Recensie Pig - Een absolute must-see voor Nicolas Cage-fans

Door Redactie
Nicolas Cage

Nicolas Cage schittert in de nieuwe film Pig, waarin hij alle verwachtingen volledig overtreft. In plaats van de komische meme-acteur, maken we deze keer kennis met een serieuze kant van de Cage. 

Pig is geen ruige actiefilm, maar een ingetogen dramafilm waarin Nic Cage een kwetsbaar figuur weet neer te zetten. Cage laat zien dat hij het acteren nog niet is verleerd en zet zijn meest oprechte rol tot nu toe neer. 

Pigless Cage

De geïsoleerde truffeljager Rob (Nicolas Cage) woont met zijn truffelvarken in het bos. Wanneer iemand zijn knorrige vriend ontvoert, weet Rob zich geen raad. Samen met zijn steenrijke handelspartner Amir (Alex Wolff) gaat hij naar de grote stad om zijn varken weer thuis te brengen, maar niet via de Liam Neeson-route want Rob is alles behalve een stoere killer. 

Recensie Pig - Een absolute must-see voor Nicolas Cage-fans

Knorpartij

Rob gaat tot het uiterste om zijn varken te redden en dat klinkt als een soort Taken-verhaal, maar Pig blijkt toch andere (spek)koek te zijn. De zoektocht naar het varken van Rob zorgt voor onthullingen over het leven van de truffeljager. Na een aantal missers voor de Cage, verrast hij ons met wat van zijn meest kwetsbare acteerwerk. Hij zegt namelijk weinig, maar laat zijn droevige mimiek perfect spreken. Ook overdrijft hij niet, wat nog wel eens voor kan komen met de Cage. 

Acteerspektakel 

Er zit niet veel actie in de film, maar dat is gelukkig ook helemaal niet waar Pig voor gaat, want de focus ligt veel meer op het trieste verhaal. Uiteindelijk draait het plot om een man die alles doet om bescherming te bieden aan hetgeen waar hij van houdt, en Nic Cage slaagt daar volledig in. Hij heeft zoveel affectie voor het beest, dat het bijna lijkt of het varken zijn eigen kind is. Nicolas Cage stijgt boven zichzelf uit, al is zijn oude-mannen-kapsel geen haar beter dan in andere rollen.

Recensie Pig - Een absolute must-see voor Nicolas Cage-fans

Medespelers

Maar Pig draait niet alleen om de Cage. Zijn collega’s Alex Wolff en Adam Arkin laten zich niet door de hoofdrol domineren. De acteurs staan veel minder in de spotlight dan Nic, maar vooral Alex Wolff weet zijn stempel op deze film te zetten. Alex speelt de rijke Amir, die chaotisch en dramatisch is. Ook Amirs persoonlijke problemen, zoals de relatie met zijn vader, komen langzaam maar zeker boven tafel. Alex Wolff heeft een grandioze monoloog die zo goed is, dat die haast uit een documentaire zou kunnen komen. Hij praat namelijk niet op de typisch perfecte Hollywood manier, maar stottert een beetje en klinkt wat onzeker, waardoor zijn speech realistisch overkomt. 

Conclusie 

Nicolas Cage zet een ijzersterke film neer en is veel stiller en emotioneler dan we van hem gewend zijn. Hoewel de andere acteurs zeker niet de minste zijn, is Nic Cage het absolute hoogtepunt van Pig. Voor zijn acteerwerk alleen al, is Pig het absoluut waard.

Recensie Pig - Een absolute must-see voor Nicolas Cage-fans

Pig is nu te zien in de bioscoop.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.