Recensie Virgin River seizoen 4 - Ouderwets genieten met een dekentje op de bank

Virgin River
© Netflix

Virgin River is het schoolvoorbeeld van comfort-tv. En met 21 boeken in de reeks waarop de Netflix Original gebaseerd is (met een 22e op de planning voor oktober), lijken er nog genoeg seizoenen in aantocht om bij weg te dromen. Moet je natuurlijk wel van hap-slik-weg-verhalen houden.

Deze recensie is gebaseerd op de eerste vier afleveringen.

 

Het derde seizoen van de Netflix-serie eindigde vorige zomer met verpleegster en verloskundige Mel (Alexandra Breckenridge) die zwanger was, maar niet wist van wie. Droeg ze het kind van haar overleden man? Of van haar huidige lover, bareigenaar Jack (Martin Henderson)? In seizoen 4 blijkt deze vraag helemaal niet zo urgent als dat je zou denken. De nieuwe afleveringen beginnen niet met een knallende ruzie, maar het issue sluimert rustig door - om uiteindelijk heus wel voor ellende te zorgen.

Hersenletsel

Niet alleen voor Mel en Jack eindigde het vorig jaar met een cliffhanger. Burgemeester en gossip queen Hope (Annette O'Toole) was, in verband met corona, het hele derde seizoen alleen te zien via een Skype-verbinding en haar verhaallijn eindigde met een ernstig auto-ongeluk onderweg. Nu moet ze herstellen van een coma en het daar bijbehorende hersenletsel, en dat is een flinke kluif voor de ooit zo pittige tante. Haar struggles zijn een ontroerend hoogtepunt van dit nieuwe seizoen.

 

New kids on the block

Hoewel de inwoners van Virgin River zelf voor genoeg problemen zorgen, brengen nieuwe personages nog wat extra reuring in de tent. De nieuwe arts Cameron Hayek (Mark Ghanimé) brengt met zijn looks een hele horde aan vrouwen naar de huisartsenpraktijk, maar de aan hardlopen verslaafde dokter heeft zijn pijlen gericht op Mel. Echt sympathiek oogt de beste man nog niet in de eerste afleveringen. Met zijn overduidelijke interesse in de bezette Mel weet hij de kijker niet te charmeren, maar irriteert de mooiboy vooralsnog alleen mateloos.

Virgin River
© Netflix

Opa Vernon

Voor Vernon 'Doc' Mullins (Tim Matheson) brengt het vierde seizoen van Virgin River een aangename verrassing: Zijn kleinzoon staat op de stoep. En dat is bijzonder, want zo ver hij wist had Doc geen kinderen. Denny (Kai Bradbury) wordt met open armen door hem ontvangen en zijn uitleg wordt door Vernon als zoete koek geslikt. Niemand staat heel erg te kijken van de plotselinge komst van de jongen, maar of dat verstandig is…

 

Spanning in het dorpje

Voor een idyllisch stadje als Virgin River gebeurt er wel een hele hoop narigheid. Van drugscriminaliteit - bad boy Brady (Ben Hollingsworth) is nog niet ontsnapt aan zijn louche werkgevers - tot ernstig zieke inwoners, het is de bewoners niet vreemd. Maar het is een serie om bij weg te dromen, dus écht spannend wordt het nooit. 

 

Virgin River
© Netflix

Conclusie

Virgin River kijk je om te ontsnappen aan de werkelijkheid en het vierde seizoen voldoet opnieuw aan de behoefte. Er is wat drama, spanning en nieuwe gezichten die voor problemen zorgen, maar het wordt nooit té zwaar. Diepgaand wordt de serie zelden, maar daarvoor kijk je deze verslavende Netflix Original ook niet. Voor de liefhebbers is dit genieten met een kop thee en een dekentje op de bank.

Virgin River is te zien op Netflix.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.