Recensie Shazam! Fury of the Gods – ‘Nog steeds een originele superheldenfilm, maar de inspiratie raakt op'

Hoe geef je een frisse draai aan het originele gegeven van een jongen die stiekem een superheld is? Door hem gezelschap te geven van nog vijf ‘lotgenoten’.

Shazam! Fury of the Gods

In de eerste Shazam! kreeg het jochie Billy Batson (Asher Angel) de kracht te veranderen in een volwassen superheld (Zachary Levi), zodat hij afwisselend mensen redde en zijn huiswerk moest doen. Die tegenstelling kennen we al van Spider-Man dus het was zaak daar een draai aan te geven en zo kregen Billy’s vrienden aan het einde van die film dezelfde optie.

Goede superheldennaam gezocht

Als het vervolg Shazam! Fury of the Gods begint, is de vriendengroep alweer een tijdje actief, maar heeft ze de nieuwe krachten nog niet helemaal onder de knie, zodat de vrienden in de media de ‘Philadelphia fiasco’s’ worden genoemd. Billy zoekt ook nog een superheldennaam voor zichzelf, wat een beetje vreemd overkomt, aangezien we allemaal weten dat het Shazam is.

De tekst gaat verder onder de trailer

Indrukwekkende goden maken amok

Maar Billy heeft al snel iets anders aan zijn hoofd, omdat een stel goden amok komt maken. Het feit dat die lui worden gespeeld door Lucy Liu en Helen Mirren maakt ze nog een graadje indrukwekkender. Gelukkig duikt in Shazam! Fury of the Gods ook een heel wat lievere nieuwkomer op, gespeeld door Rachel Zegler, alias Maria in Steven Spielbergs West Side Story.

Grappen over Wonder Woman

Verder komt de hele acteerploeg uit de eerste film weer opdraven en dat is goed nieuws. Zachary Levi en Jack Dylan Grazer, als Billy’s beste vriend Freddy, doen het weer leuk. Ze hebben goede komische timing en maken referenties aan alles, van The Lord of the Rings tot Game of Thrones, met een terugkerende grap over Billy’s obsessie met Wonder Woman.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Shazam! Fury of the Gods
© Warner Bros.

Moordlustige eenhoorns

Zodra de strijd op gang komt, duiken steeds meer wezens uit de computer op, wat uiteindelijk een beetje te veel van het goede wordt. Ze komen zelfs aanzetten met de meest moordlustige eenhoorns sinds The Cabin in the Woods (2011). Daar staat echter tegenover dat Shazam! Fury of the Gods een veel beter te behappen lengte heeft dan de gemiddelde superheldenproductie.

Pleidooi tegen pestkoppen

Daarnaast wordt de menselijke maat nooit ondergesneeuwd door de grootse decors en Griekse mythologie, zodat je mee blijft leven met die sterfelijke stumpers. Net als bij de Fast and the Furious-reeks gaat het om familie en tussen de regels door is Shazam! Fury of the Gods een mooi pleidooi voor pleeggezinnen, studiebollen en mensen die het opnemen tegen pestkoppen.

Conclusie

Uiteraard staat de deur open naar een derde filmdeel, maar de makers hebben nu al moeite om met iets origineels te komen en het is slim om het te houden bij twee leuke films, voordat de inspiratie echt op is.

Shazam! Fury of the Gods is te zien in de bioscoop

Nog meer films