Recensie Spy/Master – ‘Deze realistische spionagethriller verdient een plekje bovenaan je kijklijst’

De Koude Oorlog is een dankbaar onderwerp voor spannende spionagethrillers en dat hebben ze ook in Roemenië goed begrepen. De Roemeense serie Spy/Master weet op pakkende wijze de paranoia van die tijdsperiode voelbaar te maken.

Spy/Master
© HBO Max

Het verhaal speelt zich af in de jaren zeventig en volgt een week in het leven van de fictieve anti-held Victor Godeanu (Alec Secăreanu). Hij is de rechterhand van de Roemeense dictator Nicolae Ceaușescu (Claudiu Bleont), maar zit in grote problemen. De hooggeplaatste politicus verkocht jarenlang informatie aan de Russen en de Roemeense inlichtingendienst is hem op het spoor. Om te overleven, besluit hij over te lopen naar de CIA.

Een race tegen de klok

Door contact op te nemen met de Amerikanen maakt hij nog meer vijanden en alsof dat nog niet erg genoeg is, lijkt de VS helemaal niet zo enthousiast over hun nieuwste aanwinst. Er zijn namelijk vredesbesprekingen gaande en een communistische overloper zal alleen maar voor extra spanningen zorgen, waardoor hij niet direct kan rekenen op bescherming. Victor blijft gevaar lopen en het is een race tegen de klok om te voorkomen dat zijn vijanden hem vinden en met hem afrekenen.

De tekst gaat verder onder de trailer van Spy/Master

Spy/Master is een realistische thriller

In tegenstelling tot een actieserie zoals Citadel of The Night Agent is Spy/Master een realistische spionagethriller, waarin pistolen pas worden getrokken om iemand te executeren. De rest van de tijd probeert Victor zijn tegenstanders te slim af te zijn en gebruikt hij informatie als wapen. Dat de serie zelden saai wordt, komt omdat de spion constant in gevaar is. Want als hij opgepakt wordt, maken zijn vijanden hem direct af.

Alec Secăreanu is een uitstekende hoofdrolspeler

Om nog wat drama aan het verhaal toe te voegen, heeft Victor ook nog een gezin. Met zijn vrouw heeft de overloper een slechte relatie, maar hij wil wel zijn dochter in veiligheid brengen en dat is een stuk ingewikkelder. Deze verhaallijn overtuigt iets minder, omdat er zo weinig aandacht is voor Victors gezinsleven en de relatie met zijn dochter komt zelden echt liefdevol over. Maar Alec Secăreanu is een uitstekende hoofdrolspeler en weet met een bezorgde blik voelbaar te maken dat de tiener wel degelijk belangrijk is voor Victor.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Spy/Master
© HBO Max

Conclusie

Spy/Master is een verborgen parel die je makkelijk kunt mislopen, maar de thriller verdient zeker wel een plekje bovenaan je kijklijst. Zonder veel opsmuk weet de HBO Max Original een heel spannend verhaal te vertellen, dat door het rauwe realisme veel indruk maakt.

Spy/Master is te zien op HBO Max. Iedere vrijdag verschijnt een nieuwe aflevering.

Meer van HBO Max

Spy/Master

Spy/Master
Cast
Alec Secăreanu, Parker Sawyers, Ana Ularu, Svenja Jung
Lengte
6 afleveringen van circa 50 minuten