Walid Benmbarek neemt niet elke rol aan: ‘Mijn afbouwbedrijf loopt ook lekker’

In de nieuwe Videoland-dramaserie Hockeyvaders speelt Walid Benmbarek (43) een van de drie titelrollen: hockeyvader Kasim. Een welkom personage in de doorgaans hagelwitte hockey-scene.

Walid Benmbarek in Hockeyvaders

Drie vrienden, naast Walid gespeeld door Tijn Docter en Remko Vrijdag, hockeyen samen in een veteranenteam. Met het 100-jarig bestaan van hun geliefde club in het vooruitzicht, willen ze nog één keer vlammen – al zijn ze geen achttien meer. En dat vlammen lijken ze ook buíten het veld graag te willen…

Een tipje van de sluier? 

“Wouter, JP en Kasim zijn getrouwde mannen met kinderen in de tienerleeftijd. Een levensfase waar ze stiekem jaloers op zijn, want hun kids kunnen nog alle kanten op: de wereld ligt aan hun voeten. De mannen stuntelen alle drie met een midlifecrisis. Dat leidt tot conflicten: in hun huwelijken, met hun kinderen, maar ook onderling. Er spelen veel verhaallijnen, maar de zoektocht van de hockeyvaders naar wie ze zijn en wat ze nou eigenlijk écht willen, is de rode draad van de serie.”

Waarom moeten we de serie gaan kijken? 

“Er komen veel thema’s aan bod die nu spelen in de samenleving. Het is verhaal is actueel, toegankelijk, humorvol en scherp. En óók feelgood.”

Wat voor man is Kasim? 

“Hij studeerde, trouwde met een Nederlandse vrouw en verhuisde naar het Gooi. En niet te vergeten: hij hockeyt. Kasim werkt als plastisch chirurg en heeft een prachtige kliniek, een kast van een huis en een mooie auto voor de deur. Hij heeft het, in die zin, goed voor elkaar. Door de totaal andere omgeving waarin hij terechtkwam en waaraan hij zich hechtte, is hij zijn afkomst uit het oog verloren. Van zijn Marokkaanse achtergrond heeft hij zich helemaal vervreemd en ook met zijn familie heeft hij niet of nauwelijks contact. Verder is hij fit, fanatiek en voelt zich een stuk jonger dan hij is.”

Een Marokkaanse hoofdrolspeler die ver verwijderd is van zijn Marokkaanse roots. Is dat jammer? 

“Dat zou héél jammer zijn, maar het verhaal neemt een wending als Kasims vader plotseling overlijdt. Die verdrietige gebeurtenis zet hem aan het denken: wie ben ik, waar wil ik bij horen, hoe wil ik mijn leven leiden, doe ik het wel goed? Dat komt ook voor zijn vrouw, kinderen en vrienden uit de lucht vallen, dus die zoektocht zet alles op zijn kop. Het mooie en uitdagende aan mijn rol is dat je zijn innerlijke strijd ziet. Kasim moet een weg zien te vinden die voor hemzelf én voor zijn directe omgeving acceptabel is.”

Herkenbaar? 

“Voor mij niet: ik ben gek op mijn familie en trots op mijn Marokkaanse roots, maar ik denk dat de zoektocht van Kasim heel herkenbaar is voor de derde generatie Marokkanen in Nederland, dus de generatie na mij. Ze groeien op met een heel andere mindset, hun ouders zijn vrijer en leren hun kinderen automatisch minder Arabisch. Dus ik kan mij voorstellen dat zij ook moeten dealen met de vraag: wie ben ik en waar hoor ik bij?”

Jouw lichaam verraadt dat jij niet hockeyt, maar fitnest? 

“Haha, dat klopt: ik breng vrij veel tijd door in de sportschool. Dat heeft trouwens niets te maken met een midlifecrisis, ik heb het altijd al belangrijk gevonden om er goed uit te zien.”

Hoe sloeg jij je door de hockeyscènes heen? 

“We startten vrij snel na de casting met filmen, dus ik heb als een speer een aantal hockeytrainingen gedaan. Op de set gaven mijn tegenspelers tips: Maaike Martens speelt mijn vrouw en zij hockeyt in het echte leven ook, Tijn heeft gehockeyd en veel van de jongere acteurs zitten of zaten erop. Ze vertelden me niet alleen hoe ik de bal kan meenemen aan mijn stick, maar ook hoe het eraan toegaat op een hockeyclub. Het is een interessant decor: hoe verhouden mensen zich tot elkaar binnen en buiten de lijnen van het hockeyveld en wat zijn de standaardgrappen? Aan mijn spraak heb ik ook gesleuteld: Kasim praat iets soepeler en netter dan ik.”

En, heb je talent voor hockey? 

“Ze zeggen van wel, maar ik vind van niet. Ik was wel de fitste en vlotste van de veteranen en ik heb veel gevoetbald, dus met mijn oog-handcoördinatie zit het wel goed. Ik hoop vooral dat het geloofwaardig overkomt, dat kijkers denken: die man kan wel een bal raken.”

Waarin gaan we jou nog meer zien? 

“Bij Videoland kun je later dit jaar kijken naar het vijfde seizoen van Mocro Maffia waarin ik drugsdealer Adil speel en aan het eind van het jaar verschijnt de romcom Alles Is Nog Steeds Zoals het Zou Moeten Zijn, waarin ik samen met Barbara Sloesen een hoofdrol speel.”

En tussen het acteren door run je een afbouwbedrijf waarvoor zo’n zestig man werkzaam zijn. “Acteren en ondernemen: mijn grote liefdes op werkgebied. Gelukkig loopt het allebei lekker. Als ik fulltime zou gaan acteren, moet ik ook rollen aannemen die ik niet zo tof vind. Dankzij mijn bedrijf kan ik daarvoor bedanken.”

Hockeyvaders is vanaf 17 maart te zien op Videoland

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!