Dankzij Netflix is het makkelijker dan ooit om je helemaal te verliezen in een internationale serie, zoals het Zuid-Koreaanse meesterwerk Squid Game.
Een paar honderd mensen komen samen om kinderspelletjes te spelen en de winnaar verdient bakken met geld. Dat klinkt als de nieuwste Talpa-productie, maar in de Zuid-Koreaanse Netflix-serie Squid Game heeft het spel een dodelijk randje. Wie namelijk verliest, wordt op brute wijze afgemaakt.
Intens bloederig
Zoals het een goede Koreaanse productie betaamt, worden de slachtpartijen op een intens bloederige manier in beeld gebracht. Dat gaat gepaard met een kleurrijke setting waardoor het brute geweld er nog meer uitspringt. Gelukkig heeft de serie veel meer te bieden dan alleen schokkende actie, de personages worden goed uitgediept en het zijn grotendeels sympathieke losers, die in de geldproblemen zijn geraakt en ver gaan om hun leven te beteren. Daardoor hoop je dat ze allemaal winnen, maar dat kan natuurlijk niet…
Vriendelijke nietsnut
We volgen een aantal personages, die allemaal een kans maken om het spel te winnen, maar centraal staat Seong Gi-hun. Hij is een waardeloze vader, een slechte zoon, heeft schulden bij iedereen en met iedere domme beslissing die hij neemt, komt hij dieper in de problemen. Hij doet denken aan Adam Sandler’s louche juwelier uit Uncut Gems, maar Gi-hun is een stuk sympathieker. Omdat hij diep van binnen een goeie gast is, wordt de nietsnut nooit een vervelend personage en hoop je dat hij zonder al te veel kleerscheuren het spel weet te verlaten.
Stressvolle spelletjes
Maar hij is niet de enige deelnemer met een goede inborst. Er is bijvoorbeeld ook een Pakistaanse immigrant die geld wil verdienen voor zijn gezin en een Noord-Koreaanse vluchtelinge die een nieuw leven probeert op te bouwen met haar jonge broertje. Dat zorgt voor veel spanning, want je gunt hen net zo goed de grote prijs en weet dat ze allemaal gevaar lopen. Daardoor wordt een onschuldig potje knikkeren of touwtrekken opeens een hele stressvolle 50 minuten.
Cultuurverschillen
De spellen zijn het hoogtepunt van Squid Game en het is bijzonder knap hoe onschuldige kinderspelletjes de achtergrond zijn voor nagelbijtende spanning. Door de cultuurverschillen zijn de spelregels wel anders dan bij ons en ook het prijzengeld zorgt soms voor verwarring. De deelnemers kunnen 34 miljard Won verdienen, maar in Euro’s is dat een stuk minder. De serie behandelt ook sociaal-economische problemen die in Zuid-Korea spelen, maar tegelijkertijd erg universeel zijn. Waardoor je als kijker meer leert over het Aziatische land en beseft hoeveel we gemeen hebben.
Conclusie
Squid Game is een nagenoeg perfecte Netflix Original waar weinig tot niks op aan te merken valt. Het verhaal is ijzersterk, de sympathieke personages hebben voldoende diepgang, het geweld is bruut en de vormgeving van de kleurrijke wereld ziet er prachtig uit. Ook de schurken hebben een simpele, maar unieke look en de rode uniformen met zwarte maskers zijn nog toffer dan de boevenpakken uit La Casa de Papel.
Squid Game is te zien op Netflix.
Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.
Wat anderen nu lezen
Recensie Anoniem – ‘De Nederlandse Batman overtuigt door sterk drama te combineren met cynische humor’
Recensie Transfusion – 'Een sombere thriller waarin Avatar-ster Sam Worthington vaak genoeg raak schiet'
'B&B Zoekt Lief bewijst dat de Belgen nog slechter in daten zijn dan wij'
'Zonder karakter geen sprookje: alle maskers af in Kamp van Koningsbrugge'
Recensie The Kardashians S3E1 – 'Zonder Khloé was de realityserie dodelijk saai'
Recensie Renfield – ‘Nicolas Cage kent zijn plek in deze horrorcomedy over Dracula’s hulpje’
Recensie Platonic – 'De comedyserie vol drugtrips en bizarre diefstallen is soms iets té genuanceerd'
Recensie About My Father - ‘Een slaapwandelende Robert De Niro in een derderangs Meet the Parents-variant’
‘Nooit gedacht dat het nóg gênanter kon in Familie Gillis: Massa is Kassa’
Recensie The Little Mermaid - 'Halle Bailey als de kleine zeemeermin zwemt regelrecht je hart in'