Recensie Faraway – ‘Hollywood kan nog iets leren van deze charmante Duitse romcom’

De Duitse romantische comedy Faraway volgt netjes alle regels van het genre, maar toch weet de charmante Netflix Original te verrassen met een realistisch verhaal en een cast om verliefd op te worden.

Faraway

De overspannen Zeynep (Naomi Krauss) wordt niet gewaardeerd door haar egoïstische vader, boze tienerdochter en afwezige echtgenoot. Op de dag van haar moeders begrafenis kan zij niet op haar gezin rekenen en dat is de druppel. Om tot rust te komen, vertrekt de Duitse vrouw naar het Kroatische vakantiehuisje dat haar moeder haar heeft nagelaten. Zoals het hoort in een romantische comedy is er één probleempje: ze moet het huisje delen met de eigenzinnige vrijbuiter Josip (Goran Bogdan).

Corrigerend ondergoed en een buikje

Hoe het verhaal van Faraway verder gaat, is wel te raden. De twee tegenpolen maken ruzie, beseffen dat ze elkaar toch best aardig vinden en dan springt de vonk over. Toch is dit geen standaard romantische comedy. De uitwerking van het plot is namelijk wél verfrissend. In tegenstelling tot de Amerikaanse romcoms zijn de hoofdrolspelers geen afgetrainde Hollywoodsterren, maar normale mensen met normale lijven. Zeynep draagt corrigerend ondergoed om slanker te lijken en de harige Josip heeft een buikje.

Meer diepgang dan Hollywood

Het corrigerende ondergoed van Zeynep wordt meerdere keren gebruikt om grappen over te maken en staat symbool voor het keurslijf waar zij zich in heeft gepropt. Pas in het land van haar moeder leert zij zichzelf echt kennen en dat geeft de Duitse romcom net iets meer diepgang dan de Amerikaanse tegenhangers. Faraway draait uiteindelijk niet om de opbloeiende liefde tussen Zeynep en Josip, maar om Zeyneps opbloeiende liefde voor zichzelf.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Faraway
© Nikola Predovic

Grote knuffelbeer

De rol van Josip is er voornamelijk voor de komische noot en hij heeft regelmatig de lachers op zijn hand. De schaamteloze huisgenoot strooit met botte opmerkingen alsof hij Al Bundy is en ondanks zijn vijandige houding tegenover iedereen blijkt hij toch een grote knuffelbeer te zijn. Het is daardoor geloofwaardig dat Zeynep hem niet uit kan staan, totdat ze hem beter leert kennen en inziet dat hij toch niet zo slecht is.

Oud zeer

Ook zijn reden om Zeynep niet te mogen, is goed onderbouwd. Josip heeft zijn ouderlijk huis aan Zeyneps moeder verkocht wegens geldproblemen, maar mocht er blijven wonen. Nu moet de man opeens vertrekken en wordt de plek waar hij opgroeide, omgetoverd tot Airbnb. Daarnaast vindt Josip het lastig om het verleden los te laten en heeft oud zeer van vroeger hem erg cynisch gemaakt. Pas wanneer hij dankzij Zeynep enkele veranderingen in zijn leven toelaat, vrolijkt hij wat op.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen 

Faraway
© Netflix

Conclusie

Faraway is een romantische comedy volgens het boekje en telt geen verrassingen. Wel is de uitwerking erg verfrissend door de twee charmante hoofdrolspelers, die voor de verandering niet voldoen aan het bekende plaatje. Dat maakt de film gelijk een stuk herkenbaarder voor de kijker en daar kan Hollywood nog iets van leren.

Faraway is te zien op Netflix.

Meer van Netflix