Recensie Dead Ringers – ‘De volgepropte thrillerserie wil té veel zeggen en zegt daardoor niks'

De nieuwe verfilming van Dead Ringers is zowel vol als leeg, en stelt (te) veel interessante vragen, maar laat de antwoorden aan de kijkers over.

Dead Ringers
© Niko Tavernise/Prime Video

Elliott en Beverly Mantle zijn een identieke tweeling (ze worden allebei gespeeld door Rachel Weisz) die allebei werken als gynaecoloog, in hetzelfde ziekenhuis werken en ook nog eens in hetzelfde appartement wonen. Zo’n hechte verstrengeling van twee levens kan best leuk zijn, maar ook vrij ongezond. En dat laatste is het geval.

Drugs en make-up versus kind en relatie

De twee zijn namelijk ook heel verschillend. Elliott gebruikt drugs en make-up, heeft een grote bek en houdt van feesten, terwijl Beverly het brave meisje is. Een ander verschil is dat Elliott zakelijke ambities heeft en Beverly juist meer waarde hecht aan een relatie en een kind. Ze zijn zulke uitersten dat ze bijna clichés worden en ze zijn zo anders dat een mens zich afvraagt waarom ze nog steeds bij elkaar zijn.

De tekst gaat verder onder de trailer

Zwangerschapskans levert mooie extra laag

In David Cronenbergs film Dead Ringers uit 1988 draait het, net als in Bari Woods boek, om een mannelijke tweeling, gespeeld door Jeremy Irons. Wat de nieuwe serie-versie sterker maakt, is dat de tweeling daarin niet alleen zwangerschappen begeleid maar zelf ook zwanger kan en wil worden, wat de personages en het verhaal een mooie extra laag geeft.

De afleveringen zitten vol

Blijkbaar vonden de schrijvers dat dit niet genoeg was om de zes afleveringen van Dead Ringers te vullen, zodat de tweeling de ene keer belandt bij rijkelui à la Succession, die van gekheid niet meer weten wat ze moeten doen, en in een andere aflevering terecht komen bij engerds die uit The Handmaid’s Tale lijken te komen en de Prime Video Original haalt er zelfs het Amerikaanse slavernijverleden bij.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Dead Ringers
© Niko Tavernise/Prime Video

De kijker krijgt huiswerk

Dead Ringers zet ook nog een boom op over de steeds verder gaande maakbaarheid van de mens: waar gaat dat heen en is dat wel zo’n goed idee? Allemaal legitieme en interessante vragen waar de serie alleen niet lang bij stil staat. Alsof die vragen als huiswerk worden meegegeven, omdat de serie zelf weer verder moet naar het volgende punt.

Iedereen speelt spelletjes

Waarschijnlijk willen ze aangeven dat niet alleen de tweeling van het padje af raakt, maar onze hele samenleving. Dead Ringers steekt naar hartenlust de draak met domme en/of rijke mensen, marketing-types en meer van dat spul. Beverly en Elliott zijn niet de enige die spelletjes met elkaar spelen; dat lijkt iedereen in deze verziekte maatschappij te doen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Dead Ringers
© Prime Video

Iedereen probeert de leegte te vullen

Er zitten veel van dergelijke interessante onderwerpen in de serie en tegelijkertijd is het allemaal een beetje leeg. Dat slaat ook op de personages zelf, die weinig diepte krijgen en vrijwel niemand in Dead Ringers lijkt echt gelukkig te zijn of lekker in z’n vel te zitten. Ze zijn vooral bezig een leegte in hun leven te vullen, met een kind, drugs, macht of rijkdom.

Geen nachtmerrie-achtige operatie-gereedschap

Hoewel de tweeling niet het nachtmerrie-achtige operatie-gereedschap heeft van de Cronenberg-film, komen toch de nodige bloederige, plastische beelden voorbij. Er zitten in Dead Ringers ook knipogen naar die filmversie, zoals dat de dame die tussen de tweeling komt nu Genevieve heet; de naam van de actrice die dezelfde rol in de film speelde.

Conclusie

Er wordt in Dead Ringers veel gepraat, alsof ze allerlei onderwerpen naar voren willen brengen en de serie slechts het vehikel daarvoor is. Daardoor wordt alles te breed uitgesmeerd om echt te kunnen blijven boeien. De Prime Video Original wil té veel zeggen en zegt daardoor niks. En hoe erg de serie ook z'n best doet, de gelijknamige film is beter. 

Dead Ringers is te zien op Prime Video

Meer van Prime Video