Dash and Lily

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Dash and Lily

Dit zijn de 11 beste nieuwe Netflix-series van 2020

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Eerder brachten we jullie al de allerbeste series die nu op Netflix staan, maar… daar past natuurlijk niet álles in. En veel nieuwe series – die nu nog geen kans maken op een plek in die lijst - zijn zéker de moeite waard. Dit zijn de allerbeste Netflix-series die in 2020 uitkwamen!

1. Never Have I Ever

Er staat héél veel coming of age-materiaal op Netflix, waaronder veel meuk. Never Have I Ever is echter een pareltje binnen het genre. De hoofdrol in deze slimme en emotionele serie is voor nieuwkomer Maitreyi Ramakrishnan. Ze speelt Devi, een Indiase high school-studente die haar vader verloor en, terwijl ze moet dealen met dat grote verlies én vaak uit haar slof schiet, voor de knappe Paxton valt. De verhaallijnen en personages komen oprecht en goudeerlijk over waardoor je ook écht voor ze gaat juichen.

2. Dash & Lily

De New Yorkse kerstshow Dash & Lily is alles wat je zoekt in een young adult-serie. Personages zijn eens een keer niet cliché-irritant, maar oprecht interessant en de verhaallijnen zijn lekker hartverwarmend en op een goede manier zoetsappig, maar durven ons ook de onzekere kanten van hoofdpersonen Dash (Austin Abrams) en Lily (Midori Francis) te laten zien. Elke scène voelt goed - er zit geen enkele filler in. Het verhaal? Kerst-hater Dash leert de feestdagenverslaafde Lily kennen via een rood notitieboekje waarmee ze elkaar uitdagen. Ze beginnen steeds meer gevoelens te krijgen, maar hebben elkaar nog nooit face-to-face ontmoet.

3. The Queen's Gambit

De fenomenale miniserie The Queen's Gambit is misschien wel de allerbeste nieuwe Netflix-serie van 2020. We volgen het schakend weesmeisje en later ook jonge vrouw Beth Harmon, uitmuntend gespeeld door Anya Taylor-Joy. Die zet de kijker met één blik al schaakmat, zó verslavend goed is haar acteerspel. De dramaserie focust op de jaren vijftig en zestig. Beth probeert de beste schaker ter wereld te worden, terwijl ze ook worstelt met een pillenverslaving. Spannend, intens, meeslepend én spectaculair; The Queen's Gambit heeft het allemaal.

4. Snowpiercer

Oké, oké, Snowpiercer is nog niet beter dan de gelijknamige film van Parasite-regisseur Bong Joon Ho uit 2013, maar de Netflix-versie van de apocalyps-trein mag je zeker niet missen. Voor wie Snowpiercer nog niet kent: het speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waarin de enige overlevende mensen in een niet te stoppen trein zitten. Niet zomaar een trein, maar een soort mini-maatschappij inclusief klassensysteem. De armen in de Staart komen in opstand tegen de rijken aan de kop van de trein en dat levert vooral visueel gezien érg veel spanning en sensatie op. Enige minpuntje is dat de personages nog – met de nadruk op nog – niet zo memorabel zijn als in de film. Maar hè, wat niet is kan nog komen. Er zit erg veel potentie in Snowpiercer.

5. Hollywood

Netflix neemt ons met de sterke dramaserie Hollywood mee naar het beloofde filmland, maar dan een flinke stap terug in de tijd. de gouden periode van Hollywood net na de Tweede Wereldoorlog om precies te zijn. En dat was een wereld vol smerige hoge bazen, seksuele intimidatie en racisme.  De serie – met o.a. rollen voor The Big Bang Theory-ster Jim Parsons en Darren Criss (Glee) - toont aan hoe deze wereld eruit had kúnnen zien als er destijds andere films werden gemaakt. Zet je aan het denken!

