Dirkjan

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Dirkjan

6 Nederlandse strips die een verfilming verdienen!

|
|

Laatste update:

Nederland heeft een aardige striphistorie, maar om nou te zeggen dat de papieren helden vaak voorbijkomen in films: nee… Jammer, want er is potentie genoeg. Check deze 6 Nederlandse strips die een film verdienen!

Een paar jaar geleden scoorde S1ngle (van Hanco Kolk en Peter de Wit) nog behoorlijk goed als serie, en vorig jaar kreeg cultkat Heinz zijn eigen speelfilm!

Hoewel ons land qua strips niet zo vermaard is als België zijn er genoeg strips die makkelijk verfilmd kunnen worden, of mogelijk in een serie veranderd kunnen worden. Op Netflix zijn een paar van de leukste series van de afgelopen tijd op strips gebaseerd, zoals The End Of The ***ing World en Umbrella Academy, om maar te zwijgen over het Marvel Cinematic Universe. Wat denken jullie van deze Nederlandse stripheld(inn)en?

6. Jan, Jans en de Kinderen

Jan Kruis begon in 1970 met zijn beroemde strip Jan, Jans En De Kinderen. De familie Tromp verhuisde van een appartementje drie hoog achter in Rotterdam naar een mooi huis in Drenthe. De strip volgde het leven van Jan; zijn vrouw Jans en hun kinderen Catootje en Karlijn.

De strip is al jarenlang een thermometer van ons land. Jan, Jans En De Kinderen is enigszins braaf maar snijdt wél thema’s aan die in Nederland leven. Jan was aanvankelijk kostwinner, maar veranderde langzaam in een moderne man, terwijl Jans steeds meer carrière maakte. In tijdschrift Libelle maakten lezers kennis met draagmoederschap, het homohuwelijk en noem maar op! De strip is ook verantwoordelijk voor een onofficiële feestdag: Sint Pannekoek. Veel Nederlanders eten op 29 november pannenkoeken én dragen er eentje op hun hoofd!

Vergeet ook niet de beroemde ‘je-weet-wel-kater’, de levenslustige opa Gerrit en de kleine nozem Jeroentje. Hier moet toch een leuke film van te maken zijn?

5. Sjors En Sjimmie

Sjors en Sjimmie waren decennialang erg populair onder jong én oud! De rebelse tieners hadden jarenlang hun eigen blad, dat in 1999 helaas stopte. Er bestaan al een paar films over het duo, maar die stammen wel echt uit een… andere periode. De donkere Sjimmie praat hierin vaak slecht Nederlands, en is bijna altijd helemaal zwartgeschminkt. Pas in Sjors En Sjimmie En Het Zwaard Van Krijn (1977) ziet Sjimmie er normaal uit!

We zouden best te porren zijn voor een speelfilm (of serie) over deze rebelse straatschoffies. Kees Hulst als de gekke oude kolonel? Tina de Bruin als Sally? Nu Sjors en Sjimmie vorig jaar weer werden gesignaleerd in StripGlossy liggen er hopelijk mogelijkheden!

4. Gilles de Geus

In de jaren 80 verscheen er in Eppo ineens een struikrover, die tot 2003 actief zou blijven: Gilles de Geus. Hij begon als een domme, arrogante plaatboef die willekeurige mensen beroofde, maar al snel sloot hij zich aan bij de opstand tegen Spanje. Gilles kwam in contact met Willem de Zwijger, en handelde gevaarlijke missies af om de gevaarlijke hertog van Alva te dwarsbomen.

Gilles was eigenlijk best een domoor, maar omdat iederéén in de strip dat was, viel het amper op. De strip behandelde belangrijke gebeurtenissen uit de 80-jarige oorlog, zoals de slagen bij Nieuwpoort en op de Mookerheide. De strip was totaal absurd en enorm grappig, maar stiekem ook best leerzaam.

Er bestaan wat (korte) animatiefilmpjes over de antiheld, zoals Dirkjan Heerst! dat in de bioscoop te zien was voor Jackass 3D.

Door de hoge grapdichtheid van Dirkjan is het best lastig om een speelfilm van deze strip te maken; althans eentje met een lopend verhaal. Een sketchshow zien we stiekem ook best zitten!

2. Franka

De beeldschone Franka begon in de jaren 70 als secretaresse van Het Misdaadmuseum, maar promoveerde al snel tot een coole detective die ingewikkelde misdaden onderzoekt. Franka is een  spannende, tamelijk realistische strip die makkelijk tot een thriller om te bouwen valt.

De hoofdrol in een Franka-film? Dat zien we Anna Drijver bijvoorbeeld best doen!

1. Storm

Don Lawrence werd wereldberoemd met de schilderachtige strip De Opkomst En Ondergang Van Het Keizerrijk Trigië. Nadat hij met ruzie wegging, omdat zijn uitgever hem schijnbaar nooit vertelde hóé goed Trigië verkocht, ging hij voor Eppo aan het werk. Samen met Martin Lodewijk (bekend van Agent 327) maakte hij Storm: een scifi/fantasy-reeks die wederom opviel door de schitterende tekeningen.

Astronaut Storm vertrekt naar Jupiter maar wordt opgeslokt door een scheur in de tijd. A là Planet Of The Apes keert hij terug op een onherkenbare aarde, waar iedereen als een barbaar leeft omdat ze dom worden gehouden door de buitenaardse Azuriërs. Storm en zijn bondgenoten Roodhaar en Nomad springen door de tijd, vechten tegen aliens en in de spin-off redden ze een levende planeet!

De fantasierijke Storm-verhalen zijn uitstekend geschikt voor een speelfilm (een hele reeks zelfs!) en heeft aardig wat internationale allure. Je zult een megabudget nodig hebben om hier iets moois van te kunnen maken, maar dan heb je ook wel een gaaf Guardians Of The Galaxy-achtig avontuur.

Lees verder