Eva Jinek in het NOS Journaal

Veronica Superguide logo
Eva Jinek in het NOS Journaal

Wat deed Eva Jinek voordat ze een eigen talkshow kreeg?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Eva Jinek is vandaag de dag een niet meer weg te denken talkshowqueen, maar ook die moeten ergens beginnen. Wat deed Eva allemaal voordat ze Jinek ging presenteren?

Eva zit sinds begin dit jaar bij RTL na grofweg vijftien jaar bij de NPO. Ze zorgt eigenlijk altijd wel voor spraakmakende momentjes en, daar moeten we eerlijk in zijn, in het verleden kon ze dat echt niet altijd even goed. Uiteraard gaat er een halve carrière vooraf aan haar uiteindelijke solo-talkshow. Laten we eens kijken wat ze allemaal heeft gedaan om hier te komen.

De assistent van Charles Groenhuijsen

Ja, dat lees je goed! Eva heeft ooit als stagiaire van Charles Groenhuijsen gewerkt. De oud-Amerika-correspondent die zijn eigen oud-stagiaire uiteindelijk mocht 'opvolgen' met Op1 toen zij naar RTL vertrok. Ha! Wat een plottwist! Maar goed, laten we beginnen bij het begin. Eva, die vanaf haar elfde in Nederland woont (ze is geboren in de VS), ging na haar middelbare school Amerikaanse Geschiedenis studeren in Leiden. Tijdens haar scriptie liep ze vast - iets dat menig student zal herkennen - waarna ze als een soort 'uitweg' even iets anders wilde doen. Ze stuitte op een vacature voor assistent van toenmalig Amerika-correspondent van de NOS, Charles Groenhuijsen. Ze werd mede vanwege haar Amerikaanse achtergrond en ervaring aangenomen et voilà: ze zette haar eerste, behind the scenes-tv-stappen! De stage ging zó goed, dat Eva redactiewerk wel zag zitten en Charles haar een referentiebrief schreef voor een job bij de buitenlandredactie van de NOS. Eva studeert na terugkomst uit de VS af en gaat voor de baan - en uiteráárd kreeg ze die!

Film1-zenders een weekend open bij Ziggo!

Eerste keer op camera en het Nieuwsuur-fiasco

Eva werkte vier jaar op die buitenlandredactie waarna ze besloot er een baantje bij te nemen: het NOS Journaal op 3. Voor haar eerste uitzending was ze dood- en doodzenuwachtig. "Ongeveer één minuut voor de uitzending voelde ik me niet zo lekker. Ik stond de hele dag al stijf van de zenuwen. Maar het was te laat voor de regisseur om mij nog gerust te stellen. Toen dacht ik: ‘Nu moet ik wel. Er is geen weg meer terug!’", zei ze er later over in een interview. We hebben die eerste zenuwslopende beelden niet kunnen vinden, maar Eva in NOS Journaal op 3 zag er zó uit:

Ze combineert haar werk op de bureauredactie met dit journaal en uiteindelijk stroomt ze door naar de grote broer van NOS Journaal op 3: het 'gewone' NOS Journaal. En na het 'boobies'-incident - je weet precies wat we bedoelen - werd ze in één klap wereldberoemd in eigen land. 

In 2010 plakt Eva er een grote carrière-move aan vast: ze stapt over naar het intellectuele broertje van het NOS Journaal: het wat diepgaandere Nieuwsuur. In de voorbereidingen op haar eerst show klapte de bubbel alweer: ze wordt ontslagen vanwege haar relatie met (toen nog) advocaat Bram Moszkowicz. Eva zou zogenaamd niet meer neutraal te werk kunnen gaan omdat Bram toen regelmatig als expert opdook in Nieuwsuur. Ze werd teruggevraagd bij jet Journaal en ging in de tussentijd ook af en toe de radio-show Met het Oog op Morgen maken. Maar, en dat is wel pijnlijk: het Journaal had ook altijd een itempje in Nieuwsuur, dus stond Eva af en toe toch in die studio. "Dat was bizar", blikte ze er later op terug. "De eerste keer dacht ik: put on the happy face. Gewoon professioneel zijn. Maar de hele tijd dacht ik: ik zit op de verkeerde stoel, ik zou aan het hoofd van die tafel moeten zitten."

WNL en de eerste talkshows

Vervolgens ging het nog rapper met haar tv-carrière en maakte ze in 2011 nog een overstap. Eentje waarbij ze niet voor de start de laan uit werd gebonjourd. Ze joinde de beginnende omroep WNL en maakte daar onder meer Vandaag de Dag

Al snel kwam de eerste talkshow in zicht: Eva Jinek op Zondag. Een ochtendshow die je waarschijnlijk nog wel kent van die ongemakkelijke live fittie met Mart Smeets.

Ook zagen we hoe Freek Vonk en Eva - die later een relatie zouden krijgen - elkaar beter leerden kennen onder het genot van... een slang. 

Talkshowkoningin

En dan zijn we zo'n beetje aanbeland bij de periode waar we Eva allemaal wel van kennen: haar tijd bij de KRO. Bij WNL deed ze ook nog het programma Vrijdag met Vrienden waarna ze in 2013 overstapte naar de omroep die haar Jinek gaf. Dat was eerst nog een wekelijkse talkshow, maar later mocht ze Pauw in zijn zomer- en winterstop vervangen en... the rest is history, zouden we bijna zeggen. Haar ster rees helemaal de pan uit en na een paar zeer succesvolle talkshowjaren bij de NPO, ging ze er in salaris wie weet hoe veel keer op vooruit met haar overstap naar RTL, waar ze nu samen met Beau van Erven Dorens met het talkshowstokje zwaait. 

Wat deed Eva Jinek voordat ze een eigen talkshow kreeg?

Bron: Beeld en Geluid

Lees verder