Recensie Transfusion – 'Een sombere thriller waarin Avatar-ster Sam Worthington vaak genoeg raak schiet'

Avatar-hoofdrolspeler Sam Worthington hoeft de komende jaren alleen nog blauwe aliens te spelen voor z’n inkomen, maar met Transfusion laat hij een sombere, meer intieme kant zien. Als alleenstaande vader gaat hij de misdaad in om z’n zoon te onderhouden.

Transfusion
© WW Entertainment

Schrijver en regisseur Matt Nable belooft een actievol drama, maar Transfusion werkt beter als een karakterdrama waardoor een handvol actiescènes gestrooid zijn. Ryan Logan (Sam Worthington) is een voormalige sniper die zich volledig richt op z’n gezin. Dan slaat het noodlot toe en overlijdt z’n zwanger vrouw (een erg goede Phoebe Tonkin), waardoor hij achterblijft met z’n zoon Billy (Edward Friday Carmody).

Zure vader-zoon relatie

De gezonde vader-zoon relatie verzuurt en als 16-jarige is Billy (Edward Carmody) één vergrijp verwijderd van een pleeggezin. Ryan probeert de eindjes aan elkaar te knopen als slaapverwekkende wijnverkoper, maar hij heeft gauw meer geld nodig en dan komt z’n militaire ervaring wat ongure types goed van pas.

De tekst gaat verder onder de trailer van Transfusion

Weinig charisma

Sam Worthington heeft naast de Avatar-films - lees hier onze recensie van Avatar: Way of the Water - weinig grote hits op z’n naam staan. Dat komt waarschijnlijk omdat er minstens tien actiesterren met meer charisma in Hollywood rondlopen. Alleen dat werkt juist in z’n voordeel bij Transfusion. Sam overtuigt als falende vader die z’n zoon niet door z’n verdriet en puberteit kan helpen en ook als hakkelende deur-aan-deur verkoper. Zijn onvermogen transformeert meer dan eens in woede-uitbarstingen en dan bewijst Worthington definitief dat ie een getalenteerd acteur is. Ook Phoebe Tonkin heeft een sterke rol en speelt (meestal via inbeeldingen of hallucinaties) het geweten van Ryan. Dat acteerwerk helpt het niet bijster goed geschreven script, dat helaas te vaak in clichés vervalt.

Verveling

Verveling dreigt maar Transfusion levert een knappe koorddansact waarin genoeg scènes met sterk acteerwerk de aandacht vasthouden. Als een misdaaddrama faalt Transfusion, maar als een sombere karakterstudie, van een vader die alles op alles zet om z’n enige zoon te redden, is het toch het kijken waard.

Conclusie

Transfusion dreigt bijna saai te worden, omdat het voor een actievol misdaaddrama wat van de actie mist. Maar het sterke acteerwerk van de hoofdrolspelers houdt de aandacht genoeg vast. Zeker Sam Worthington overtuigt als een vader die z’n zoon niet begrijpt en hem via de misdaad probeert te helpen.

Transfusion is te zien in de bioscoop.

Meer bioscoopfilms

Transfusion

Transfusion
Cast
Sam Worthington, Phoebe Tonkin, Edward Friday Carmody
Lengte
100 minuten