Tom Ellis in Lucifer: Seizoen 5 op Netflix

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Tom Ellis in Lucifer: Seizoen 5 op Netflix

Zijn Netflix Originals altijd door Netflix gemaakt?

|
|

Laatste update:

Netflix pronkt graag met zijn Original-producties en dat snappen we maar al te goed met zulke toppers! Maar zijn alle Originals altijd door de streamingdienst zelf gemaakt of zijn er ook uitzonderingen?

Het korte antwoord: nee, niet elke Original komt uit de Netflix-fabriek. Hoe dat precies zit, leggen we graag uit!

Films

Door Netflix gemaakte films, zoals The Irishman, komen af en toe ook tijdelijk in de bioscoop. Maar dat zijn en blijven Originals. Geïnitieerd door of in een vroeg stadium verkocht aan Netflix. 'Gewone' films die eerst in de bioscoop draaien en later (tijdelijk) op Netflix komen, krijgen voor zover wij konden achterhalen nooit een Original-label. Netflix koopt een licentie en die duren niet altijd eeuwig. Zo kan het gebeuren dat bepaalde films na een tijdje verdwijnen, om vervolgens een paar maanden later weer tevoorschijn te komen. Bij series werkt het anders.

Series

Series die oorspronkelijk niet voor Netflix zijn gemaakt, maar er later toch terechtkomen, krijgen geen Original-kenmerk. Neem bijvoorbeeld Breaking Bad. Staat al jaren op de streamingdienst, maar zal nooit een Original worden. Dat is gewoon een serie waar Netflix de uitzendrechten voor kocht. En de pure Originals zoals Stranger Things? Daar hoeven we het amper over te hebben. Die zijn besteld en geïnitieerd door Netflix, zullen never nooit op tv komen en zijn dus zo 'origineel' mogelijk. Oké, so far so good. We gaan het iets lastiger maken. Er zijn namelijk ook series die Netflix niet zelf maakt, maar waar ze wél zo'n kek Original-logo op mogen plakken!

Zijn Netflix Originals altijd door Netflix gemaakt?

First Run

Het gaat om zogenoemde First Run-series, zo beschrijft Netflix op zijn eigen site. Dit zijn shows die ook op tv komen, maar waarvan de nieuwste afleveringen doorgaans een week na de uitzending online komen. Denk aan shows als Riverdale, maar ook andere The CW-series zoals Dynasty en DC's Arrow, The Flash en Black Lightning. Better Call Saul van AMC is nog zo'n voorbeeld.

Continuation Netflix Originals

We zijn er nog niet! Er zijn namelijk ook zogenoemde 'continuation Netflix Originals'. Denk aan Lucifer, bijvoorbeeld. Series die door hun oorspronkelijke zender in de prullenbak zijn gegooid. Netflix wekte deze series weer op eigen kracht tot leven en dan mag je er natúúúúrlijk gewoon een Original-logo op knallen, ook al zijn eerdere seizoenen zonder enige Netflix-hulp gemaakt. Andere voorbeelden? Designated SurvivorArrested Development en Black Mirror.

Coproducties

Last but not least: de coproducties! Deze producties zijn niet alléén door Netflix gemaakt, maar in samenwerking met een lokale productiemaatschappij van een bepaald land. Het gaat dan bijvoorbeeld om Lilyhammer (Noorwegen) en Frontier (Canada). Heb je nu de smaak te pakken na deze héle originele uitleg? Check dan de beste Netflix Original-series van 2020 tot nu toe!

Lees verder