Artiesten weigeren: geen Songfestival voor Oekraïne

Veronica Superguide logo
Artiesten weigeren: geen Songfestival voor Oekraïne

Artiesten weigeren: geen Songfestival voor Oekraïne

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Oekraïne heeft zich moeten terugtrekken uit het Songfestival doordat de artiesten, die de voorrondes dus al door waren, een voor een besloten niet te willen uitkomen voor de Oekraïne. Wat is er aan de hand?

Nee bedankt

Zangeres Maruv won de nationale finale die haar ticket naar het Songfestival moest worden. Ze had verdorie nog een hele act in jarretels met wulpse danseressen op stiletto's had ingestudeerd. En met nog wat lesbische erotica erin was de winst binnen, want daar zijn ze niet vies van in een land waar het homohuwelijk verboden is en homoseksualiteit tot 1991 illegaal was. Maar goed, toen ze na het winnen van de finale haar contract zag zei ze vriendelijk bedankt. In dit contract zou een en ander staan over het verplicht promoten van Oekraïne, en waarschijnlijk ook nog wat over wat er wel en niet gezegd gaat worden. Hoe dan ook, ze had er geen zin meer in en bedankte voor de eer. Oké dan.

Eh... Iemand?

Nou, niet getreurd zou je denken. Er zijn immers ook nog een nummer 2 en 3 in de finale. Maar helaas арахісове масло (das pindakaas in het Oekraïens), ook de nummer 2 en 3 melden zich af. Freedom Jazz, de groep die tweede werd in de voorronde, wilde niet meer en nummer drie, Kazka, sloot zich daar ook bij aan. 

Sterke concurrent minder

Oekraïne doet sinds 2003 enthousiast mee aan het festival en heeft nog nooit een ronde gemist. Van de vijftien keer haalde Oekraïne vijf keer het podium, en twee keer wonnen ze de wedstrijd. Een keer in 2004 en in 2016 opnieiuw. Kortom, voor de Oekraïne is het geen rondje afvallen en daarna kijken naar de echte deelnemers: ze doen mee om te winnen en behoren tot de sterkere deelnemers van de afgelopen jaren. Dus tsja, een sterke concurrent minder. Dat dan weer wel. Onze inzending voor het Songfestival is trouwens Duncan Laurence. 

Ben je ook benieuwd naar de vreemde acts die we dit jaar weer gaan zien?

Lees verder