• BN'ers
  • TV
  • Brandende Vraag

Wat is er gebeurd met Peter Jan Rens?

Door Redactie
Peter Jan Rens als Meneer Kaktus

Presentator en programmamaker Peter Jan Rens (71) beleefde zijn tv-debuut in Tineke, waarna hij furore maakte met De Grote Meneer Kaktus Show en het spelprogramma Doet ie ’t of doet ie ’t niet. Hoe gaat het nu met het tv-icoon uit de jaren 80?

Tekst: Kim van der Meulen

“Als ik terugdenk aan de jaren tachtig, denk ik meteen aan de ongekende vrolijkheid waarmee we televisie maakten, zonder mensen die zich ergens mee bemoeiden. Ik bedacht en produceerde mijn programma’s zelf, kon doen wat ik wilde en was van niemand afhankelijk. Er waren toen nog geen managementlagen, machtsnetwerken en mediadeskundigen die alleen op de kijkcijfers letten. Bovendien werkte ik altijd met een leuke ploeg. Wat heb ik geboft dat ik onder die omstandigheden televisie mocht maken.”

Boterham in je haar

"Toen ik in het middagprogramma van Tineke de Nooij was uitgenodigd om over mijn hoofdrol in de film Brandende Liefde te vertellen, ging het balletje rollen. Ik vertelde dat ik ook theater voor kinderen maakte, als Meneer Kaktus, en Tineke vroeg of ik dat op woensdagmiddag in haar programma wilde doen. Een week later was ik al op tv. Samen met Kweetniet, die niks wist, en Mevrouw Stemband, die alleen ‘Wie?’ zei. Het was meteen een groot succes. Vanwege de woordgrappen, en omdat het echt slapstick was. Ik geloof dat ik nog eens een boterham met jam in Kweetniets haar heb gesmeerd.”

"In die tijd keek ik graag naar Sonja Barend, en Willem Ruis vond ik geweldig. Zijn programma 5 tegen 5 heb ik later nog gepresenteerd – het eerste programma dat het Journaal versloeg. Ik heb ook veel afleveringen van Tineke gezien, omdat ik daar wekelijks was. Alle grote artiesten traden daar op, van Mick Jagger tot Rob de Nijs. Ik weet nog dat ik naast Rob stond, in mijn Kaktus-pakkie, en zijn muziek al hoorde. ‘Volgens mij moet je op’, zei ik tegen hem. ‘Ik denk het ook’, zei hij, maar toen hoorden we zijn stem al. Hij was te laat begonnen met playbacken, haha.”

‘Je werd niet meteen afgemaakt’

Doet ie ’t of Doet ie ’t Niet had een simpel concept: raden of een kind wel of niet zijn pannenkoek opeet, bijvoorbeeld. Het was waanzinnig populair. En het was altijd feest in de studio. Maar De Grote Meneer Kaktus Show belichaamt voor mij écht het gevoel van de jaren tachtig. De sfeer was vrij, er kon veel meer dan tegenwoordig. In de begindagen van Kaktus, in het theater, ben ik zelfs weleens met mijn blote kont in een badje gesprongen op het podium. In sommige gemeenten in de Biblebelt was mijn show verboden. Misschien schoot dat ook wel wat door, maar je werd niet meteen afgemaakt als je iets geks zei of deed. Ik denk dat ik nu meteen van televisie geschopt zou worden.”

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!