Recensie Citadel – ‘Denk niet na en laat het spektakel in deze hersenloze actieserie op je afkomen’

De geheim agenten van Citadel zijn het Amerikaanse antwoord op James Bond, al heeft de gemiddelde Bond-film meer inhoud dan deze hersenloze spionnenserie, die bestaat uit een aaneenschakeling van spectaculaire en bombastische actiescènes.

Citadel
© Prime video

Superspion Mason Kane (Richard Madden) raakt na een mislukte missie zijn geheugen kwijt. Acht jaar later heeft hij een normaal leven opgebouwd als lieve echtgenoot en vriendelijke vader van een meisje. Dan staat opeens een oud-collega voor de deur die hem herinnert aan zijn verleden als geheim agent voor de organisatie Citadel.

Ongeloofwaardig

Masons hulp is hard nodig, want bijna al zijn Citadel-collega’s zijn vermoord door de schurkenorganisatie Manticore. Gelukkig blijkt zijn vroegere partner Nadia Sinh (Priyanka Chopra Jonas) nog in leven te zijn, al is zij ook haar geheugen kwijt. In tegenstelling tot Mason kwam het geheugenverlies niet door een explosie, maar door een ongeloofwaardige reden, die zelfs voor deze actieserie vergezocht is.

De tekst gaat verder onder de trailer

Niet nadenken

Het is duidelijk dat Citadel verre van realistisch is, maar de Prime Video Original zoekt soms wel héél erg het randje van het geloofwaardige op. De serie werkt ook het best wanneer je helemaal niet nadenkt en al het spektakel op je af laat komen. Veel meer dan dat heeft Citadel ook niet te bieden. De afleveringen, die iets langer dan een half uur duren, bestaan voor de helft uit actiescènes. 

Herkenbaar plot

Aan de actie is veel aandacht besteed. De serie heeft een budget van 300 miljoen dollar en dat zie je goed terug, maar er had ook iets meer moeite gestopt kunnen worden in een goed verhaal en sterke personages. Mason is de stoere, charmante held en Nadia is de stoere, verleidelijke heldin. Ze werken voor een geheime organisatie, die allerlei toffe gadgets heeft, en de vijand is een vergelijkbare organisatie, die wordt geleid door rijke schurken. Dat is kortweg het plot van iedere James Bond-film.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Citadel serie
© Prime Video

Luchtige dialogen

Films als Spectre en Skyfall hebben duidelijk als inspiratiebron gediend voor Citadel. Richard Madden speelt de rol van Mason Kane alsof hij auditie doet voor de rol van James Bond en Priyanka Chopra Jonas toont hoe een vrouwelijke 007 eruit zou zien. Maar Citadel mist de knipoog die de Bond-films zo leuk maken. De Prime Video Original neemt zichzelf iets te serieus, al wordt er met luchtige dialogen wel een matige poging gedaan om er humor aan toe te voegen.

Conclusie

Citadel heeft goed gekeken naar James Bond voor inspiratie, al hadden de makers alleen oog voor de gevechten en explosies. Op het spektakel is niks aan te merken, maar het verhaal is erg ongeïnspireerd en het plot dient alleen als aanleiding voor de volgende actiescène. De peperdure serie werkt het beste als hersenloos vermaak en heeft verder niks te bieden.

Citadel is te zien op Prime Video. Wekelijks verschijnt een nieuwe aflevering.

Meer van Prime Video

Citadel