Recensie Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves – 'Hilarische en vlotte fantasyfilm, die ook leuk is als je het spel niet kent'

Het populaire rollenspel Dungeons & Dragons bestaat al sinds de jaren 70 maar het duurde tot 2023 voordat het een goede bioscoopfilm kreeg. Honor Among Thieves gaat minder over een episch avontuur in een fantasywereld en meer om een groep vrienden die de ultieme roof organiseert. En keer op keer faalt!

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves
© Paramount Pictures

De charmante dief Edgin (Chris Pine) en z’n ijzersterke reisgezel Holga (Michelle Rodriguez) werden na het stelen van een magisch artefact bedrogen door hun compagnon Forge (Hugh Grant). Nu rotten ze weg in een afgelegen gevangenis in de bergen, maar een spectaculaire ontsnapping volgt, waarna Edgin en Holga hun dievenbende weer samenbrengen voor wraak. De verrader is alleen niet zo makkelijk te verslaan, hij heeft Edgins dochter gekidnapt en heerst inmiddels over een machtig rijk.

Inclusief kerkers en draken

Wat volgt is een groots avontuur over het continent Faerûn, dat visueel er net zo indrukwekkend uitziet als Lord of the Rings en Game of Thrones. Dungeons & Dragons maakt ook knap gebruik van protheses en andere praktische effecten voor de meer exotische rassen en monsters van de film. En jawel, er zijn kerkers en draken en die behoren zeker tot de spectaculairste scènes van Honor Among Thieves.

De tekst gaat verder onder de trailer

Meer komedie dan drama

Maar in toon verschilt het als dag en nacht van z’n fantasy soortgenoten. Dungeons & Dragons neemt zichzelf veel minder serieus en zeker de oudere acteurs hebben zichtbaar plezier met de komische situaties, dan wel het gekibbel tussen de reisgezellen. Maar ook de jongere garde, waaronder Justice Smith, Sophia Lillis en Regé-Jean Page levert uitstekend werk.

Lollig

Honor Among Thieves voelt nog het meest als een ietsje mindere Fantasy-variant van Guardians of the Galaxy. De groep verschoppelingen in Dungeons & Dragons weet alleen de dramatische scènes matig te verkopen door de constante lollige toon van de film. Je voelt nooit echt dat iemand in gevaar is.

De tekst gaat verder onder de video

Prettige chaos

Toch is dat het rollenspel bij uitstek. Al improviserend, bedenken spelers de meest bizarre verhalen en wordt er gerold met rare dobbelstenen, wat uiteindelijk leidt tot nog meer prettige chaos. Dat heeft Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves perfect door. Het weet alle ingewikkelde regeltjes van het spel te omzeilen en zet een uitstekende fantasycomedy neer, perfect voor een zaterdagavond met vrienden en popcorn.

Conclusie

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves respecteert de wereld van het rollenspel zonder te zinken in het moeras van regeltjes dat erbij hoort. Het is een vlotte ontzettend grappige fantasyfilm, die snapt dat D&D populair werd door improvisatie, vindingrijkheid en de chaos die spelers veroorzaken. Dat brengen het scherpe script en de uitstekende cast geweldig over, waardoor het ook een feestje is voor iedereen die nog nooit het spel heeft gespeeld.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves is te zien in de bioscoop.

Nog meer bioscoopfilms