Recensie Het Zeebeest– Een onvergetelijke avonturenfilm voor jong en oud

Het Zeebeest
© Netflix

Animatiefilm The Sea Beast Het Zeebeest in de Nederlandse versie – lijkt misschien de nieuwste hit van Disney of DreamWorks, maar het is toch echt een Netflix Original. En dit spannende avontuur voor jong en oud is nu al een van de leukste animatiefilms van het jaar.

In een wereld vol levensgevaarlijke zeemonsters houdt een groepje jagers de zeeën veilig. Kapitein Crow (Jared Harris) is de allergrootste held en samen met zijn rechterhand Jacob Holland (Karl Urban uit The Boys) gaat hij de strijd aan met de dodelijkste wezens. Het jonge weesmeisje Maisie Brumble (Zaris-Angel Hator) droomt ervan om ook een monsterjager te worden en wanneer het schip van Crow aanmeert, kruipt zij aan boord als verstekeling.

Oog in oog met een monster

Het duurt niet lang voordat Maisie wordt gevonden door Jacob, maar dan is het al te laat om haar terug naar huis te brengen en Crow geeft het brutale kind de kans om zichzelf te bewijzen. Heel lang duurt haar aanwezigheid op het schip niet, want al snel komt de kapitein oog in oog met zijn aartsvijand; een gigantisch rood zeebeest waar hij al jaren op jaagt. Tijdens het gevecht met het monster vallen Maisie en Jacob van boord. Om te overleven moeten ze op elkaar vertrouwen en leren ze een hele nieuwe kant van hun vijanden kennen.

 

How to Train Your Sea Beast

The Sea Beast heeft duidelijk gekeken naar How to Train Your Dragon. Alleen zijn het dit keer geen stoere Vikings die op draken jagen, maar ruige piraten die tegen zeemonsters strijden. En net zoals in de film van DreamWorks ontdekt de eigenwijze hoofdpersoon dat de grote monsters helemaal niet zo eng zijn. Ondanks de duidelijke overeenkomsten, kan de Netflix Original prima op eigen benen staan en dat komt vooral door de leuke personages.

Het Zeebeest
© Netflix

Inspirerend kind

Maisie is de ideale heldin. Het meisje is dapper, maar ook erg empathisch en daardoor twijfelt ze al snel aan de gruwelijke verhalen over monsterlijke zeewezens. Het maakt haar tot een inspirerend kind in plaats van een brutale opdonder, zoals zoveel kids in animatiefilms. Ook Jacob Holland is meer dan alleen de ruige zeebonk, onder de gespierde borstkast heeft hij een hart van goud. En zelfs de schurk van het verhaal heeft voldoende diepgang, waardoor je snapt waarom hij bepaalde keuzes maakt.

 

Ook leuk voor de jongste kijkers

Maar een animatiefilm over de strijd tegen zeemonsters moet het vooral hebben van de zeegevechten en die zijn het hoogtepunt van de film. De actie wordt helder in beeld gebracht en blijft spannend tot het laatste kanonschot. Daardoor is het middenstuk, waarin minder wordt gevochten, wel wat saaier. Tijdens de actiescènes wordt er ook voldoende rekening gehouden met de jongste kijkers. The Sea Beast is spannend, maar nooit eng en de kleurrijke monsters zullen niet snel voor nachtmerries zorgen.

Het Zeebeest
© Netflix

Conclusie

The Sea Beast heeft aardig wat overeenkomsten met How to Train Your Dragon, maar vaart z’n eigen weg met onvergetelijke personages, spannende actie, knuffelbare monsters en een verhaal dat jong en oud aan zal spreken.

The Sea Beast – Het Zeebeest in de Nederlandse versie is te zien op Netflix.

Wil je nog een animatiefilm vol avontuur zien? Bekijk dan ook Raya and the Last Dragon.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.