• VI

De allergrootste blunders in Vandaag Inside: 'Wil je met me trouwen?'

Vandaag Inside is natuurlijk nooit zo strak en gestructureerd geweest als een 'normale' talkshow, dus dan kan het wel eens gebeuren dat de boel hilarisch uit de bocht vliegt. Tijdens déze momenten in Vandaag Inside (of één van de vele VI-voorgangers) ging het even helemaal mis.

VI Blunders

1. De onverstaanbare kantineheld

In VI op RTL 7 zat ooit een nogal merkwaardige rubriek: de kantineheld. In dit kleine, vaak ongemakkelijke blokje - uiteraard gesponsord door een biermerk - mocht een kantinemedewerker van een of andere amateurclub achter de studiobar staan. Deze mensen wilden óf overdreven meelullen met de mannen aan tafel óf voelden zich overduidelijk niet thuis in een tv-studio. De hele rubriek zou je dus kunnen zien als een blunder op zich, al ging het één keer een tikkie te ver. De kantineheld in kwestie praatte met een zwaar accent waardoor hij voor René onverstaanbaar klonk. "Wordt hij ondertiteld?" "Dit kan echt niet" en "dit is niet leuk" riep Johan nog - ondanks dat-ie zelf ook niet zijn lach kon inhouden.

2. De vele versprekingen van Jan Boskamp

Serieuze voetbalprogramma's zouden zich kapotschamen als er een analist aan tafel zat die voetballer Fledderus als 'Fluddurus' uitspreekt. Die Suárez wil zeggen, maar er iets uitkraamt dat meer als 'stewardes' klinkt. VI behandelde dit jarenlang helemaal niet als een blunder om je voor te schamen, nee, Jan Boskamp veranderde door zijn vele versprekingen juist in een soort cultheld die 'koeken' (aka klappen) uitdeelde aan Van der Gijp als die er hardop om schaterde.

3. Geen presentator en een halflege studio

"Goedenavond dames en heren. Het is ontzettend leuk hier, want... alles gaat fout!" Met die legendarische woorden opende Johan Derksen jaren geleden een inmiddels legendarische rampuitzending van VI. Door het extreme winterweer toentertijd zat Johan alleen in de studio en moest hij de Wilfred-taak op zich nemen. Samen met analist Emile Schelvis en een handjevol mensen in het publiek probeerde hij er toch wat van te maken. Een enigszins normale uitzending werd het nooit want Johan had hilarische telefoongesprekken met Wilfred en René, die allerlei halsbrekende toeren uit moesten halen om toch nog bij de studio te komen. René kreeg het zelfs nog aan de stok met een stel koeien toen hij zijn Jeep op een weiland gooide. 

4. Ruften op live-tv

Bij elke andere, serieuze talkshow wordt er waarschijnlijk zo snel mogelijk overheen gepraat als iemand in het publiek per ongeluk een hoorbaar scheetje laat vliegen. VI pakt het heel anders aan. Daar wordt er bijna een minuut lang onafgebroken om gelachen. "Je zit hier gewoon te meuren, jongen!"

5. Een opening om bij weg te zappen

Als je Johan écht kwaad wil krijgen, moet je commentaar leveren op zijn bandjes. De Snor nam ooit, zoals hij wel vaker deed, een bandje mee naar een uitzending. In dit geval - het ging om een uitzending van VI Oranje Blijft Thuis - nam zijn artiest maar liefst zes minuten in beslag. Een eeuwigheid in tv-land, zeker als je de uitzending ermee opent. Kijkcijfertechnisch zal het ook een absloute blunder zijn geweest: wie zapt er niet weg als je een voetbalanalyse wil, maar je eerst door zes minuten aan muziek moet worstelen?

Wilfred en René hielden het niet meer en begonnen ongemakkelijk te lachen. Tot grote ergernis van een woeste Derksen. "Ik heb zelden zo'n domme reactie gezien." In het huidge Vandaag Inside zitten trouwens nooit bandjes meer en als we dit vurige betoog van Derksen zien, snappen we eigenlijk niet waarom dat zo is...

6. Een uit de hand gelopen promo

De marketingafdeling van RTL zal de mannen vast wel eens hebben vervloekt: vraag ze om een promo voor hun eigen uitzending op te nemen, en het gaat hélemaal mis. Niemand luisterde naar Wilfred, die de instructies moest geven, en de mannen waren eerder bezig met het opvoeren van een soort cabaret. Hilarisch, maar natuurlijk onbruikbaar voor de medewerkers die hier een tv-promo van moesten maken...

7. Avondje Europa League

Menig presentator of analist zal tijdens een live-uitzending nooit toegeven dat-ie liever niet in de studio had gezeten. Daar hadden de mannen van VI ab-so-luut geen last van tijdens een avondje Europa League-verslaggeving in 2018. Ze keken naar doodsaaie, oninteressante wedstrijden. "Ik ben al drie keer in slaap gevallen en René wordt misselijk van de zinloze hapjes die we naar binnen werken. Wat zijn dit voor avonden?", aldus Johan. René: "Ik heb zóveel nootjes op dat ik ieder moment kan gaan kotsen." "Wie doe je hier een plezier mee?", vroeg hij zich hardop af. Door het onbenullige karakter van de wedstrijden sloeg de meligheid al snel toe bij de mannen. Vooral toen René de term tantraseks op tafel legde...

8. Johan Derksen verbaasd: 'Wat?!'

Met Vandaag Inside ging eindelijk een wens van Johan in vervulling: minder over voetbal lullen, en meer over maatschappelijk relevante zaken praten. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat-ie ook daadwerkelijk overal over mee kán praten. Het hield de snor in ieder geval niet tegen om een tijdje geleden in VI zijn verbazing uit te spreken over een opmerkelijk getal dat hij in de krant las, rondom de schadevergoedingen aan gedupeerde Groningers. Maar goed, dan moet je wel goed lezen. 78 euro of 78 eurocent - nogal een verschil!

Gelukkig is daar altijd nog politiek verslaggever Sam Hagens om 'm terecht te wijzen:

9. Totaal mislukt huwelijksaanzoek

In De Oranjezomer van 2021 kon haast álles. Een man in het publiek die zijn vrouw op live-tv ten huwelijk wil vragen? Kon gewoon! Dat de vrouw zelf helemaal niet in de studio zat en ze met geen mogelijkheid bereikt kon worden, mocht de pret niet drukken. De droogkomische man in kwestie, Rob, bleef rustig terwijl werkelijk álles om hem heen misging. Het lukte maar niet om zijn grote liefde Magda aan de lijn te krijgen. "Als ze niet reageert, gaat het gewoon niet door hè", grapte de man nog. Vanuit de tafel kwam ondertussen ook een spervuur aan grappen en het geheel was heerlijk chaotisch. 

Maar... eind goed, al goed. Uiteindelijk kon Rob dan tóch zijn "wil je met me trouwen?"-vraag stellen: