Gaat Disney+ nog meer films voor een extra prijs beschikbaar maken na Mulan?

Door Redactie
Mulan uit 2020 op Disney+

Mulan sloeg de bioscopen over en verscheen direct op Disney+. Wat betekent deze opvallende strategie voor de andere grote titels van Disney, Pixar en Marvel?

Live-action remake

Afgelopen zomer zou Mulan zijn feestelijke bioscooppremière beleven. Maar op het laatste moment werd besloten om de langverwachte live-action remake in het Westen alleen beschikbaar te stellen via Disney+. Een ongekende strategie, maar 2020 is dan ook een ongekend jaar. Nu de bioscopen veel minder bezoekers kunnen ontvangen dan normaal, houden de grote studio’s hun blockbusters liever nog even in de kluis. Maar met de spraakmakende release van Mulan lijkt Disney een nieuwe weg te zijn ingeslagen!

Black Widow

De vraag is natuurlijk wat dit betekent voor andere grote releases van het Huis met de Muis. En dan kijken de fans natuurlijk vooral naar Black Widow! Vorige maand werd bekend dat deze Marvel-film met Scarlett Johansson in de titelrol opnieuw werd uitgesteld: tot mei volgend jaar. Nu klinkt dat nog lekker ver weg, maar het is niet zo alsof we het laatste half jaar nu zoveel vooruitgang hebben geboekt. Is Black Widow dan de volgende film die uitkomt op Disney+?

‘Uitstapje’

Volgens Disney-directeur Bob Chapek heeft Mulan geen nieuwe standaard gezet voor de release-strategie van de filmstudio. “Mulan is een eenmalig uitstapje”, zei hij over de bijzondere zet. “Dat gezegd hebbende, we vinden het heel interessant om deze optie aan te bieden aan consumenten om te zien wat er gebeurt. Niet alleen wat betreft de invloed op de abonnee-aantallen, maar ook hoeveel mensen er gebruik maken van de optie om de film op Disney+ te zien.”

Gaat Disney+ nog meer films voor een extra prijs beschikbaar maken na Mulan?

Soul

Het lijkt er dus op dat Mulan de uitzondering op de regel was. Maar opvallend genoeg doken er vorige maand nog geruchten op dat er een nieuwe bioscooptitel zijn debuut zal maken op Disney+. Het zou volgens Variety gaan om Soul, de nieuwe bioscoopfilm van Pixar. Volgens de releasekalender zal deze animatiefilm met Jamie Foxx (Django Unchained) volgende maand in première gaan. Maar als er dan nog steeds maar enkele tientallen mensen de bioscopen in mogen, ligt uitstel voor de hand. Hoewel de studio nog niet officieel heeft gereageerd op dit bericht, zou een insider bij Disney de geruchten hebben tegengesproken.

Flink prijskaartje

En misschien is dat maar beter ook. Het is best aantrekkelijk dat grote releases de bioscopen overslaan, maar daar hangt wel een flink prijskaartje aan. Als je vanavond als abonnee van Disney+ wilt genieten van Mulan, moet je zeker nog tot eind van het jaar bijna 22 euro aftikken. Dan was je in de bios goedkoper uit geweest! Natuurlijk is het zuur dat de ene na de andere blockbuster keer op keer wordt uitgesteld. Maar aangezien films als Mulan, Soul en Black Widow zijn gemaakt voor het grote scherm, wordt je geduld eenmaal terug in de bios dubbel en dwars beloond!