15 machtig mooie muziekfilms die je gezien moet hebben

15 machtig mooie muziekfilms die je gezien moet hebben

Met de release van Rocketman heeft het genre van de muziekfilm er meteen een instant-klassieker bijgekregen. Een goede gelegenheid om eens terug te kijken naar wat andere muzikale filmtoppers.

15 -  Dreamgirls

Deze op het verhaal van Diana Ross en de Supremes gebaseerde film bewees niet alleen dat Beyonce kan acteren, ook betekende het de doorbraak van Jennifer Hudson. Deze zangeres en actrice won een Oscar voor haar rol, en in 2020 zal zij te zien zijn in een biopic over Aretha Franklin. Voor haar dood had de Queen of Soul persoonlijk nog Jennifer aangewezen als de vrouw die haar moet gaan spelen.

14 - Flight 666

Deze documentaire over de Britse hardrockband Iron Maiden is een jongensboek dat werkelijkheid wordt: een rockband die in hun eigen reuzevliegtuig de wereld rondtoert met de zanger als piloot?! Brulboei Bruce “Air Raid” Dickinson is niet alleen een levend luchtalarm, maar ook een verdienstelijk piloot. Dus als deze zesmansformatie op tournee gaat laden ze hun crew, hun roadies en hun familie in een joekel van een Jumbo Jet genaamd de Ed Force One (naar hun zombie-mascotte Eddie), en zo kunnen ze zelf bepalen waar ze naartoe gaan. De band is dan ook één van de weinige grote acts die obscure Zuid-Amerikaanse of Aziatische landen aandoen. Zelfs als heavy metal je weinig doet, dan is Flight 666 nog steeds een dikke aanrader.

13 - Get On Up

Voordat Chadwick Boseman een wereldster werd door zijn rol als Marvel-held The Black Panther was hij al te zien in deze uitstekende biopic over Godfather of Soul James Brown. Hier straalt hij dezelfde autoriteit uit als in zijn rol als Koning T’Challa van Wakanda. Als deze biopic een beetje accuraat is dan viel er met James Brown niet te spotten!

12 - High Fidelity

Een romantische komedie over een jongen die in een platenzaak werkt, dat is natuurlijk een uitstekende gelegenheid om een film vol geweldige muziek te maken. Zelfs Bruce Springsteen in eigen persoon doet nog mee als het geweten van de hoofdpersoon. Daarnaast betekende deze film de doorbraak van Jack Black, vooral dankzij een klassieke scène waarin hij iemand die Stevie Wonders I just called to say I love you wil kopen de winkel uitscheldt.

11 - 8 Mile

Eminem die met een eigen film over zichzelf komt; het idee klinkt misschien als een ingelukkige egotrip, maar het tegendeel is het geval. 8 Mile is namelijk juist ontzettend rauw en daardoor zo boeiend. De rapbattles zijn meeslepend en Lose Yourself is natuurlijk een absolute klassieker.

10 - Saturday Night Fever

Als we een lijst met Beste Soundtracks Aller Tijden zouden maken (gaan we trouwens ook doen binnenkort) dan kan deze discoklassieker met superstip op nummer 1, maar de film zelf was eerlijk gezegd niet zo ontzettend bijzonder. Toch zie je nog steeds elk zaterdagavond in elke dancing wel weer kerels die met hun wijsvinger in de lucht doen alsof ze John Travolta’s Tony Manero zijn zodra de DJ Staying Alive van de Bee Gees op de zaal loslaat.

9 - That Thing You Do

Deze vrolijke muziekfilm over de fictieve popgroep The Wonders mag wat ons betreft samen met Castaway, Saving Private Ryan, Captain Philips en Forrest Gump in het rijtje van Beste Films Die Tom Hanks Ooit Gemaakt Heeft – en hij heeft hem nog zelf geregisseerd ook?! Het onweerstaanbare titeldeuntje wat de hele film terugkomt is trouwens geschreven door de jongens van Fountains of Wayne.

