1899 op Netflix

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
1899 op Netflix
Brandende Vraag

Het onverwachte einde van 1899 uitgelegd: hoe nu verder?

|
|

Laatste update:

De nieuwe Netflix-hit 1899 gooit zó veel duizelingwekkende twists op de kijker af, dat je niet meer weet wat onder of boven is. Wat is gebeurd aan boord van de Kerberos, en wat betekent dat mogelijk voor seizoen 2 van 1899?

LET OP! Dit verhaal bevat SPOILERS voor 1899!

In 1899 vertrekt Maura (Emily Beecham) per boot naar Amerika, om te zoeken naar haar broer Ciaran. Hij verdween tegelijkertijd met een ander passagiersschip, de Prometheus. Deze Prometheus duikt tijdens de reis ineens op, en daarna gaat werkelijk alles mis! De passagiers proberen wanhopig te ontsnappen aan allerlei bovennatuurlijk onheil.

Megatwist in 1899

Tenminste: de verschijnselen lijken bovennatuurlijk: eigenlijk bevinden ze zich in een computersimulatie. Maura en de andere passagiers maken steeds dezelfde bizarre reis. Sterker nog: de Prometheus is eigenlijk hetzelfde schip als de Kerberos, maar dan uit een eerdere poging. Maura moet een sleutel vinden om aan dit lot te ontsnappen, maar haar vader Henry (Anton Lesser) wil deze sleutel óók hebben. 

De simulatie van de noodlottige bootreis wordt talloze malen herhaald, omdat Henry… óók uit een simulatie wil ontsnappen! Begint het al te duizelen? Het wordt nóg ingewikkelder!

Wat is de simulatie in 1899 precies?

De wereld die we in 1899 zien is een (computer-)programma. Eerst was onduidelijk waarom Maura in deze vreemde wereld rondliep, maar tegen het einde van het seizoen kregen we een schokkende twist. Maura heeft dit computerprogramma zelf bedacht! 

Maura bleek een zoon te hebben met haar man Daniel (Aneurin Barnard), die de simulatie telkens verstoort om het Henry moeilijk te maken. Hun zoon, Elliot (Fflyn Edwards), werd op een gegeven moment dodelijk ziek. Als ‘breinexpert’ bedacht ze een manier om de geest van Elliot te bewaren in een computer. Nadat ze haar geheugen had gewist, kon ze op deze manier tóch met haar zoon samen zijn. Haar man Daniel programmeerde deze simulatie en kent hem op zijn duimpje (daarom kan hij hem ook van binnenuit beïnvloeden). Hij was eigenlijk tegen het plan van Maura, en probeert haar nu terug uit de computer te vissen. Elliot is onderdeel van de simulatie, en daardoor lijkt hij bovennatuurlijke gaven te hebben en weet hij een stuk beter dan rest wat er allemaal speelt.

Henry, Maura’s vader en de ‘schurk’ van de serie, is eigenlijk niet eens de echte kwade genius. Hij liet Maura en de rest van de passagier telkens dezelfde simulatie doorlopen, maar hij beweert zelf óók uit een neprealiteit te willen ontsnappen. De échte schurk is (waarschijnlijk) haar broer Ciaran, die volgens Daniel de macht over alle simulaties heeft overgenomen.

Wat betekenen Prometheus en Kerberos?

De schepen in 1899 hebben bijzonder toepasselijke namen uit de Griekse mythologie. Prometheus is een figuur dat de mens schiep én hem leerde hoe je vuur moest maken en gebruiken. De Griekse goden werden hierdoor woest en gaven hem een vreselijke straf: elke dag wordt hij langzaam opgegeten door een roofvogel, waarna zijn vlees teruggroeit en het feestmaal weer opnieuw begint... Een soort tijdlus die we in 1899 ook zien!

Kerberos is de driekoppige hond die de onderwereld bewaakt (en in Harry Potter de sm-kelder van Perkamentus). Dit monster zorgt ervoor dat niemand de hel in of uit kan: óók behoorlijk toepasselijk dus! 

Wat zijn die zwarte kristallen en de insecten?

Nadat Daniel iets met de ‘computer’ van de Kerberos heeft gedaan, beginnen er snel overal zwarte kristallen te groeien. Ze vernietigen het computerprogramma van binnenuit, zodat de simulatie niet opnieuw gestart kan worden. Eigenlijk is het… een computervirus!