6. White Lines

Álex Pina, mastermind achter La Casa de Papel, flikt het opnieuw. Hij heeft met White Lines weer een puik moordmysterie op poten gezet. Alhoewel, moordmysterie? We volgen de Britse Zoe (Laura Haddock) die afreist naar Ibiza om daar de waarheid te achterhalen over de moord op haar broer, een voorheen vermiste feest-dj wiens lijk eindelijk is gevonden. Zoe dompelt zich flink onder in de partyscene van Ibiza en dat levert veel seks, drugs, en kleurrijke personages op. Hierdoor is White Lines niet alléén maar een moordmysterie, maar zoveel meer. Heerlijke soap-verhaallijnen, iconische bad guys, extreem geweld en hilarische wtf-momentjes volgen elkaar in rap tempo op. Netflix heeft er vertrouwen in en we kunnen dan ook niet wachten op seizoen 2. Euh, kleine update: we hoeven er ook helemaal niet op te wachten. Netflix gaat blijkbaar toch geen tweede seizoen maken...

7. Warrior Nun

Warrior Nun is een prima actieserie die flitsend uit de startblokken kwam en dat is... toch best een prestatie. Als we je vooraf zouden vertellen dat een knotsgekke serie over een badass groepje killer-nonnen dat op demonen jaagt, nou ja, best wel lekker is, zou je zeggen: wat snuiven jullie? Toch werkt het. Grote troef is Alba Baptista als Ava, die per ongeluk uit de dood opstaat nadat het magische aureool van de nonnen - dat iemand engel-achtige superkrachten geeft - in haar lichaam belandt. Ze is opeens de aanvoerster van deze nonnen-Avengers en dat vindt ze gelukkig zelf ook best wel bizar. Hopelijk gaat Netflix hier mee door!

8. Giri/Haji

Deze geniale Japans-Britse fusie ademt stijl, klasse, finesse en spanning en onderscheidt zich daarmee van de rest van het Netflix-aanbod op crime-gebied. Giri/Haji is een zeldzaam zorgvuldig opgebouwde politie-topper. Waarschijnlijk nog onbekend bij velen. Maar: geef de serie een kans. We hoppen tussen Tokyo en Londen en volgen rechercheur Kenzo, die naar Engeland afreist om daar zijn gevluchte maffia-broer Yuto op te sporen. Die had alle reden om te vertrekken, maar brengt daardoor wél de Yakuza naar Londen. Onderweg leren we steeds meer over de gecompliceerde band tussen de broers en dat geeft Giri/Haji nog een extra diepe laag.

9. Tiger King

Compleet van de pot gerukt en vrij zorgwekkend. Zo kunnen we de nieuwe True Crime-sensatie Tiger King misschien nog wel het beste omschrijven. In deze docu-reeks volgen we de excentrieke tijgerhouder Joe Exotic en diens alsmaar voortdurende juridische strijd met zijn aartsrivaal, dierenactiviste Carole Baskin. De bonte stoet aan geschifte personages die voorbijkomen, waarbij je je oprecht afvraagt hoe zulke mensen kunnen bestáán, maken van Tiger King een ultieme binge-topper.

10. Ratched

In Ratched krijgen we te zien hoe het leven van de verpleegster Mildred Ratched er uitzag voor de gebeurtenissen in de Jack Nicholson-klassieker One Flew over the Cuckoo’s Nest. Sarah Paulson kruipt in de vileine huid van de verpleegster en onder leiding van hitmachine Ryan Murphy (Nip/Tuck, Glee, American Horror Story, Scream Queens, Pose, The Politician en Hollywood) zorgt dat voor een ongekend goede, spannende en shockerende serie. Vooral Mildreds strijd met hoofdzuster Betsy Bucket (Judy Davis), de patiënten in dit mental hospital en living legend Sharon Stone zijn hoogtepunten van Ratched.

11. I Am Not Okay With This

Kort, maar oh zo krachtig. I Am Not Okay With This is een zéér vlotte coming of age-serie – gebaseerd op een comic-reeks - over de ziedende tiener Syd (Sophia Lillis uit It). Die manoeuvreert zich met enige moeite door haar puberleven. En dat is inderdaad vrij lastig. Ze verloor haar vader, kan slecht overweg met haar moeder, ontwikkelt een crush op haar beste vriendin (die van niets weet) én komt erachter dat ze destructieve telekinetische superkrachten bezit! Een soort Stephen King-achtig verhaal inclusief een shot Eleven uit Stranger Things. Oftewel: een top-combinatie.

Lees verder