1917 george mackay eerste wereldoorlog loopgraven

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
1917 george mackay eerste wereldoorlog loopgraven

7 dingen die je moet weten voor je 1917 gaat kijken

|
|

Laatste update:

Wacht! Voordat je binnenkort naar de bios rent voor deze spectaculaire oorlogsfilm, willen we graag nog wat cruciale details over 1917 met je delen. Met deze 7 dingen in je achterhoofd kun je straks namelijk extra genieten van deze nieuwe Sam Mendes-film.

1. Het verhaal van 1917

Zoals de titel al doet vermoeden, speelt 1917 zich af in het jaar 1917; een van de bloedigste jaren van de Eerste Wereldoorlog. De film speelt zich af tijdens de Derde Slag om Ieper, ook bekend als de Slag om Passendale. We volgen de twee jonge Britse soldaten Schofield en Blake. Zij moeten zich achter de vijandelijke linies wagen om een bataljon te waarschuwen dat op het punt staat in een val te lopen. Als ze de waarschuwing niet op tijd overbrengen, zullen alle 1600 mannen in dat bataljon (waaronder ook de broer van Blake) de dood vinden. Een race tegen de klok dus, dwars door vijandelijk grondgebied...

2. De trailers van 1917

Nu je een klein beetje weet waar 1917 over gaat, is het tijd voor wat bewegend beeld. Hieronder vind je de drie trailers van de oorlogsfilm.

3. De cast van 1917

Zoals je hierboven zag, vind je flink wat bekende gezichten in de cast van 1917. Denk aan Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Mark Strong, Andrew Scott en Richard Madden. Een flinke sterrencast! De echte hoofdrollen in de oorlogsfilm zijn echter weggelegd voor aanstormend talent, zo speelt George MacKay (Captain Fantastic) de rol van Schofield en is Dean-Charles Chapman (Game of Thrones) te zien als Blake.

4. 1917 is geregisseerd door Sam Mendes

De grote doorbraak van regisseur Sam Mendes kwam in 1999 met American Beauty. Een droomdebuut, aangezien deze film meteen vijf(!) Oscars in de wacht wist te slepen. Dat Mendes wel raadt weet met het vertellen van een verhaal én het uitdiepen van personages was ook te zien in zijn volgende drie film: Road to Perdition, Revolutionary Road en Jarhead. Meer recent werkte Sam Mendes aan twee James Bond-films Skyfall en Spectre.

1917

5. 1917 is gefilmd als een one-take

Naar verluidt schreef Mendes al op de eerste pagina van het scenario dat het moest lijken alsof 1917 in één lange take was opgenomen. Dat betekent dat we de soldaten zonder onderbrekingen volgen op hun reis door de benauwde loopgraven, vieze sloten en gebombardeerde huizen. Met andere woorden: elke stap die de soldaten zetten, zijn we bij hen. Of nou ja, dat lijkt in ieder geval zo. Net als Birdman is ook 1917 stiekem helemaal niet opgenomen als zo'n one-take. Hoe Sam Mendes toch tot zijn naadloze resultaat is gekomen, zie je in het filmpje hieronder.

6. Wat is de inspiratie voor 1917?

De opa van Sam Mendes heeft meegevochten in de Eerste Wereldoorlog. Mendes vond zijn grootvader nogal excentriek: de veteraan liep altijd in korte broek, zong operanummers en nam elke ochtend een duik in zee. Daarnaast kon hij minutenlang obsessief zijn handen wassen. Mendes leerde dat zijn opa dat deed omdat hij zich de modder van de loopgraven nog levendig kon herinneren, net als het feit dat hij zijn handen nooit schoon genoeg kon krijgen. Toen Mendes zijn opa vroeg naar zijn ervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog verwachtte hij eigenlijk verhalen over heldendom en moed. In plaats daarvan vertelde zijn opa echter heftige verhalen over de nutteloosheid en chaos van de oorlog. Bijvoorbeeld over het feit dat het enorm moeilijk was om berichten over te brengen. En dat gegeven vormt natuurlijk de basis voor 1917.

7. Wat is de releasedatum van 1917?

Ben je geïnteresseerd geraakt in deze Golden Globe-winnaar? In dat geval hebben we goed nieuws voor je: 1917 draait namelijk vanaf vanavond in de bioscoop!

P.S. Nog geen tijd om een bezoekje te plannen? Misschien kun je de tijd doorkomen met een van deze ijzersterke Nederlandse oorlogsfilms.

Lees verder