Daniel en Elliot kunnen deuren openen, en andere ‘magische’ trucjes uithalen door kleine kevertjes rond te laten lopen. Net als met de zwarte kristallen is dit een weergave van een computerfunctie: ze ‘hacken’ de computerwereld van binnenuit. Daniel kan dit omdat hij de simulatie zo’n beetje gebouwd heeft, terwijl Elliot zélf onderdeel is van het programma.

Maar… Waarom!?

Eén van de grote mysteries van 1899 is de aanwezigheid van de andere passagiers aan boord. Ze hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal op de vlucht voor het verleden. De kapitein heeft herinneringen aan zijn vrouw, die zichzelf en hun kinderen in brand stak; een paar opvarenden zijn moordenaars, en ga zo maar door.

Wat we niet weten is of deze herinneringen écht zijn. De computersimulatie kan de deelnemers bijna alles laten geloven, en waar de passagiers ook zijn, ze zitten in elk geval niet in het jaar 1899! Het zou kunnen dat hun ‘herinneringen’ echt plaats hebben gevonden, maar door de simulatie worden ‘vertaald’ naar een 19de-eeuwse setting. Op een gegeven moment lopen de passagiers zelfs kriskras door elkáárs herinneringen, waarmee duidelijk is dat ze geënsceneerd zijn. Elliot zou volgens deze logica zelfs nog kunnen leven, aangezien zijn dood gesimuleerd kan zijn.

Waaróm ze aan een computer vastzitten ontdekken we in het eerste seizoen niet. Het lijkt erop dat iedereen vrijwillig de simulatie ingestapt is (om verschrikkelijke herinneringen te ontlopen), maar dat er daarna iets vreselijk fout gegaan is. Als we terugdenken aan de namen van de schepen, dan zou iedereen ook in een experimentele gevangenis kunnen zitten.

Zijn de passagiers echt ontsnapt?

De slotscènes van 1899 zijn een absolute ‘mindfuck’. Maura wordt wakker aan boord van een geavanceerd ruimteschip, waar de andere passagiers van de Kerberos aan een machine liggen. Versuft bereikt ze een computer, waarop ze een bericht ontvangt van haar mysterieuze broer Ciaran. Ciaran heet haar ‘welkom in de realiteit’. Terwijl de camera uitzoomt zien we de naam van het ruimteschip: Prometheus!

Of de passagiers van de Kerberos écht door de ruimte zweven is… op dit moment onmogelijk te bepalen. Daniel vertelde vlak vóór Maura uit 1899 ontsnapte dat hij de simulatie opnieuw geprogrammeerd had. Het líjkt erop dat iedereen dus ontwaakt, maar het kan óók zo zijn dat de simulatie alleen een andere vorm heeft aangenomen. We weten dat Daniel zijn vrouw probeert te bevrijden uit de simulatie, terwijl Maura’s vader Henry haar daar wilde houden. Daniel vertelde dat Ciaran de simulatie had overgenomen, maar over zijn motieven weten we nog helemaal niets.

Hoeveel simulaties zijn er nou eigenlijk?

De wereld waar de Prometheus en Kerberos rondvaren is één simulatie. Hierbuiten is nóg een wereld, waarin Henry de simulatie bestudeert vanuit zijn creepy hoofdkwartier. Maura en de andere passagiers ontsnappen uit deze twee simulaties, maar hoeveel lagen er uiteindelijk nog boven liggen is niet bekend. Het zijn er dus minstens twee, maar waarschijnlijk drie en mogelijk zelfs (véél) meer.

1899 op Netflix

1899 is een paar dagen na het verschijnen al een behoorlijke hit op Netflix. De makers zeggen al plannen te hebben voor meerdere seizoenen, maar een tweede reeks is nog niet officieel aangekondigd. Als iedereen net zo massaal blijft kijken, dan duurt dat waarschijnlijk niet lang!

In het tweede seizoen verwachten we dat Daniel en Elliot Maura weer te hulp schieten om wederom uit een bizarre simulatie te ontsnappen. We kunnen ook niet wachten om te ontdekken wie/wat Ciaran precies is. Is het echt de broer van Maura? Een op hol geslagen computer? Hopelijk zet Netflix een beetje vaart achter 1899 seizoen 2!

1899 is te zien op Netflix.

Lees verder