Wat ging er allemaal wel niet mis tijdens de productie van Bohemian Rhapsody?

Door Redactie
Rami Malek Freddie Mercury Bohemian Rhapsody

De langverwachte biopic Bohemian Rhapsody, over het bewogen leven van Queen-zanger Freddie Mercury, draait nu eindelijk in de bioscopen. En dat is best wel een klein wonder, want wat ging er achter de schermen veel mis.

Mei 2013: Hoofdrolspeler Sasha Baron Cohen stapt op

Queen-leden Brian May en Roger Taylor zijn al sinds september 2010 bezig met de productie van een film over hun in 1991 overleden legendarische frontman. De gitarist en de drummer denken aanvankelijk een perfecte hoofdrolspeler gevonden te hebben in de vorm van Sasha Baron Cohen. Na Borat zou de Britse komiek weer een controversiële en flamboyante snorremans gaan spelen. Als de beoogde hoofdrolspeler erachter komt dat May en Taylor een toch wel erg brave biopic in gedachten hadden haakte hij echter af. Zo’n tam verhaal vindt hij immers niet passen bij een film over Freddie Mercury, waarvan het geen geheim is dat hij het er op het gebied van seks, drugs en rock & roll flink van nam. En zo zitten May en Taylor in mei 2013 ineens zonder hoofdrolspeler.

Voorjaar 2014: Regisseur Dexter Fletcher neemt ontslag

Eind 2013 krijgen Freddie's oude bandleden de Queen-film weer op de rails, met Dexter Fletcher als regisseur en Ben Whishaw als nieuwe hoofdrolspeler. Ook dit gaat echter niet lang goed, want de regisseur stapt in het voorjaar op, naar verluidt nadat hij onenigheid krijgt met co-producent Graham King.

Voorjaar 2015: Hoofdrolspeler Ben Whishaw kapt ermee

In augustus 2014 laat Ben Whishaw in een interview al weten dat het niet zo botert met de opnames van de film, en in maart 2015 houdt hij het definitief voor gezien. Achteraf gezien maar goed ook: aardige jongen hoor, die Ben Whishaw, maar hij lijkt natuurlijk bij lange na niet zoveel op Freddie Mercury als Rami Malek. Het casten van de juiste acteur blijkt een geval van “drie maal is scheepsrecht”, want in november 2016 wordt de Mr Robot-acteur gekozen als de acteur die de iconische rocker mag gaan spelen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet verholpen. Want ook al lijkt de film met X-Men regisseur Bryan Singer een uitstekende filmmaker te hebben binnengehaald, dat blijkt toch ongelukkig uit te pakken.

December 2017 – Regisseur Bryan Singer wordt ontslagen

In 2017 zijn de opnames dan eindelijk in volle gang, maar aan het eind van het jaar gaat het wéér mis: ook al heeft Bryan Singer tegen die tijd al 85% van de opnames erop zetten, toch wordt hij de laan uitgestuurd als hij na het Thanksgiving niet meer op de set verschijnt. Zin eigen verklaring is dat hij voor een ziek familielid moest zorgen, maar er gonzen volop geruchten die zeggen dat de regisseur onhandelbaar was geworden doordat hij buiten de opnames om teveel aan het feesten was. Ook zou hij regelmatig knallende ruzies met Rami Malek hebben gehad. En wie komt de film vervolgens afmaken? Jawel, Dexter fletcher, dezelfde regisseur die begin 2014 zelf nog was opgestapt.

Oktober 2018 – de recensies zijn gematigd enthousiast

Drie weken voordat Bohemian Rhapsody uitkomt duiken de eerste recensies op, en die zijn bij lange na niet zo enthousiast. Ook al zijn alle reviewers het erover eens dat Rami Malek het uitstekend doet als Freddie Mercury, veel critici vinden de film te braaf, wat ze niet vinden passen bij het wilde leven van deze flamboyante rockster. Zou Sasha Baron Cohen dan toch gelijk hebben gehad? Je kunt het nu zelf zien, want deze epische Queen-biopic draait nu overal.