Recensie Operation Fortune: Ruse de Guerre – ‘Aanstekelijke lol met Hugh Grant’

Er wordt vaak gepraat over de samenwerkingen van regisseur Guy Ritchie en Jason Statham, maar Ritchie levert nu ook al zijn derde film met Hugh Grant af.

Operation Fortune: Ruse de Guerre
© The Searchers

Als de Britse geheime dienst ontdekt dat miljardair Greg Simmonds (Hugh Grant) gevaarlijke nieuwe technologie wil verkopen, komt agent Orson Fortune (Jason Statham) in actie. Hij vormt een team met Sarah Fidel (Aubrey Plaza) en JJ Davies (Bugzy Malone), en schakelt filmster Danny Francesco (Josh Hartnett) in om bij Simmonds in het gevlij te komen.

Operation Fortune: Ruse de Guerre is alweer de vijfde samenwerking van Jason Statham en regisseur Guy Ritchie, die Statham zijn eerste filmrol gaf in Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998). Statham lijkt nu volledig op routine te draaien en dat is gelukkig nog steeds heel functioneel, maar het is collega Hugh Grant die hier alle aandacht naar zich toe trekt.

Hugh Grant speelt weer een lekker fout typetje

Hugh Grant heeft inmiddels ook de weg naar Ritchie gevonden en zet na hun gezamenlijke The Man from U.N.C.L.E. en The Gentlemen weer een lekker fout typetje neer in Operation Fortune: Ruse de Guerre. Hij is niet de enige die veel aanstekelijke lol heeft; hetzelfde geldt voor Josh Hartnett en zijn grappige, nauwelijks verhulde parodie op Tom Cruise.

Operation Fortune: Ruse de Guerre
© The Searchers

Dit filmkadetje is iets te snel uit de oven gehaald

Afgezien van die twee acteurs en hun lollige rollen, is dit een vrij standaard actiefilmpje, zonder de bekende Ritchie-touch. Operation Fortune: Ruse de Guerre werd een jaar uitgesteld, door de aanwezigheid van Oekraïense schurken en die tijd hadden ze beter kunnen gebruiken om er wat langer aan te werken; nu lijkt het iets te snel uit de oven te zijn gehaald.

Conclusie

Operation Fortune: Ruse de Guerre is eigenlijk een nogal voor de hand liggende actiecomedy, met als meerwaarde dat Hugh Grant en Josh Hartnett zich hilarisch uitleven in hun overdreven rollen. Jason Statham doet gewoon zijn ding en Guy Ritchie regisseert het allemaal (iets te) braaf.

Operation Fortune: Ruse de Guerre is nu te zien in de bioscoop

Wie meer van deze ongein wil zien, kan terecht bij de 10 beste Guy Ritchie-films of de 10 beste films van Jason Statham. En Hugh Grant is volgens eigen zeggen ‘Een vervelend stuk vreten’.