Recensie Eternals – Helaas toch weer een standaard superheldenfilm

Recensie Eternals

Een hele bak nieuwe personages! Een Oscar-winnende regisseur! Een superheldenrol voor Angelina Jolie! De verwachtingen waren hoog voor Eternals, maar het resultaat viel een beetje tegen...

Voordat er mensen rondliepen, waren er al een soort goden die je net zo makkelijk superhelden kunt noemen; ze zien eruit als mensen en hebben allerlei bijzondere krachten. Daarmee hebben deze Eternals in de prehistorie de gemene Deviants verslagen en sindsdien luieren ze wat - tot eeuwen later die engerds weer opduiken en het matten wordt.

Het zijn net James Bondfilms

Nadat Marvel een soort vaste formule had uitgevogeld, werden hun superheldenfilms een soort Bond-films; je weet precies wat je kunt verwachten. Eerder dit jaar gaf Shang Chi and the Legend of the Ten Rings er een Chinese draai aan en de keuze van Chloé Zhao in de regiestoel deed ons hopen dat ook zij ‘haar’ film een eigen smoel zou geven.

Recensie Eternals – Helaas toch weer een standaard superheldenfilm

Oscarwaardige Marvel-regie

De verwachtingen werden nog hoger toen Zhao eerder dit jaar - als tweede vrouw ooit - de Oscar voor Beste Regie won voor Nomadland. Daarnaast was Eternals geen vervolgfilm zodat we weer een aantal nieuwe gezichten zouden krijgen. En na 25 films was de Marvel Cinematic Universe wel toe aan een frisse wind dus we zaten er helemaal klaar voor.

Recensie Eternals – Helaas toch weer een standaard superheldenfilm

De eerste dove superheld

Helaas is Zhao’s achtergrond er niet aan af te zien; Eternals is een vrij standaard superheldenfilm, die iedere andere regisseur precies zo had kunnen maken. Het enige bijzondere/vernieuwende is dat superheld Makkari, in de comics een horende witte man, wordt gespeeld door de dove Lauren Ridloff, alias Connie in The Walking Dead.

Recensie Eternals – Helaas toch weer een standaard superheldenfilm

Angelina hoeft alleen stoer te kijken

Uiteraard is er een fiks budget tegenaan gesmeten (iets van tweehonderd miljoen dollar) dus Eternals ziet er wel weer goed uit, maar zelfs Angelina Jolie lijkt vooral mee te doen om met haar naam meer reclame te genereren; ze heeft weinig te doen behalve stoer kijken en vechten. De komende MCU-films zijn allemaal vervolgen - waarin Kit Harington waarschijnlijk ook te zien is- dus het wachten is nu op Marvels in 2023...

Recensie Eternals – Helaas toch weer een standaard superheldenfilm

Conclusie

Je zou bijna gaan denken dat de Marvel-formule zo overheersend is geworden, dat het niet eens mogelijk is voor een regisseur om er zijn of haar eigen stempel op te drukken. Hoe dan ook is Eternals minder dan het had kunnen zijn; gewoon een geinig filmpje, maar niks bijzonders..

3 STERREN

Eternals is te zien op Disney+.

Er zijn nog genoeg Marvel-helden die staan te springen om een eigen film en wij hebben al onze favorieten bepaald. 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.