Recensie Toen Ik Je Zag – ‘Beladen thema’s in sympathieke dramafilm over Antonie en Isa’

Toen Ik Je Zag vertelt het verhaal van Isa Hoes en Antonie Kamerling. Na een spraakmakend boek, vindt het aangrijpende relaas van het acteurskoppel nu zijn weg naar de bioscoop.

Toen ik je zag

Toen Ik Je Zag is het gebaseerd op het gelijknamige boek van Isa Hoes. Hierin vertelt zij over haar relatie met Antonie Kamerling, de manisch-depressieve acteur die op 44-jarige leeftijd een einde aan zijn leven maakte. Het beroemde koppel leek voor de buitenwereld alles mee te hebben. Maar achter gesloten deuren kampte Antonie steeds vaker met zware depressies. Zelfs op de gelukkigste momenten bleek de alles verterende doodswens nooit ver weg, zo blijkt al uit de eerste minuten van de film.

Geen valse verwachtingen

De namen van de filmpersonages zijn veranderd in Bastiaan en Esther. Dat is opvallend, want dit is onomstotelijk het verhaal van Antonie en Isa. Op papier klinkt dat nogal als een omslachtige constructie, maar in de praktijk werkt het prima. Het verhaal spreekt tenslotte voor zich en op deze manier worden er geen valse verwachtingen gewekt dat de hoofdrolspelers pretenderen Antonie en Isa te spelen.

Acteurskoppel

Met die hoofdrolspelers zit het trouwens wel goed. Het acteurskoppel wordt namelijk gespeeld door Egbert-Jan Weeber en Noortje Herlaar. Daarbij weet Weeber regelmatig te ontroeren als de rusteloze Bastiaan. Maar het is met name Noortje Herlaar die indruk maakt als de echtgenote die haar grote liefde steeds verder ziet afdrijven naar de duisternis.

Toen ik je zag
© DFW

Aankleding overtuigt niet altijd

Toen Ik Je Zag is geregisseerd door Ben Verbong. Hij tekende eerder voor films als Het Meisje met het Rode Haar en De Kassière. De laatste jaren werkte hij vooral als televisieregisseur in Duitsland. Helaas is dat soms terug te zien in deze bioscoopfilm. De aankleding oogt nogal eens als een doorsnee televisieproductie. Vooral de jaren 90-flashbacks zijn in dat opzicht weinig overtuigend.

Aangrijpend verhaal

Gelukkig laat Verbong zich niet verleiden tot dramatische kunstgrepen als overdreven slow-motions en al te sturende muziek. Het verhaal van Antonie en Isa is immers al aangrijpend genoeg. De vele mensen die steun hebben gehad aan het boek van Hoes, zullen dan ook niet teleurgesteld zijn in deze sympathieke boekverfilming.

Toen ik je zag
© DFW

Conclusie

Toen Ik Je Zag is gezegend met twee sterke hoofdrolspelers die zowel de liefde als de wanhoop van het acteurskoppel krachtig overbrengen. Jammer genoeg mist die verfijning soms in de aankleding. Maar als publieksfilm die zware thema’s als depressiviteit behandelt, heeft Toen Ik Je Zag beslist het hart op de juiste plaats.

Toen Ik Je Zag is te zien in de bioscoop.