Recensie Black Widow - Spectaculair saluut

Recensie Black Widow - Spectaculair saluut

Ze is al in acht Marvel-films te zien geweest, dus het werd hoog tijd dat Black Widow haar eigen film kreeg. Wel jammer dat het postuum moest gebeuren, maar dat maken Scarlett Johansson en haar kompanen goed met een knallende afsluiter.

Natasha Romanoff, zoals haar vrienden Black Widow noemen, stierf een eervolle dood in Avengers: Endgame. Uiteraard staat dat haar kansen als middelpunt van nieuwe Marvel-films niet in de weg, want daarvoor is het begrip prequel bedacht. Deze laat ons meer te weten komen over een van de taaiste Avengers en haar familie in Rusland, in de periode dat ze daar uithing tussen de gebeurtenissen in Captain America: Civil War en Avengers: Infinity War.

Gevaarlijke vrouwen

Onze held komt een gevaarlijke figuur op het spoor die ze nog kent uit haar jeugd in Rusland. Onderweg komt ze na jaren weer in contact met haar jongere zus Yelena (Florence Pugh), die zich net heeft losgerukt uit de klauwen van de schurk. Hij houdt er hele nare methodes op na die een heel leger van gevaarlijke vrouwen in zijn greep houden, onder wie één hele dodelijke in het bijzonder. Om daar een eind aan te maken, heeft Natasha hulp nodig van haar stiefouders, die ooit Russische spionnen waren in de VS.

Win het weekend van je dromen!

Captain Russia

De behoorlijk serieuze Romanoff is niet de eenvoudigste Avenger om in een eigen film te zetten. Ze is niet zo bijdehand als Iron Man, niet zo oppermachtig als Captain Marvel en heeft niet zo’n opmerkelijke geschiedenis als Captain America. Toch is het gelukt om haar een interessante achtergrond te geven én er een film van te maken met de mix van humor en drama die we van Marvel gewend zijn. Dat komt door de introductie van haar familie met Pugh als wereldvreemde supersoldaat, Rachel Weisz als haar stiefmoeder en de hilarische David Harbour (Stranger Things) als haar stiefpa en Russische tegenhanger van Captain America.

Recensie Black Widow - Spectaculair saluut

Onverschrokken strijder

Als op zichzelf staand avontuur binnen de MCU doet Black Widow prima z’n werk. Temidden van haar verbrokkelde familie krijgen we Natasha van een hele andere kant te zien en zo heb je aan het eind van de rit een completer beeld van deze onverschrokken strijder. Dat geeft een nogal dubbel gevoel, als je weet hoe het met haar afloopt. Maar dankzij Florence Pugh als Yelena is er ook hoop voor de toekomst: zij zet een charmante Black Widow junior neer, die qua vechtlust niet onderdoet voor haar grote zus. Het is al bekend dat we haar gaan terugzien in de aankomende serie over Hawkeye, dus dat belooft veel goeds. Ook heeft regisseur Cate Shorthand al hints gegeven voor een mogelijk vervolg.

Recensie Black Widow - Spectaculair saluut

Conclusie

Black Widow is alles behalve een licht tussendoortje binnen het buffet van de Marvel-films: we krijgen ingewikkelde gezinsdynamiek, traumatiserende Sovjet-praktijken en spannende intriges. Maar er is ook plaats voor luchtigheid en niet te vergeten een dikke dot actie. Alles wat je zoekt in een Marvel-film dus, plus nog een beetje meer. Een waardig vaarwel voor Natasha Romanoff.

4 STERREN

Black Widow is te zien op Disney+.

Voor meer superheldenlol kun je hier lezen welke andere Marvel-heldinnen ook hun eigen film verdienen.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.