Recensie Spider-Man: No Way Home – Perfect voer voor conservatieve geeks

Spider-Man: No Way Home

Na alle nieuwe superhelden uit Eternals en Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings kunnen we met Spider-Man: No Way Home lekker zwelgen in alle vertrouwde spinnenkracht.

Terwijl de meeste superhelden hun stinkende best doen om hun alter ego geheim te houden, ging Tony Stark er ooit met gestrekt been in door zelf te zeggen dat hij Iron Man was. Dat pakte voor hem goed uit. Het is een ander verhaal als Peter Parker buiten zijn wil uit de kast wordt getrokken als Spider-Man. Die tiener moet namelijk nog gewoon naar school en zo...

Hij gedraagt zich als een puberende buurtspin

Als we de Oscarwinnende animatiefilm Spider-Man: Into the Spider-Verse meetellen, is dit alweer de negende (!) bioscoopfilm op rij over onze vriendelijke buurtspin. Het is echter de eerste keer dat er dieper wordt ingegaan op de problemen van een superheld die nog op school zit - en Peter reageert daar ook op als een puberende tiener, wat niet altijd zo handig is...

Dr. Strange laat de schurken los

Het is dus hoog tijd dat Peter volwassen wordt en daar krijgt hij nogal verrassende hulp bij... Nee, dat is niet de magie die Dr. Strange gebruikt om onze pup te helpen de rotzooi op te ruimen die in zijn vorige film Spider-Man: Far from Home is ontstaan, maar dat zijn de schurken die daardoor los worden gelaten op New York en Peter een pittige stoomcursus geven.

Recensie Spider-Man: No Way Home – Perfect voer voor conservatieve geeks

We kunnen meteen door gaan

Tom Holland hoef je inmiddels niks meer te vertellen over het spelen van Spider-Man en Benedict Cumberbatch doet het weer dermate leuk als Strange dat we uitkijken naar zijn eigen film, Doctor Strange in the Multiverse of Madness, die mei 2022 wordt verwacht en waarvan de teaser trailer helemaal aan het einde van Spider-Man: Far from Home is geplakt.

Het tegenovergestelde van Ghostbusters

Spider-Man: No Way Home is het tegenovergestelde van Ghostbusters uit 2016; terwijl die remake (met vrouwen!) tegen het zere been van de fan boys was, legt de nieuwe Spidey-film diezelfde gasten helemaal in de watten. No Way Home is perfect voor conservatieve geeks die niks nieuws willen en zich superieur kunnen voelen omdat ze alle referenties snappen.

Recensie Spider-Man: No Way Home – Perfect voer voor conservatieve geeks

Liever een al dan niet geslaagde poging

Uiteraard is er niks mis mee om de fans precies te geven wat ze willen; wij vinden al die referenties en knipogen ook erg leuk. Maar als we eerlijk moeten zijn, hebben we toch liever een - al dan niet geslaagde - poging de boel een beetje op te schudden - zoals bijvoorbeeld het veel frissere Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings...

Conclusie

Spider-Man: No Way Home is een ambitieuze film, waarin aardig wat verhaallijntjes worden gecombineerd. Dat wordt verrekte goed gedaan en alle plotjes worden naar tevredenheid afgerond. De blockbuster is volop genieten, maar dat komt toch vooral door alle bekende referenties, die vooral de trouwe fans kunnen waarderen.

Recensie Spider-Man: No Way Home – Perfect voer voor conservatieve geeks

Spider-Man: No Way Home is te zien in de bioscoop.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.