Recensie The Boys seizoen 3 – Nog grappiger en gewelddadiger dan voorheen

The Boys seizoen 3
© Amazon

Amazon heeft door dat The Boys hun grootste hit is, want de hoeveelheid special effects is flink toegenomen in het derde seizoen. De avonturen van de superheldenjagers zijn nog grappiger, schokkender, gewelddadiger én geslaagder.

 

In een tijd dat er iedere week wel een superheldenfilm of serie gelanceerd wordt, blijft The Boys voelen als een frisse wind door het genre. De leden van The Seven (de populairste Justice League-achtige superheldengroep ter wereld) zijn stuk voor stuk moreel failliet en hebben de verschrikkelijkste misdaden op hun naam staan. Een Disney-achtig conglomeraat, Vought, stopt al hun ongelukken en moordpartijen in de doofpot. Maar zelfs zij hebben er een hele kluif aan om superheldleider Homelander (Antony Starr) z’n laatste fuckup weg te poetsen.

Super gecanceld

De psychopathische held, die net zo almachtig is als Superman, had in seizoen 2 relatie met een letterlijke nazi. Een jaar na die fout heeft het publiek Homelander nog steeds niet vergeven. De cancel culture wordt hem te veel en na het zoveelste nepexcuus beseft Homelander dat hij te machtig is om door iemand tegengehouden te worden, met alle rampen van dien.

 

Geheim wapen

Hoe zit het dan met de helden? Starlight (Erin Moriarty), Billy Butcher (Karl Urban) en Hughie Campbell (Jack Quaid) hebben in het afgelopen jaar een ongemakkelijke wapenstilstand gecreëerd met Vought. Niet alleen Homelander maakt die kapot, Billy en Hughie vinden de kans op wraak te verleidelijk door een nieuw serum. Daarmee krijgen ze tijdelijk superkrachten. Ook gonzen er geruchten over een megawapen dat zelfs de machtigste superheld kan doden.

The Boys Homelander
© Amazon Prime Video

Meer van hetzelfde

Het klinkt wat goedkoop dat de meeste personages na een jaar rust weer in hun oude streken vervallen. Maar die teleurstelling verdwijnt gauw door de vindingrijke manieren waarop de extreem gewelddadige actie wordt getoond, vaak met een grote dosis harde humor. Al in de eerste 15 minuten zit een van de bloederigste, grappigste scènes die The Boys ooit heeft gehad. Het is snel duidelijk dat Amazon extra veel cash heeft gegeven aan de serie, want de superhelden komen een stuk vaker in actie met hun krachten.

 

Zwartgallige parodie

De knipogen naar Marvel en DC-helden blijven ook scherp maar zelden uitgekauwd. Hetzelfde geldt voor de kritiek op de Amerikaanse cultuur: het verheerlijken en verguizen van celebrities, institutioneel racisme, scientology, de vuurwapenobsessie. De komst van superhelden hebben die problemen alleen maar groter gemaakt is de conclusie. Toch blijft The Boys meer een zwartgallige parodie dan een ernstig drama.

The Boys
© Amazon Prime Video

Nieuwe gezichten

De nieuwkomers aan de cast brengen in de eerste afleveringen nog niet veel in. Wel is het mysterie rondom de oude superheld Soldier Boy (Jensen Ackles) en zijn teamgenoten prikkelend genoeg om door te blijven kijken. Als dit zo doorgaat kan Amazon nog jaren bouwen op het succes van hun anti-superheldenserie.

 

Conclusie

The Boys seizoen 3 start na een rustig begin weer als vanouds de guerrilla-oorlog tussen Billy Butcher en The Seven. Toch verveelt de vertrouwde hap de derde keer nog steeds niet, en nu met een extra scheut geweld en bijtende humor. Dat de menselijke personages superkrachten krijgen is precies de twist die het derde seizoen lekker fris houdt.

Het derde seizoen van The Boys is vanaf vrijdag 3 juni te zien op Amazon Prime Video. Iedere vrijdag verschijnt een nieuwe aflevering.

 

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.