Recensie Euphoria seizoen 2 - Dit rauwe tienerdrama weet nog steeds te shockeren

Door Redactie
Zendaya in Euphoria seizoen 2
© HBO Max/Eddy Chen

Euphoria is zo’n serie die na het kijken nog een lange tijd na blijft sudderen. En fans van dit tienerdrama hebben er een krappe drie jaar op moeten wachten, maar ook het tweede seizoen voldoet aan alle verwachtingen die we van de hitserie gewend zijn. Zoals een knap staaltje acteerwerk, machtig mooi camerawerk en belangrijke thema’s die veel te weinig aandacht krijgen in vergelijkbare series. 

Instagram-generatie

De HBO Original volgt de levens van jongvolwassenen van de ‘Instagram-generatie’. Het eerste seizoen introduceerde de personages en het tweede seizoen gaat meer de diepte in en schetst een beter beeld van hun uitdagende levens. Zo zien we hoe Rue (Zendaya) na relatieproblemen met Jules (Hunter Schafer) terugvalt in haar zelfdestructieve gedrag. Worstelt macho Nate (Jacob Elordi) met zijn geaardheid. En leren we éindelijk meer over de sympathieke drugsdealer Fezco (Angus Cloud) en hoe hij in deze gevaarlijke wereld terecht is gekomen.

 

Tweede Emmy

Zendaya zette in het eerste seizoen al een sterke performance neer als drugsverslaafde tiener en leek daarmee haar imago als brave Disney-ster voorgoed achter zich te laten. Dat ze veel in haar mars heeft, zagen we al in de Spider-Man films waarin zij schittert als de sarcastische MJ, maar in Euphoria lijkt ze zichzelf steeds weer te overtreffen. In de scène waarin Rue door haar moeder wordt geconfronteerd over haar drugsgebruik, krijgen we een enge, krachtige kant van Zendaya te zien, waar ze wel een tweede Emmy voor mag winnen. En laten we rijzende ster Sydney Sweeney (The White Lotus) niet vergeten. De blonde seksbom weet prima raad met de scènes waarin mentaal het uiterste wordt geëist van haar wanhopige personage Cassie. 

Sydney Sweeney in Euphoria seizoen 2
© HBO Max/Eddy Chen

Controversieel 

De HBO-serie zit ongelooflijk goed in elkaar, maar kan ook rekenen op veel kritiek. Met een overvloed aan naakt, lijnen drugs die naar binnen worden gesnoven en expliciete seksscènes, is het geen verrassing dat Euphoria erg controversieel is. Het tienerdrama zou drugs verheerlijken en de serie zou het mannelijke geslachtsdeel te veel in beeld laten verschijnen. Eerlijk gezegd is dat een verademing; in geen enkele aflevering houden de makers zich in en juist dat zorgt voor een modernere aanpak van een uitgekauwd genre. Het is out-of-the-box en rauw, en geen voer voor de preutse kijker.  

 

Conclusie

Het eerste seizoen van Euphoria was al een instant klassieker en het tweede seizoen is nóg beter. Dit keer geen glitterkanonnen of een explosie aan kleurgebruik zoals in het eerste deel, maar een realistische weerspiegeling van de heftige problemen waar jongeren mee worstelen. De voortreffelijke cast, met Zendaya voorop, weet dit ook op een geloofwaardige en rauwe manier voelbaar te maken. Euphoria moet je kijken, zelfs als preuts Amerika daar moeite mee heeft. 

Euphoria seizoen 2
© HBO Max/Eddy Chen

Euphoria seizoen 2 is te zien op HBO Max.

 

Euphoria is een van de vele topseries op HBO Max en in deze lijst vind je er nog meer. Kijk je liever een film? Dit zijn de beste films op HBO Max.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.