Jaap Amesz

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Jaap Amesz

Wat is er met Terror Jaap gebeurd?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Bijna exact 12 jaar geleden zag half Nederland hoe Jaap Amesz, aka ‘Terror Jaap’, realityprogramma De Gouden Kooi won. Hij ging er met een dik geldbedrag vandoor, maar hoe verging het ‘m in de jaren ná de show?

Benieuwd naar eerdere edities van ‘hoe is het nu met?’ Kijk hier voor Valerio Zeno en lees hier wat er met Sascha Visser is gebeurd.

De Gouden Kooi kende erg veel sensationele deelnemers. Brian, Huub en Amanda bijvoorbeeld. Toch is er één iemand die ons altijd bijbleef: de letterlijk én figuurlijk grote winnaar Terror Jaap, die trouwens ook wel eens als King Jaap of Emo Jaap door de villa banjerde. Hij nam een hitsingle op (‘Focking Niet Normaal’), zette de villa regelmatig op z'n kop en cashte uiteindelijk flink. Jaap mocht €1.351.000,- miljoen euro innen. Maar… 

DSB Bank

… De inmiddels 37-jarige winnaar zou vrij weinig van dat monsterbedrag hebben kunnen gebruiken. Zo stalde hij het geld bij de DSB Bank van Dirk Scheringa. Zoals je waarschijnlijk nog wel weet ging DSB in 2009 (onder veel bombarie) failliet. Jaap zag, naar het schijnt, veel van zijn zuurverdiende Gouden Kooi-euro’s als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hoeveel precies wilde hij nooit zeggen. “Laat ik het erop houden dat ik moet werken voor mijn geld”, zei hij daarover in het AD.

Hét moment suprême:

Joran van der Sloot

De jaren die volgden bleef Jaap nog wel een tijdje ‘in de media’. Toch nam de absolute BN’er-status wel een beetje af. In 2010 speelde hij zichzelf weer even helemaal in the picture. Zo maakte Jaap een tv-programma rondom Joran van der Sloots (toen nieuwe) verklaring over Natalee Holloway's verdwijning. Enkele bizarre fragmenten – die de tand des tijds bepaald niet overleefden – kun je hieronder terugzien. Overigens ging een deel van het Gouden Kooi-geld naar Joran. Jaap leende hem wat geld om zijn leven weer op orde te krijgen, maar werd – verrassing – opgelicht.

Doe mee: Superguide pubquiz!

Drank en drugs

De periode ná het Joran-interview ging Jaap allesbehalve lekker. “Toen Joran dat tweede meisje (Stephany Flores, red.) ombracht werd ik misselijk”, blikte hij er eerder al op terug. “Had ik het kunnen voorkomen? Ik zat daarna lang niet lekker in mijn vel, at veel te veel, raakte aan de drugs en de drank. Hier ga ik aan dood, dacht ik.” Uiteindelijk, met behulp van zijn vriendin Cora (we weten niet of ze nu óók nog samen zijn) ging Jaap afkicken. Twee jaar later maakte hij weer even een inmiddels beruchte tv-comeback in het net zo beruchte SBS6-cultprogramma Sterren Springen.

Coach Jaap

En toen ging Jaap van Terror Jaap naar… Coach Jaap! Hij legde zich volledig toe op iets dat 'neuro-linguïstisch programmeren' heet. “Door neuro-linguïstisch programmeren, NLP, ben ik een stuk positiever. Als coach probeer ik ook anderen te helpen met deze mentale technieken. Ik ben een soort knuffel-Ruud uit Big Brother geworden.” Deze NLP-praktijken klinken ons een béétje vaag en zweverig in de oren, maar hier kun je je grondig inlezen. Anno 2017 deed Coach Jaap nog altijd z’n NLP-ding, zo bewijst het lesfilmpje hieronder.

En nu?

Of good ol’ Jaap dat nu nog stééds doet, weten we niet. In 2020 is de ooit zo bekende mediasensatie nergens meer te bekennen. Even speuren leverde helaas weinig op. Behalve dan dit akelig lege insta-profiel en een eveneens redelijk uitgestorven Facebookpagina. Wat we wel weten: hij houdt zich nog altijd fanatiek bezig met zijn grote hobby, schaken. Zijn laatste professionele potjes dateren zelfs van vorige maand. Daarnaast konden we, ondanks de weinige updates van de man himself, nog wel zien hoe Jaap er anno 2019 uitzag. Zo dus:

Lees verder