Recensie Alice, Darling – ‘Hopelijk is dit mislukte filmdrama vol clichés een leerzame les voor de regisseur'

Mary Nighy, dochter van acteur Bill Nighy, maakt met Alice, Darling haar regiedebuut en heeft duidelijk nog wat tijd nodig om die nieuwe baan onder de knie te krijgen.

Alice, Darling
© Just Entertainment

Als Alice (Anna Kendrick) uitgaat met twee vriendinnen, heb je al snel door dat er iets aan de knikker is. En het is ook al snel duidelijk dat het Alice’s vriend Simon (Charlie Carrick) is. Dat vermoeden wordt bevestigd doordat ze Simon niet durft te zeggen dat ze met die twee vriendinnen een weekje weg gaat...

De tekst gaat verder onder de trailer

Allemaal vragen

Zodra Alice, Darling begint, heb je al door dat het niet helemaal goed gaat met die Alice, zodat de film direct allerlei vragen oproept. Wat is er met haar aan de hand? Waarom zeggen die vriendinnen daar niks van en kijken ze elkaar alleen maar veelbetekenend aan? Waarom trekt Alice zelf haar mond niet open? Hoe lang is dit al aan de gang?

Overbodige symboliek

In plaats van antwoord te geven, komt de film met de nodige symboliek: Alice die in het water weinig lucht krijgt, die letterlijk van frustratie haar eigen haren uittrekt, die op zoek gaat naar een meisje dat verdwaald is. Alice, Darling lijkt wel een film voor het Dr. Phil-publiek, dat thuis allerlei opbeurende en ‘empowering’ spreuken op de muren heeft hangen en smult van de melodramatische clichés.

Lieve meisjes syndroom

Het zou kunnen zijn dat het vermiste meisje is bedacht om de tijd op te vullen, want Alice, Darling heeft niks nieuws te zeggen. Gelukkig is het een film van krap anderhalf uur, want het draait weer om dooddoeners zoals dat vrouwen elkaar moeten steunen en niet de negatieve opmerkingen internaliseren waardoor ze aan het lieve-meisjes-syndroom gaan lijden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Alice, Darling
© Just Entertainment

Wezenlozer dan Twilight

Ze hadden alles in een kwartier kunnen vertellen, want bij alle personages komt er verrekt weinig uit. Anna Kendrick kijkt niet zo overdreven moeilijk als haar Twilight-collega Kristen Stewart, maar eerder wezenloos. We begrijpen bijna dat Simon niets snapt van zijn vriendin en zijn meer benieuwd naar de beweegredenen van zijn gedrag dan die van Alice.

Conclusie

Alice, Darling laat weer eens zien hoe belangrijk vrienden zijn. Debuterende regisseur Mary Nighy brengt over wat ze wil zeggen, maar niet waarom ze daar anderhalf uur voor uittrekt. Ze komt aan het einde ook nog met een veel te makkelijke oplossing, die het voorafgaande leed afzwakt. Hopelijk ziet ze deze misser als leerzame les en wordt haar volgende film een stuk beter. 

Alice, Darling is te zien in de bioscoop

Niet iedereen is een fan van Anna Kendrick, die ook te zien is in de serie Love Life.

Ook in de bioscoop