Zarayda Groenhart

Veronica Superguide logo
Zarayda Groenhart
Brandende Vraag

Wat is er met Zarayda Groenhart gebeurd?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Presentatrice Zarayda Groenhart liet veel indruk achter op een hele generatie met haar optredens in cult-shows zoals Try Before You Die en Spuiten & Slikken van BNN. Ze verdween van de beeldbuis, maar wat doet ze nú eigenlijk? Hint: héél veel.

Zarayda zelf was helaas niet bereikbaar voor een interview.

Podcast-maakster, onderneemster, businesswoman, single moeder, vlogster, schrijfster en dan hebben we waarschijnlijk nog niet eens alles gehad; Zarayda Groenhart zat absoluut niet stil toen ze BNN in 2012 verliet. Zarayda is - op enkele grote tv-optredens na, zoals Wie is de Mol? en The Big Escape (in 2019) – al tijden niet meer op tv geweest. En daar heeft ze het ook véél te druk voor. 

 

2021: door corona in het ziekenhuis

Een tegenvallertje: in november 2021 werd Zarayda opgenomen in het ziekenhuis vanwege een besmetting met het coronavirus. Zarayda had zich niet laten vaccineren. Een paar weken later mocht ze gelukkig weer naar huis. 

 

Sollicitatie bij The Box 

Laten we eens teruggaan in de tijd... De carrière van Zarayda begon namelijk met een weel héél bijzondere sollicitatie... De presentatrice vernam jaren geleden dat er in Nederland een nieuwe muziekzender bijkwam: The BoxZe besloot vervolgens om met een camera op pad te gaan en - zonder enige televisie-ervaring - jongeren te bevragen over wat ze allemaal op deze nieuwe zender zouden willen zien. Het was "de kortste sollicitatie van mijn leven", aldus Zarayda op haar website. Deze doorpakker kwam terecht bij The Box en MTV – toen nog níet de Ex on the Beach-zender. 

 

'Seksperimenten'

Zarayda pakte vervolgens flink door met haar televisieloopbaan. Ze belandde in 2007 bij BNN. Daar maakte ze programma’s als URBNNState TV en 24/7. Maar als jij aan Zarayda denkt, denk je waarschijnlijk eerder aan die krankzinnige acties in Try Before You Die en haar talloze ‘seksperimenten’ in Spuiten en Slikken. Pure cult-tv! Het modderworstelen met Nicolette Kluiver blijft een topfragment:

Schrijfster

Waarom Zarayda wegging bij BNN? “Dat had veel te maken met een leidinggevende die niet in me geloofde”, schrijft ze op haar eigen website. “Hij zag het niet in mij en hoe hard ik ook werkte om me ‘aan hem te bewijzen’, het maakt geen verschil. Nu kan ik zeggen dat het een geweldige kans was dat hij niet in me geloofde. Maar toen voelde het anders.” In 2014, een jaar na haar vertrek bij BNN, was daar opeens een zéér aangrijpend boek: Het waarom-meisje. Hierin beschrijft Zarayda haar ervaringen met seksueel geweld en de angst en schaamte die ze daardoor voelde. Haar TED-talk hieronder, waarin ze over het boek praat (in indrukwekkend Engels), geeft een goed beeld van haar werkwijze.

'De Oprah van hun branche' 

Van schulden naar 400.000 omzet in 10 maanden (terwijl je zwanger bent)’ – het zijn sensationele koppen waar menig commercieel clickbait-YouTuber jaloers op zal zijn. Zarayda, die zich de afgelopen jaren ontpopte tot een succesvol internet-onderneemster, flikte het met haar zakentalkshow TheWhyGirl (ook uitgezonden op TLC). Hierin sprak ze verschillende vrouwen die vertellen over hun business-successen. Zelf kan ze er overigens ook wat van. Haar site staat vol met ronkende recensies van ondernemers die gebruikmaakten van Zarayda’s diensten. Wat ze doet? Ze helpt mensen bij het samenstellen van puike bedrijfsvideo’s. Of, in haar eigen woorden: ze maakt van haar klanten ‘de Oprah van hun branche’.

Bomvol cv

Een tv-carrière achter de rug, een boek geschreven, eigen bedrijf runnen, zelfgemaakte talkshow presenteren; menig cv ziet er leger uit. Maar Zarayda pakte gewoon nog even extra door. Uiteindelijk schreef ze ook nog zo’n erotisch geladen Bouqet-boek (Nachten in Havana). Je weet wel, van die boekjes die je moeder in haar nachtkastje verstopte. Ook schreef ze stukken voor Nieuwe Revu, de Varagids, NRC Next, VIVA, Flair, JFK én NRC Next. Ze filmde een vlog-serie voor LINDA.tv over haar leven als single mom. En, we zijn er nog niet: tegenwoordig presenteert ze podcasts

Fun fact: hoe oud zou jij Zarayda inschatten? Ze wordt dit jaar 40. Zou je niet zeggen, hè? 

Ook benieuwd hoe het met andere ‘vergeten’ BN’ers gaat? Check hier onze stukken over Sascha Visser en Valerio Zeno.

Ook benieuwd hoe het met andere ‘vergeten’ BN’ers gaat? Check hier onze stukken over Terror Jaap, Sascha Visser en Valerio Zeno.

Lees verder