8 - The Doors

Val Kilmer bleek een ideale keuze om Jim Morrison te spelen, en dan bleek hij ook nog eens net zo als de legendarische Doors-zanger te kunnen zingen! Ook al is deze film alweer bijna 30 jaar oud, toch is hij nog net zo fris en rebels als toen die uitkwam.

7 - The Sound of Music

Is het een musical of een muziekfilm? Die vraag moeten we in het midden laten want als je een overzicht van grote muziekfilms opstelt dan kun je gewoon weg niet om deze klassieker heen. Het verhaal van de muzikale Maria en de familie Von Trapp is vandaag de dag nog steeds zo populair dat er in Salzburg nog elke dag tours worden gegeven waarin de locaties van de film worden bezocht. En dan gaan we nu van de braafste naar de ruigste film in deze lijst...

6 - Straight Outta Compton

Deze biopic over de pioniers van de Gangstarap was één van de grote verrassingen van 2015. Het feit dat Dr. Dre en Ice Cube zelf als producers aan de film verbonden waren baarde vooraf zorgen; zou dit niet een veel te rooskleurig beeld opleveren? De rappers spaarden zichzelf niet, en juist door zijn eerlijkheid is Straight Outta Compton zo goed geworden. Stiekem is deze voortreffelijke biopic misschien wel beter dan wat de heren van N.W.A. verdienden; ook al hebben Dr. Dre en Ice Cube solo volop geweldige muziek gemaakt, N.W.A. zelf had eigenlijk maar een handjevol sterke nummers.

5 - Bohemian Rhapsody

Ook al zat deze Freddie Mercury-biopic vol met joekels van fouten, dat neemt niet weg dat het een opzwepende film is waarbij je voordat je het weet met je vuist in de lucht mee zit te brullen met al die onverslijtbare krakers. Queen-gitarist Brian May droomt al hardop over een vervolg. Bohemian Rhapsody II: Another One Bites The Dust? Wij zeggen kom maar op!

4 - Rocketman

Alles wat het toch al bijzonder vermakelijke Bohemian Rhapsody fout deed, doet Rocketman goed; het levensverhaal van Elton John wordt in geuren en vooral heel veel kleuren verteld, dus niet alleen de rock & roll maar ook zowel de seks als de drugs komen aan bod. Daarnaast worden zijn liedjes ook op een meer innovatieve wijze in de film verwerkt. Dit jaar een Oscar voor Freddie Mercury-acteur Rami Malek, volgend jaar eentje voor Elton John-vertolker Taron Egerton?

3 - This is Spinal Tap

Deze nepdocumentaire uit 1984 is verplichte kost voor iedereen die wel eens in een rockbandje heeft gespeeld. Alle clichés komen aan bod, en de gouden scènes volgen elkaar in rap tempo op. Hoofdrolspeler Michael McKean kennen we tegenwoordig vooral als Jimmy McGill’s superirritante broer Chuck uit Better Call Saul, maar wij zien hem toch liever als de onnozele over het paard getilde rockzanger David St. Hubbins.

2 - Almost Famous

Deze film heeft een directe link met Rocketman, want Elton John’s Tiny Dancer ging na een onvergetelijke scène in Almost Famous een heel eigen leven leiden. Daarnaast werd Eltons geweldige muziek uit de jaren zeventig dankzij deze film opnieuw ontdekt door een jongere generatie, die de bebrilde zanger alleen kende van de zeiknummers Nikita en Sacrifice. Maar Almost Famous is natuurlijk ook een klassieker omdat het op onovertroffen wijze de hoogtepunten maar ook dieptepunten uit het leven van een toerende rockband laat zien.

1 - Blues Brothers

Deze mix van comedy, actie en heel veel lekker soul en rhythm and blues is al bijna 50 jaar oud, maar nog steeds onverslijtbaar en onweerstaanbaar. Hadden we al gezegd dat deze kraker gewoon op Netflix te zien is? En als we ooit nog eens een top zoveel van films met geweldige auto-achtervolgingen doen, dan komt deze natuurlijk ook weer lekker op de eerste plaats.