Recensie Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes – De Netflix-serie kan nog iets leren van deze uitstekende docu

Conversations with a killer: the jeffrey dahmer tapes
© Netflix

Iedereen heeft het over de veelbesproken thrillerserie Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story, maar de werkelijkheid was nog gruwelijker. Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes vertelt het ware verhaal en laat een flinke indruk achter.

Ryan Murphy’s serie over het leven van seriemoordenaar Jeffrey Dahmer zorgt voor veel controverse. De nabestaanden van de slachtoffers worden herinnerd aan de hel waar ze doorheen zijn gegaan en ze werden niet eens benaderd door de producenten van de show. Ook het humaniseren van Dahmer is redelijk problematisch. Evan Peters is een topacteur en het is logisch dat mensen onder de indruk van hem zijn, maar laten we niet vergeten wie Jeffrey Dahmer echt was. Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes herinnert de kijkers daar wel aan én houdt rekening met de slachtoffers.

32 uur aan geluidsopnames

Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes is namelijk niet alleen het verhaal van de seriemoordenaar, maar ook van zijn advocate Wendy Patrickus. Zij heeft hem een lange tijd bijgestaan en maakte maar liefst 32 uur aan geluidsopnames, deze tapes zijn te horen in de docu en worden afgewisseld met haar eigen ervaringen. De advocate legt uit hoe ze professioneel probeerde te zijn om haar cliënt te helpen, maar dat ze ook nachtmerries kreeg van zijn verhalen.  

De woorden van Dahmer

De manier waarop Dahmer praat over zijn moorden is heel nonchalant. Het is onvoorstelbaar dat iemand op zo een normale manier praat over het verminken, vermoorden en eten van een ander mens. Het is gruwelijk wanneer hij vertelt over de manier waarop hij een gaatje boorde in de schedel van een slachtoffer in een poging een volgzame zombie van hem te maken. De woorden van Dahmer maken veel meer indruk dan de gestileerde beelden uit Ryan Murphy’s serie, waardoor je toch op een andere manier naar die Netflix Original gaat kijken.

De slachtoffers krijgen een stem

Murphy vergat namelijk de slachtoffers en focuste zich te veel op de macabere moordenaar en zijn zieke verhaal. Deze documentaireserie geeft hun juist een stem. Een man die veel van Jeffrey’s slachtoffers kende, vertelt vol liefde over de jonge mensen, die hun hele leven nog voor zich hadden. Ook de archiefbeelden van de nabestaanden maken veel indruk en herinneren je eraan dat al die gruwelijke moorden écht plaatsvonden en meer zijn dan spannende scènes in een goede serie.

The Jeffrey Dahmer Tapes
© Netflix

Ook de buurman had niks door

The Jeffrey Dahmer Tapes vergeet ook niet de juiste context te geven. De moordenaar kon zo veel slachtoffers maken omdat er ook weinig aandacht was voor zijn slachtoffers. Geweld tegen homoseksuele mannen werd niet serieus genomen en voor de problemen van zwarte mensen was al helemaal geen aandacht. Maar het was niet alleen bekrompenheid en racisme waardoor Dahmer zo veel mensen kon vermoorden. Ook zijn overbuurman had niks gemerkt en zag de behulpzame Jeffrey zelfs als een vriend.

Alleen de feiten

De documentaireserie maakt heel goed duidelijk wat er in Dahmers hoofd omging, hoe hij zo veel moorden kon plegen, wie zijn slachtoffers waren en wat voor impact zijn daden hadden. Er zit soms wel een spannend muziekje onder de interviews en archiefbeelden, maar verder wordt het verhaal op een respectvolle en feitelijke manier verteld.

Conclusie

Conversations with a Killer is een uitstekende documentaireserie, waarin de feiten voorop staan. The Jeffrey Dahmer Tapes is de beste van de reeks en geeft veel informatie zonder de kijker te overweldigen. Ook is er veel aandacht voor de slachtoffers, nabestaanden en andere betrokkenen, waardoor dit nooit de grote Jeffrey Dahmer-show wordt. Daar kan Ryan Murphy nog wat van leren. 

Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes is te zien op Netflix.

Meer over Jeffrey Dahmer