de tweede liveshow, op donderdag 16 mei.

Lees verder