jonge acteurs die stopten met hun werk

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
jonge acteurs die stopten met hun werk

7 jonge acteurs die plotseling stopten met acteren

|
|

Laatste update:

Voor velen is het de ultieme droombaan: acteur zijn in Hollywood! Maar de realiteit kan soms vies tegenvallen en daarom zijn er genoeg jonge mensen die er toch mee kappen. Deze zeven gaven er om verschillende redenen de brui aan.

1. Jack Gleeson

In het vierde seizoen van Game of Thrones blies een van de meest gehate tv-schurken ooit zijn laatste adem uit: koning Joffrey Baratheon. Fans lieten de kurken knallen maar ook Jack Gleeson, de acteur die de kleine sadist zo perfect speelde, was blij. Hij kon zo namelijk op zijn hoogtepunt stoppen. Sinds die tijd hebben we hem inderdaad niet meer op tv of film gezien, maar de acteerkriebels gingen niet weg. Hij houdt zich nu vooral bezig met theater in zijn thuisland Ierland.

7 jonge acteurs die plotseling stopten met acteren

2. Amanda Bynes

Niet veel jonge actrices kunnen zeggen dat ze op hun dertiende al een eigen sketchshow op tv hadden. Amanda Bynes wel en The Amanda Show leek de start van een grote carrière, met films als Hairspray, What a Girl Wants en She’s the Man. Helaas viel ze al snel ten prooi aan de verleidingen van drank en drugs, zoals zoveel kindsterren in het verleden. Toen daar ook nog psychische problemen bijkwamen, trok ze aan de rem om zich helemaal te kunnen richten op haar herstel. Sinds 2010 heeft ze niks meer gedaan in de entertainment, al kondigde ze vorig jaar wel een comeback aan… als rapper. Misschien toch nog even rekken, dat herstel.

7 jonge acteurs die plotseling stopten met acteren

3. Ariana Richards

Toen Ariana Richards doorbrak met Jurassic Park in 1993, had ze er al een korte acteercarrière opzitten. Veel langer werd hij niet ondanks het succes: wat ze liever wilde was schilder worden en dat is dan ook precies wat ze gedaan heeft. Twee keer liet ze zich verleiden om toch nog een film te maken: ze zat bijna tien jaar geleden in de campy film Battledogs en dook op in een vervolg op Tremors, de pulpklassieker waar ze ooit een rolletje in had.

7 jonge acteurs die plotseling stopten met acteren

4. Jake Lloyd

Wat doet het met een kind als zijn eerste acteerwerk door miljoenen mensen over de hele wereld belachelijk gemaakt wordt? Met een beetje pech kan het dan zo aflopen als met Jake Lloyd, die op negenjarige leeftijd te zien was als de jonge Anakin Skywalker in Star Wars Episode I: The Phantom Menace. De kritiek van die hard fans op deze lang verwachte prequel was niet mals en veel ervan kwam terecht op de kleine Jake. Hij stopte met acteren maar dat was niet alles: hij kwam in aanraking met de politie voor rijden onder invloed en mishandeling. Kort geleden werd duidelijk dat hij lijdt aan paranoïde schizofrenie.

7 jonge acteurs die plotseling stopten met acteren

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. Mara Wilson

Begin jaren negentig was er bijna geen jeugdfilm te zien of het schattige snoetje van Mara Wilson zat erin: Matilda, Miracle on 34th Street en Mrs. Doubtfire maakten van haar een echte kinderster. Maar toen ze in de puberteit kwam, maakte ze iets naars mee op de set van Thomas and the Magic Railroad. Ze werd in allerlei korsetten gesnoerd om haar kindervormen te behouden en toen was het klaar voor haar. Ze doet af en toe nog wat stemmenwerk, maar verdient haar geld vooral als schrijver en journalist.

7 jonge acteurs die plotseling stopten met acteren

6. Jonathan Taylor Thomas

Via de vele programma’s van Disney zijn er heel wat jonge acteurs aan het werk gekomen en begin jaren negentig was Jonathan Taylor Thomas er daar een van. Hij deed de stem van de jonge Simba in The Lion King en speelde een van de kinderen van Tim Allen in Home Improvement. Nadat hij plotseling stopte met die serie ging hij nog een paar jaar door als acteur, maar al snel werd duidelijk dat het leven in Hollywood totaal niks voor hem was. Hij verdween letterlijk uit zicht: het duurde tot 2021 totdat iemand het voor elkaar kreeg om weer eens een foto van hem te maken.

7 jonge acteurs die plotseling stopten met acteren

7. Carrie Henn

De grootste one hit wonder van deze lijst is Carrie Henn, de actrice die als tienjarig kind haar debuut maakte in Aliens. Ze speelde Newt, een weesmeisje dat door het personage van Sigourney Weaver wordt gevonden in een ruimtebasis die belaagd wordt door buitenaardse monsters. Na die film was het meteen klaar met haar leven als actrice: ze werd lerares in een klein stadje in Californië. Je zou haar tegen kunnen komen op scifi-conventions, waar ze nog graag optredens verzorgt.

7 jonge acteurs die plotseling stopten met acteren

Lees verder