Deze 6 Nederlandse Spelshows missen we enorm!

Deze 6 Nederlandse Spelshows missen we enorm!

Voordat Netflix en YouTube alle schermen overnamen, keken veel Nederlandse gezinnen nog gewoon samen tv. Nog steeds proberen veel programma's het magische zaterdagavond-gevoel terug te brengen, maar eigenlijk kan niets tippen aan de tv-spektakels van vroeger. We duiken een klein stukje terug in tv-land-tijd voor een portie nostalgie.

Rad van Fortuin

(1990 tot 1998)

Lang voordat ze de achternaam van Marco Borsato aannam, was Leontien Neerlands meest geliefde bordjes-omdraaier in het Rad van Fortuin. Onder leiding van Hans van der Togt werden er heel wat letters geraden en slingers aan het rad gegeven. In 2016 had de spelshow een korte wederopleving bij SBS6, maar dat kon uiteraard niet tippen aan het origineel. 

Waku Waku

(1989 tot 2001)

Menig BN'er schoof aan om in Waku Waku geld bij elkaar te harken voor een favoriet goed doel. Rob Fruithof (opgevolgd door Sybrand Niessen) vuurde een hoeveelheid dierenfilmpjes en quizvragen op de kandidaten af, waarna ze bij elk juist antwoord een Waku Waku-aapje ontvingen.

Love Letters

(1990 tot 2005)

Linda de Mol nam de presentatie van Love Letters op zich. Drie koppels streden in allerlei spelletjes om een trouwerij op tv. Wie heeft dankzij Love Letters niet thuis de precies-30-seconden-durende-kus-opdracht geprobeerd?

Ron's Honeymoonquiz

(1987 tot 1996)

Ron Brandsteder was ooit niet weg te denken uit menig Nederlandse huiskamer. Met Ron's Honeymoonquiz had hij een waardig opvolger voor de Showbizzquiz te pakken. Favoriet onderdeel? Uiteraard wanneer de bruidegom plaats nam op een grote soeplepel om vervolgens in een pan soep geplonsd te worden als vrouwlief een vraag fout beantwoordde. 

Doet-ie 't of doet-ie 't niet

(1988 tot 1997)

We zouden bijna vergeten dat vergane-glorie-Peter Jan Rens een behoorlijke carrière heeft gehad. Zo kwam hij met het programma Doet-ie 't of Doet-ie 't niet op de proppen. De grote vraag was of willekeurige voorbijgangers op straat mee zouden doen met bijvoorbeeld rare dansjes of rollenspellen. Op SBS6 wordt met Mensenkennis dit formaat een klein beetje opgerakeld. 

Wie-kent-kwis

(1973 tot 1983)

Fred Oster startte in 1973 de moeder der spelshows. In de Wie-kent-kwis namen (aanstaande) bruidsparen het tegen elkaar op in allerlei spelletjes. Grote kans dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking vandaag de dag dankzij dit legendarische programma nog steeds niet het verschil tussen marmotten en cavia's weet.