Recensie The Old Way – 'Cultheld Nicolas Cage slaapwandelt door deze doodsaaie western'

Nicolas Cage in een western: je zou denken dat je niet meer nodig hebt voor een lekkere cultfilm. Maar The Old Way bewijst dat je toch echt een origineel verhaal, een behoorlijk script en wat uitstekende actie nodig hebt om de ogen open te houden. De film heeft geen van de drie.

The Old Way

Colton Briggs (Nicolas Cage) was vroeger de beruchtste premiejager van het westen. In een flashback zie je hoe hij genadeloos de criminele vader van een kleine jongen neerknalt, samen met de rest van z’n bende. Twintig jaar later lijkt de revolverheld weinig verandert, behalve dat hij z’n grote hangsnor heeft afgeschoren. Ook is Briggs getrouwd en heeft de premiejager een slimme dochter die meer op hem lijkt dan hij wil toegeven. Brooke (Ryan Kiera Armstrong) is nog het hoogtepunt van The Old Way maar verder krijgt ze weinig terug van haar medespeler.

Voor het geld

Je kunt altijd gelijk zien of cultheld Nicolas Cage zin heeft in een film of er alleen is voor het geld. Helaas valt deze western in die laatste categorie. Jammer! De acteur bewijst in een handvol scènes dat hij het nog steeds kan maar het is niet genoeg om de film te redden. En uitgezonderd van één scène waarin hij z’n dochter acteerles geeft in hoe ze moet huilen, ontbreekt de ‘gekke Cage’ ook.

Schietgevechten zonder energie

De zoon van de criminele vader groeit op tot bendeleider James McCallister (Noah Le Gros) die na twintig jaar eindelijk wraak neemt en Coltons vrouw vermoordt. De gepensioneerde scherpschutter en z’n dochter gaan achter de bende aan en vanaf daar wordt de film alleen maar saaier. Zelfs de schietgevechten missen energie en Cage’s stoïcijnse blik bevat meer desinteresse dan kilte.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The Old Ways
© Lionsgate

Meer praten dan schieten

Het gewicht van The Old Way ligt op de dialogen en de film neemt ruim de tijd om die op te zetten. Helaas schiet regisseur Brett Donowho ook hier te kort, met futloos camerawerk en scènes die helemaal niets toevoegen. De film duurt zelfs met de vele gesprekken maar anderhalf uur, dus veel vlees zat er niet aan het bot.

Conclusie

True Grit is dit zeker niet! Nicolas Cage als cowboy zou veel leuker moeten zijn dan in The Old Way. Het voorspelbare verhaal, de langdradige dialogen en het futloze regiewerk houden deze doodserieuze western tegen. Cage lijkt dat te weten en doet amper moeite.

The Old Way draait exclusief in Pathé bioscopen.

Meer van Nicolas Cage